Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új otthon  új esély Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. november 24.

ImageA Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ Kikindai úti épületének kiváltására új gyermekotthon épült pályázati forrásból. A közel 300 millió forintos beruházás befejezését követően meg is történt az ingatlan ünnepélyes átadása.

 

 

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ Kikindai úti épülete még az 1980-as évek elején épült 200 férőhelyes csecsemőotthonnak. Az elmúlt 30 év alatt az ingatlan felújítása egyszer sem valósult meg, így az épület jelenleg mind gépészetileg, mind szerkezetileg elavult állapotban van. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül kiírt „Új otthon – új esély” – gyermekotthoni kiváltás 48 férőhelyes új gyermekotthon építésével elnevezésű pályázat elnyerésével lehetőség nyílt arra, hogy a régi, korszerűtlen gyermekotthont egy új, modern, a mai igényeknek megfelelő váltsa fel. A projekt a Tüzér utca 6. szám alatti ingatlanon valósulhatott meg. A beruházás költsége 299 475 710 forint volt. A költségkeret a gyermekotthon felépítésén túl lehetőséget biztosított a berendezési tárgyak, bútorok beszerzésére, valamint az épület műszaki cikkekkel való ellátására, és egy sportolásra alkalmas udvar kialakítására is. Így ezzel a székesfehérvári ellátott gyermekek elhelyezési körülményeinek és feltételeinek mind a szakmai, mind a jogi normák szerinti biztosítása megoldódott.
Az újonnan megépült épület hivatalos átadására ma délután került sor, mely rendezvényen Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Brájer Éva alpolgármester vett részt.

Az ünnepség résztevőit elsőként dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy a Fejér megyei gyermekvédelem egy emlékoszlopot állít fel az otthon átadásával. Majd Szent Pál apostol szavaival fogalmazva szólt arról, hogy ez a projekt egy közös összefogás alapján valósulhatott meg, hiszen más plántált, más öntözött, a növekedést pedig Isten adta. Azaz a tevékenységet a Fejér Megyei Önkormányzat kezdte el és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fejezte be. A gyermekotthonban dolgozókat pedig Bárczi Gusztáv gyógypedagógus szavaival arra ösztönözte, hogy hozzák vissza a gyermekek arcára a derűt. Majd hangsúlyozta, a rászorulók, az elesettek megsegítése mindannyiunk kötelezettsége. Végül a projekt megvalósításában közreműködőknek megköszönte munkáját.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Bátori Zsolt szólt ezt követően a jelenlévőkhöz. Beszédében szimbolikus eseménynek aposztrofálta a projektzáró rendezvényt, amelyet a kétnapos gyermekvédelmi konferenciát követőn rendeztek meg. Elmondta, hogy a székesfehérvári épületen kívül további négy gyermekotthon kiváltására kerül sor a közeljövőben. Mindazok sikerének nevezte ennek a beruházásnak a megvalósulását, akik abban részt vettek. A megjelenteket arról is tájékoztatta, hogy 2015-ben több mint 800 millió forint értékben fejeződnek be beruházások a szociális és gyermekvédelmi ágazaton belül. Kiemelte, hogy Fejér megye példát mutat a tekintetben, hogy a gyerekekről közös összefogással gondoskodik.

Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének igazgatója arról szólt, hogy az ötlet megszületése és az épület átadása között eltelt hosszú évek alatt óriási nehézségeket kellett leküzdeniük. Meghatódva mondott köszöntet mindazoknak, akik támogatták és segítették ennek a projektnek a megvalósulását, aminek részleteiről Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója adott tájékoztatást a vendégeknek. Prezentációját Maggie Gobran idézetével kezdte: „A gyerekek olyanok, mint a madarak, szükségük van fészekre, hogy repülni tudjanak.” Majd elmondta, azon gyerekeknek, akiknek ez a fészek nem adatik meg, azok számára ezt pótolni kell. Az új gyermekotthon ezt a feladatot hivatott megvalósítani. Tájékoztatója során az épület 2006-os elgondolásától a pályázat benyújtásán át beszámolt az idén februárban megkezdődött építési munkálatok részleteiről, illetve azokról a többlettámogatásokról is, melyek összesen mintegy 90 millió forinttal egészítették ki a közel 300 millió forintos pályázati forrást. Elmondta, hogy az új otthonba december elején összesen 48 lakó fog beköltözni. Nyolc hat éven aluli kisgyermek, négy kisbaba az édesanyjával, valamint további 32 gyermek, akik 12-18 év közöttiek.

Az előadást követően hivatalos szalagátvágás következett, majd Spányi Antal megyés püspök megáldotta a gyermekotthont, míg Somogyi László református lelkészi elnök hálaadásával fejeződött be az ünnepség.

A vendégek ezt követően tekintették meg a korszerű és modern épület helyiségeit.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >