Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A duális képzés fellegvára Székesfehérvár
A duális képzés fellegvára Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. november 26.

ImageVállalati partnerek, cégvezetők, oktatási szakemberek és egyetemi hallgatók részvételével rendezték meg „A duális képzés feltételrendszerének kialakítása a székesfehérvári műszaki felsőoktatásban” című projekt záró konferenciáját az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán.

 

Az eseményen az ÓE AMK megállapodást kötött az IBM DSS Kft-vel, melynek értelmében a város egyik legjelentősebb gazdasági szereplője minden eddiginél több, 25 hallgató gyakorlati oktatását vállalja 2016-tól. Ennek eredményeként a jövő tanévtől száz fölé emelkedik a duális képzésben tanuló egyetemi hallgatók száma Székesfehérváron. A konferencián dr. Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Györök György, az ÓE AMK dékánja összegezték az eddigi tapasztalatokat.

A felsőoktatási rendszer megreformálásának, a gyakorlatorientáltság növelésének és a gazdasági szférával való szoros együttműködésnek köszönhetően a duális képzés fellegvára lehet a jövőben Székesfehérvár. Az eddig megtett lépésekkel sikerült megalapozni a képzés feltételrendszerét, a továbbiakban a gyakorlati megvalósításra kell helyezni a hangsúlyt. - hangzott el az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán rendezett projektzáró konferencián.

Csak egy projekt zárul le, ami egy új kezdetet is jelent. A mai esemény mérföldkőnek tekinthető, ez már önmagában is nagy érték. A mennyiségi fejlődés után a minőség terén kell a jövőben továbblépni. A cél, hogy az ÓE AMK legyen az ország legjobb, többszakos mérnöki kara. – hangsúlyozta dr. Györök György dékán. Megköszönt minden eddigi együttműködést, melyre – szavai szerint – a jövőben is nagy szükség lesz. Az egyetem diplomával muníciót kívánnak adni a fiataloknak, akik bátran, magabiztosan kezdhetik el életpályájukat.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azért, hogy minden szereplő a saját területén hozzátette tudását a projekt sikeréhez. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: a városvezetés a cégekkel együtt hitt abban, hogy Fehérváron az adottságok és az igények egyaránt megvannak a duális képzés elindításához. Fontos, hogy a város ne csak jelenleg legyen gazdasági erőcentrum, hanem a jövőre vonatkozóan is megalapozzák ezt, amihez elengedhetetlen a minőségi műszaki és pénzügyi képzés. A városvezető elmondta: a 2016/2017-es tanévre vonatkozóan összesen 101 duális képzési helyre, több mint 30 céggel kötöttek megállapodást. A polgármester hozzátette: néhány héten belül tárgyalja a Közgyűlés azt a városi ösztöndíjprogramot, amely támogatást biztosít a szakképzésben résztvevő diákoknak. Szavai szerint a labda a diákoknál van, minden feltétel adott ahhoz, hogy egyre többen tanuljanak Fehérváron, amely élhető, szerethető város és munkahelyet is tud biztosítani. Elhangzott továbbá, hogy az önkormányzat egyetemi klubot alakít ki  a Petőfi Mozi épületének felújításával.

Palkovics László
felsőoktatásért felelős államtitkár beszélt a Kormány által egy évvel ezelőtt elfogadott új felsőoktatási stratégiáról. Mint mondta: az oktatási intézményrendszer átalakítása akkor megy jól, ha minden szereplő kiveszi a saját részét a feladatokból. Erre tipikusan jó példa a duális képzés elindítása Székesfehérváron. Kiemelte: Fehérvár helyzete nagyon összetett, hiszen miközben az ország második legnagyobb gazdasági teljesítményét állítja elő, munkaerőgondokkal is küzd. Ennek oka Budapest közelsége, illetve az, hogy a felsőoktatást eddig nem hangolták össze a vállalatok igényeivel. A duális képzés elindítása az ÓE AMK-n és Corvinus Egyetemen várhatóan orvosolni fogja a problémát. Az államtitkár szavai szerint Fehérvár kiemelkedően jó példa arra, hogy miként lehet a középfokú és felsőoktatási intézmények, a vállalatok, az Önkormányzat és a Kormány szándékait  involválni.

A köszöntőket követően a konferencia keretében megállapodást írt alá dr. Györök György dékán és Zerényi Zoltán, az IBM DSS Kft. igazgatója. Ennek értelmében a város egyik legjelentősebb cége minden eddiginél több, 25 új hallgató gyakorlati oktatását vállalja 2016 szeptemberétől. Ezzel a duális hallgatói kapacitás-létszámmal a cég országosan is kiemelkedik a gazdasági szervezetek közül.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >