Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
AIDS elleni világnap Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. december 01.
Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az alkalom tiszteletére két eseményt is tartottak a Fehérvári Civil Központban. Sajtótájékoztatón értékelték az október elején megnyílt „Köztes Átmenetek – a drog” című kiállítást, amely közel 1700 látogatót fogadott, illetve délután rendezték meg a „Döntésünk a jövőnk - „Z” generáció a biztonságos szexről” című, középiskolásoknak szóló vetélkedő döntőjét.

 

A „Köztes Átmenetek – a drog” című kiállítás 2001-ben indult országjáró és határon túli útjára, azóta 130 városban mutatták már be. A látványra és hanghatásokra egyaránt épülő, az érzékszervekre ható tárlatot október elején nyitották meg Székesfehérváron, a Fehérvári Civil Központ emeletén. Húsz nap alatt közel 1.700-an tekintették meg a kiállítást. – hangzott el a tapasztalatokat összegző sajtótájékoztatón.

Östör Annamária
egészségügyi és sporttanácsnok, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnöke a kiállítást értékelő sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a Wichern Alapítvány Tranzit Szolgálattal, az Egészségdokk Közhasznú Alapítvánnyal és a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal közös munkában jelentős előrelépéseket tettek a megelőzés és a problémákkal küzdő fiatalok, családok, pedagógusok támogatása terén, ennek egyik fontos lépése volt a novemberben zárult kiállítás is. Östör Annamária ugyanakkor hozzátette: minden iskolát – főként a középfokúakat – igyekeznek elérni, a tapasztalatok szerint mégis mindig ugyanazok az oktatási intézmények veszik komolyan a drogfogyasztás problémáját, és tipikusan vannak olyan iskolák is, amelyek hárítanak, nem szentelnek figyelmet a témának. A szakiskolákból példamutatóan sokan jelennek meg a különféle rendezvényeken. A tanácsnok reményét fejezte ki, hogy jelentős előrelépés lesz ebben az ügyben is. Mint mondta, nem győzik hangsúlyozni, hogy az elsődleges feladat mindig a megelőzés, de a már kialakult probléma esetén Székesfehérváron elérhetőek a szakértő kezelések.

Gönczi Gábor
, az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője köszönetét fejezte ki a KEF-nek és azon szervezetnek, intézményeknek, amelyek közreműködtek a kiállítás megszervezésében. Alapítványuk idei munkáját értékelve elmondta, hogy jelentős eredményeket értek el több területen is. Nappali ellátásban közel 80 fehérvári és környékbeli lakost láttak el, 60 főt juttattak el bentlakásos rehabilitációra, míg a rehabilitáció utáni támogatott lakhatással élőknél teljes, 18 fős létszámmal működnek. Idén indítottak el egy családmentéssel, családgondozással kapcsolatos előadás-sorozatot is, amely 80 fős látogatottsággal szintén sikeresnek tekinthető. A mai naptól pedig elkezdődött Fehérváron a tini rehabilitáció, melynek keretében három olyan családdal foglalkoznak, ahol 14-15 éveseket nevelnek.


Szintén az AIDS ellenes világnaphoz kapcsolódóan rendezték meg kedden délután a „Döntésünk a jövőnk - „Z” generáció a biztonságos szexről” című, középiskolásoknak szóló vetélkedő döntőjét.
A háromfordulós verseny során játékos, szórakoztató formában kívánták felhívni a diákok figyelmét a felelős szexuális magatartás jelentőségére, ezen belül a szexuális úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek megelőzésére, illetve a tudatmódosító szerek befolyásoló hatására. Abból indultak ki, hogy a friss HIV fertőzött fiatalok a 20-25 évesek közül kerülnek ki. Életbevágó tehát, hogy a mai középiskolás generációt felvértezzék információkkal a megelőzés érdekében.
A vetélkedőre hét város – Székesfehérvár, Mór, Enying, Seregélyes, Dunaújváros, Pusztaszabolcs és Sárbogárd – tíz iskolájának 22 csapata nevezett. Az első forduló on-line formában zajlott. A második fordulóban olyan plakát elkészítésére kérték a fiatalokat, amely kifejezik generációjuk érzéseit, ismereteit a biztonságos szexről. Az elkészült munkákból mobil kiállítás nyílt a székesfehérvári autóbusz-pályaudvaron. A figyelemfelhívás hatékonyága jegyében éppen a mai AIDS elleni világnapra időzítették a vetélkedő döntőjét, melybe 21 csapat nevezett. A fiatalok feladata volt, hogy a témához kapcsolódóan adjanak elő legfeljebb ötperces produkciókat színpadi jelenet, kisfilm, prezentáció, vagy éppen zenei produkció formájában.

A vetélkedő megnyitóján, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte a diákokat. Örömét fejezte ki, hogy a fehérvári iskolák mellett szép számban képviseltették magukat más városok intézményei is. A „Döntésünk a jövőnk” mottó jegyében hangsúlyozta: életünkben legnagyobb örömöt egy egészséges kisbaba megszületése jelenti, ehhez fogható élmény nincs. Szükséges megtanulnunk, hogy miként jussunk el eddig, amíg felelősségteljes szülők lehetünk. Reményét fejezte ki, hogy a vetélkedő során megszerzett tudásanyag a középiskolások hasznára válik.

Dr. Pásztor László
, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési koordinátora tartott rövid előadást az AIDS-ről, terjedésének módjáról, a kockázatokról. Mint mondta: a világméretű járvány Afrikában szedte a legtöbb áldozatot, de más földrészeken sem „tétlenkedett”, milliók halálát okozta már. Jelenleg 101 ismert regisztrált HIV fertőzöttről tudnak Fejér megyében, ami országos tekintetben 3. helyet jelent.

Az előadást követően kezdődött el a diákok versengése. A produkciókat háromfős zsűri – Dr. Almási Ferenc tisztifőorvos, Szűcsné Szigeti Hedvig, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének vezető és Séllei Györgyi szexológus, mediátor – értékelte. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >