Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Sakkpalota Konferencia
Sakkpalota Konferencia Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. december 01.
Sakkpalota konferenciát rendez 2015. december 2-án, szerdán a Székesfehérvári István Király Általános Iskola. Az eseményen Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymester, a Sakkpalota módszer megálmodója adja át a referenciaintézményi címet a fehérvári iskolának. A szakmai előadások mellett az érdeklődők bepillantást kaphatnak a sakkpalotás osztályok munkájába.

 

Minderről sajtótájékoztatón számolt be Viza Attila önkormányzati képviselő és Krählingné Kovács Tünde igazgató.


A megyében elsőként a Székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot. Mint azt Krählingné Kovács Tünde igazgató felidézte: „A módszertani megújulást kereső pedagógusaink lelkesen hozták a hírt, hogy ez egy olyan program, amelyet érdemes meghonosítani iskolánkban. Jó döntésnek bizonyult ez, hiszen a visszajelzésekből, a szakmai felmérésekből már e rövid idő alatt is kiderült, hogy a sakkpalotás osztályok több mint 30 százalékkal jobban teljesítnek. A sakk elsajátítása nem cél, hanem eszköz. Segítségével nem sakkversenyzőket nevelünk, hanem általános képességfejlesztés zajlik, pótolva a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságokat.” – tette hozzá az igazgató.

A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól válaszható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be a normál tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. A módszer játékos keretek között fejleszti a memóriát, a stratégiai készséget, a síkbeli és térbeli tájékozódást, a szókincset, a matematikai gondolkodást. A tanórák környezetét a Sakkpalota adja, a figurák a mesékből kelnek életre, a gyerekek pedig megszokják, hogy tervszerűen, előre gondolkodjanak, és azt is, hogy minden döntésüknek, lépésüknek következménye lesz.

Viza Attila önkormányzati képviselő a sajtótájékoztató kiemelte: „Székesfehérvár büszke lehet arra, hogy az oktatási rendszerben zajló folyamatos átalakulásoknak megfelelve az iskoláinkban még mindig van tenni akarás, innováció. A felkészült pedagógusok keresik az újabb és újabb lehetőségeket, amelyek gyermekeink javát szolgálják.” Viza Attila hozzátette, fontos, hogy e módszertan segítségével élményé válik a tanulás. A sikert pedig nemcsak a legjobbak, hanem mindenki átélheti, hiszen ez program a felzárkóztatásban is jól használható.

Az iskolában elért eredményeknek köszönhetően az országban tizenharmadikként, Fejér megyében pedig elsőként veheti át a referenciaintézmény címet minden idők legjobb női sakkozójától, Polgár Judittól az István Király Általános Iskola a Sakkpalota Konferencián, amelyet 2015. december 2-án, szerdán 10.00 órától rendeznek meg az oktatási intézményben.

A konferencia keretében szakmai előadást tart Maurer Ferenc, a Polgár Judit Sakk Alapítvány oktatási vezetője és Őryné Gombás Csilla tananyagfejlesztő. Ezt követően a szülők, pedagógusok bepillantást kapnak az iskola sakkpalotás osztályainak munkájába.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a december 2-án, szerdán 10.00 órakor kezdődő Sakkpalota Konferenciára az István Király Általános Iskolába.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >