Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Bor Józsefnének ítélték oda a Tóth György Emlékérmet Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. december 08.
ImageA Tóth György Emlékérem átadásával kezdődött el a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezete továbbképzése. Az öttagú kuratórium az idei esztendőben Bor Józsefnének ítélte oda az elismerést, aki huszonkét éven át dolgozott Aba település könyvtárosaként. Több mint két évtizedes munkássága során az intézményt igazi közösségi térré varázsolta, ahova máig szívesen járnak a kultúrát és a könyveket kedvelők. Az esemény a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Emlékülésével ért véget.

 

 

Az idei esztendő utolsó kurzusának kezdetén a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Vasné Borsos Beáta Bíborka bejelentette, hogy 2015-ben Bor Józsefnének ítélte oda az ötfős kuratórium a Tóth György Emlékérmet. Méltatásában hangsúlyozta, hogy Bor Józsefné, született Vasi Jolán nyugdíjas tanítóként vette át a stafétát egykori tanítójától, majd munkatársától Tanka János tanár-költőtől. Tevékenysége a helyi könyvtári munka hétköznapjaira és ünnepnapjaira máig kihat. Olyan hagyományokat teremtett, amelyeknek köszönhetően a helyi lakosok a könyvtárra nem csupán úgy gondolnak, mint a könyvek tárházára, hanem egy közösségi térre is, ahova jó bemenni, leülni, beszélgetni, s tartalmas programokat kínál korosztálytól függetlenül bárkinek.

 


 

Bor Józsefné, Joli néni 1931-ben született Sárkeresztúron. 1947-ben iratkozott be a Tanítóképzőbe, majd az ötödik évet már az abai általános iskolában töltötte, mint gyakorlóéves tanító. Tanítói oklevelét 1952-ben szerezte meg. 1986-ban ment nyugdíjba a helyi általános iskolából, és ekkor pályázta meg a település könyvtári állását. Az eseményen a díjazott kitért arra, hogy könyvtárállományukban tízezer könyv található meg, sok értékes egyedi példánnyal. Az Aba Napok alkalmával Dul Antal, Árvai Katalin és Marék Veronika is megfordult a Tanka János nevét viselő könyvtárban. A névadó születésének századik évfordulójára „100 év 100 vers” címmel egy hetes programsorozatot is szerveztek.

Az emlékérem névadója, Tóth György (1932-1995) rgy (1932-1995) 1954-től volt a megyei könyvtár dolgozója, 1971-től nyugdíjba vonulásáig pedig az intézmény igazgatóhelyettese. A kiváló felkészültségű, országosan ismert és elismert szakember feldolgozó csoport-, majd osztályvezetőként elévülhetetlen érdemeket szerzett a könyvtár gyűjteményének kialakításában, szakszerű feltárásában. Aktívan részt vett a megye többi közkönyvtára gyarapító, feldolgozó és katalógusépítő munkájában is. Több – érdeklődést keltő – szakmai publikáció fűződik a nevéhez. Munkásságát 1988-ban a legmagasabb szakmai kitüntetéssel, Szabó Ervin díjjal ismerték el. 1992-ben ment nyugdíjba, és 1995-ben hunyt el.

 


 

Az emlékérmet a Vörösmarty Mihály Könyvtárban, illetve Fejér megye közkönyvtáraiban a könyvtári munka bármely területén dolgozó azon személyek kaphatják meg, akik munkájukkal, szakmai és emberi rátermettségükkel sokat tettek a könyvtárhasználók magas szintű kiszolgálásáért. Az emlékérem az intézményekből nyugdíjba vonult személyeknek is odaítélhető. A rangos elismerést öttagú kuratórium ítéli oda az arra érdemeseknek.

A délutáni program a Magyar Könyvtárosok emlékülésével folytatódott. „Nagy megtiszteltetést jelent számunkra, hogy Székesfehérváron adhatunk otthont a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének továbbképzésének!” – kezdte beszédét Dr. Dienesné Fluck Györgyi tanácsnok, aki kiemelte: nagyon fontos, hogy a szakemberek számára minél több hasonló fórumot biztosítsanak annak érdekében, hogy még többet tehessenek az olvasókért. „Az értékállósság legjobb fokmérője az idő. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy korunk rohanó világában legyen számunkra egy olyan intézmény, amely pontosan ezt az értékállóságot képviseli. A könyvtárak a legnehezebb időket is túlélték az ókor óta, továbbörökítve ezáltal a generációk számára a tudást és a kultúrát. John Lubbock szerint „A könyvtárunkban ülve akár a világ összes sarkába eljuthatunk.” Ez a kalandokkal teli út azonban elképzelhetetlen lenne a könyvtárosok nélkül, akik széleskörű szakértelmüknek köszönhetően a tárolt információhordozókat rendszer szerint tagolják, archiválják és az olvasók számára hozzáférhetővé teszik, a legújabb kor igényeinek megfelelően akár az elektronikus könyvtárakban is. Nagy öröm, hogy a szervezeti átalakítást követően városunkban Vörösmarty Mihály Könyvtár néven szolgálhatjuk a kultúrát kedvelők széles rétegét.” – zárta ünnepi gondolatait Dr. Dienesné Fluck Györgyi, aki beszéde végén gratulált a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 80., a Fejér Megyei Szervezet megalakulásának 45. évfordulójához is.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezete hétfői továbbképzése a Magyar Könyvtárosok Egyesülete jubileumi Emlékülésével ért véget.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >