Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A helyi adó maradjon helyben!
A helyi adó maradjon helyben! Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. december 11.
ImageA Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében rendezték meg a gazdasági évzáró konferenciát, ahol bemutatták Fejér megye gazdasági értéktárát, a TOP 100+200 kiadványt. A rendezvényen beszédet mondott Székesfehérvár polgármestere, aki azt hangsúlyozta, hogy a helyi adó maradjon helyben.

 

A Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett gazdasági évzáró konferenciát  tegnap tartották a Novotel Szállóban. A fórumon minden résztvevő átvehette azt a kiadványt, amit a Pannon Lapok Társasága adott ki a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Főigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Főosztálya és a Fejér Megyei Hírlap együttműködésében. 

A rendezvényen megjelenteket elsőként a házigazda jogán Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap lapigazgató-főszerkesztője köszöntötte, aki kiemelte, Fejér megye gazdasága olyan teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, ami kiemelt figyelmet érdemel. Külön köszönetét fejezte ki a kiadvány megjelenésében számukra nagy segítséget nyújtó NAV és KSH munkatársainak.

 


A tavalyi értéktárhoz képest (TOP 100 + 100) az idei bővítését azzal indokolta, hogy így még áttekinthetőbb és tisztább a kép a tekintetben, hogy mely vállalkozások azok, akik nagyon sokat tettek a megye gazdaságáért. Majd elmondta, ebből tradíciót szeretnének, és reméli, hogy ezen kiadványnak a jövőben is lesz még folytatása.     

 

Ezt követően Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta el köszöntő beszédét. Ennek során azt hangsúlyozta, hogy a csúcsra jutni akarat, ami az emberi teljesítmény és a mindenkori fejlődés motorja. Az ember azonban nemcsak az eredményekért dolgozik, hanem a siker élményéért, ami magával hozza a belső megelégedettséget, az öröm érzését. A siker pedig szoros korrelációban van az elismeréssel, az elismertséggel. Úgy fogalmazott, ez a rendezvény és a gazdasági értéktár kiadvány dokumentáció a kitűzött célokról, egy erős felhajtó, egy motor a továbblépéshez, és egyben a szűkebb-tágabb közösség elismerése a munkáról. Amennyiben ehhez az élményhez hozzájárulunk, akkor teljesítettük a feladatunkat. S akkor lesz ez a siker közös.  

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében három dolgot emelt ki. Elsőként megköszönte a Pannon Lapok Társaságának, hogy a megye gazdasági szereplői számára ezt a kiadványt megjelentette, s a tavalyi összeállítást bővítette. Majd a többi közreműködőnek is köszönetet mondott, hogy a kiadót hozzásegítették ennek az értéktárnak az összeállításához.
Másodszor azoknak a cégeknek mondott köszönetet, akik ebben a kiadványban szerepelnek. Kiemelte, hogy ezek a vállalkozások nemcsak az árbevételük tekintetében vannak kitüntetett helyen, hanem a foglalkoztatás terén is. Ami a munkahelyteremtések tekintetében nagyon fontos a családok számára.
A harmadik témát érintően – mint a helyi közösség vezetője - azt hangsúlyozta, hogy a kiadványban szereplő cégek zöme fehérvári, dunaújvárosi, vagy móri. S ezek tekinthetők a megye legfontosabb cégeinek, akik országos szinten is a legnagyobbak között vannak akár a multinacionális ipar, akár a magyar vállalati szektor tekintetében. Majd úgy fogalmazott: „A versenylovat nem visszafogni kell, hanem engedni. Az ipar ott tud erősödni, ahol már van.” Elmondta, hogy idén 2 milliárd forint, míg jövőre 3,9 milliárd forint az, amit adóerőképesség miatt Székesfehérvártól elvonnak. Ezért arra kért mindenkit a szolidaritás elvének megtartása mellett, hogy a helyi adóforintok maradjanak a helyi közösségnél, s kerüljenek gazdaságfejlesztési célokra.  

 


 

Dr. Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott szólt ezután a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a megye gazdaságának fejlődését a Kormányhivatal minden rendelkezésre álló eszközzel segíti. Hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának elősegítésére az elkövetkezendő időszakban közvetlenül a munkáltatóknak 5,5 milliárd forint fog a rendelkezésére állni a megyében. Szólt azokról a támogatásokról, együttműködésekről, szakmai segítségekről, amikkel a Kormányhivatal támogatni tudja a megyei vállalkozásokat. Beszéde végén hangsúlyozta, az állam a rezsicsökkentések mellett elhivatott az eljárások egyszerűsítése tekintetében is. 

A köszöntők sorát Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke zárta.  Beszédében elmondta, örül annak, hogy középszinten az önkormányzatoknak is fontos szerep jut a gazdaságfejlesztésben. Ő is köszönetét fejezte ki a házigazdáknak a kiadvány megjelentetésért, tekintettel arra, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat is elhivatott abban, hogy a Fejér megyei értékeket összegyűjtse. Mint elmondta, a számok magukért beszélnek, így örült, amikor a vállalkozások sorát végignézte a lapban, majd a cégeknek, akik bekerültek, gratulált.
Majd a TOP szót emelte ki, ami náluk egy másik jelentéssel bír. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról beszélt, ami mind a megyei jogú városok, mind a megyei önkormányzat gazdaságfejlesztése tekintetében fontos szerepet tölt be.
Beszédében kitért a megye kétarcúságára. Miszerint az északi települések, különösen Székesfehérvár, Mór és Bicske országos viszonylatban is fejlettek, míg a déli települések hátrányosabb helyzetűek mind a munkahelyek, mind a gazdaság szempontjából. Céljuk a jövőben, hogy a két térség közötti különbséget csökkentsék.  

A fórum ezt követően szakmai előadásokkal folytatódott, majd a konferencia végén átadták Az év menedzsere 2015 és Az év fiatal menedzsere 2015 díjakat. Előbbit Sinkó Ottó, míg utóbbit Jüllich Anikó vehette át.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >