Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Alapításának 55. évfordulóját ünnepli az Alba Volán SC Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. december 10.
Imageeseményen gyűltek össze a sport szerelmesei  a Hiemer-ház házasságkötő termében, ahol az Alba Volán Sport Club fennállásának 55. évfordulóját ünnepelték.

 

 

Az Alba Volán SC az elmúlt évtizedekben számos fantasztikus eredményt ért el, emellett kiváló versenyeket rendezett és az utánpótlás-nevelő munkában is jelentős érdemeket szerzett, mellyel tovább öregbítette a város hírnevét az egész világban. Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált az klubnak a jeles évfordulóhoz.


Székesfehérvár egyik legpatinásabb épületében ünnepelte megalakulása 55. évfordulóját a város egyik legmeghatározóbb sportegyesülete, az Alba Volán SC. A Hiemer-házban egykori és jelenleg is aktív sportolók, edzők, sportvezetők, támogatók gyűltek össze, hogy közösen idézzék fel az elmúlt évtizedek dicsőségeit. Az 1960-ban AKÖV néven labdarúgó- és röplabda-szakosztállyal indult egyesület összesen több mint 700 olimpiai-, Eb-, vb- és országos bajnoki éremmel büszkélkedhet.

A megjelenteket elsőként dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, aki beszédében kiemelte: városunk közössége rengeteget köszönhet az Alba Volán SC-nek, ezért a lokálpatriotizmus elképzelhetetlen lenne a sport nélkül. „Az Alba Volán SC elismertségét mi sem bizonyítja jobban, hogy nincsen olyan család Székesfehérváron, aki ne ismerné a klub történetét. Az egyesület életében nagyon lényegesek az általa szervezett sporteredmények, márpedig az Alba Volán SC számtalan olyan fantasztikus sikert ért el, amely igazi élményt nyújtott Székesfehérvár lakosainak. Külön kiemelendő ezen impozáns eredmények közül Vörös Zsuzsanna bravúrja, aki olimpiai bajnoki címet szerzett, ezt hozta el Székesfehérvárra, tovább erősítve ezzel városunk közösségét. Az előbbi eredmények önmagukban is megállják a helyüket, de talán még ennél is sokkal fontosabb az a tény, hogy az egyesület számos fiatalt nevel a sport szeretetére, tiszteletére. Az Alba Volán SC 55 éves tündöklése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy lássuk, miért érdemes támogatnunk a szabad-, a verseny- és a szabadidősportot egyaránt Székesfehérváron.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András, aki köszönetét fejezte ki a klubnak, hogy a csodálatos sikerekkel a város hírnevét öregbítik az egész világon. 

Az ünnepségen nem tudott részt venni, így köszöntőlevéllel gratulált a klub 55. évfordulójához Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár korábbi polgármestere. Levelében úgy fogalmazott, hogy az Alba Volán Sport Club az 55 év alatt bebizonyította, hogyan lehet megszerettetni a sportot egy várossal, és bebizonyította azt is, mennyire fontos egy város, egy ország életében. Számos rangos hazai és nemzetközi rendezvénynek adott és ad otthont városunk, mely köszönhető annak a kitartó munkának, melyet az Alba Volán SC vezetősége végez és végzett önzetlenül, megszállottan, hittel és szeretettel. Székesfehérvár korábbi polgármestere úgy fogalmazott: a klubnál dolgozók munkájának köszönhető, hogy több ezer fiatal szerette meg a városban a sportot.

Balsay István, a város 1990-ben megválasztott polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja beszédében elmondta, hogy a rendszerváltozást követően egy másfajta önkormányzati és finanszírozási rendszer miatt nehéz helyzetbe került a város. Ekkor egy sportkoncepciót dolgoztak ki, melynek köszönhetően anyagilag tudták támogatni az utánpótlás-nevelést Székesfehérváron. Mint mondta, az Alba Volán SC óriási büszkeséget szerzett a városnak az 55 év során a kimagasló eredményekkel. Hozzátette: a klub minőségi munkájának köszönhetően Vörös Zsuzsanna révén olimpiai bajnokkal is büszkélkedhet Székesfehérvár, emellett közel 2000 igazolt versenyző küzd a legjobb eredmény eléréséért az egyesületben. Balsay István külön kiemelte, hogy a városra és a klubra egyaránt jellemző volt a kitartás, amely az egyetemes sportértékek legszebb jellemzője.

Tóth István, az Alba Volán SC tiszteletbeli elnöke az elmúlt 55 évet értékelő beszédében szimbolikusnak nevezte a csütörtök délutáni ünnepséget. Mint mondta, nagyon örömteli és megható, hogy újra találkozhatnak azok az egyének, akik a klub múltját, jelenét és jövőjét 1960-tól megalapozták. Visszaemlékezésében három részre osztotta az 55 éves klub történelmét. A kezdeti időkben – beleértve az 1960-as alapítást is – több szakosztály működött amatőr alapon, szervezett keretek között. Ezt követően 1973-74-ben Varga Sándor elnök munkásságának is köszönhetően elkezdődött a profi sportágak felépítése, melynek keretében röplabdában, jégkorongban és öttusában is sikeres tudott lenni a klub. Az egyesület életének harmadik szakaszával kapcsolatban Tóth István kiemelte, hogy 1990 után a politikai és a gazdasági változások miatt nagyon sok mindent újra kellett értékelni. Ennek keretében egy olyan újszerű koncepció mentén indultak el, melynek köszönhetően megindulhatott a profivá válás időszaka.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Martinek János, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára, aki szerint nagy büszkeséget jelent, hogy az öttusa-szakosztály már 40 éve tagja az Alba Volán SC-nek. Mint mondta, az elmúlt négy évtizedben a klub öttusa-szakosztálya olyan fényes sikereket ért el, amelyeket bármely másik városban megirigyelhetnének. Martinek János szerint ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, minthogy Vörös Zsuzsanna révén olimpiai bajnokkal büszkélkedhet a város, továbbá a sportág igazi otthonra talált Székesfehérváron.

A köszöntők végén Csáder Dezső, az Alba Volán SC elnöke, és Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője emléklapot nyújtott át azok számára, akik rengeteget tettek a klubért az elmúlt 55 esztendőben. Végül az év férfi és női öttusázója díjakat is kiosztották. Az idei évben a 2016-os riói olimpiára már kvótát szerző Kovács Sarolta és Demeter Bence érdemelte ki a rangos elismerést.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >