Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Zöld autó a város szolgálatában
Zöld autó a város szolgálatában Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. december 17.
100%-ban elektromos gépkocsi segíti a jövőben a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ingatlankezelőinek munkáját. Az önkormányzati cég ezzel is szeretne környezettudatos példát mutatni. A zöld rendszámos autót ma mutatták be.

 

A Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. gépkocsi-flottája egy Nissan Leaf típusú tisztán elektromos üzemű járművel bővült. A városi közlekedésre igazán ideális gépkocsit a Hiemer-ház Gesztenyés udvarán mutatták be, az eseményen a cég felügyelőbizottságának tagjai is jelen voltak. 

Székesfehérvár Önkormányzata részéről Juhász László környezetvédelmi tanácsnok örömét fejezte ki, hogy eljutottak ide, miszerint Székesfehérvár első zöld rendszámos autóját szolgálatba állíthatják, s azt egy olyan cég fogja használni, ami 100%-ban városi tulajdonú. S mivel a munkatársak sokat közlekednek a városban, így itt a káros-anyag kibocsátást csökkenteni fogják.
Mint hozzátette, külön örvendetes, hogy az elmúlt hetekben fogadta el a közgyűlés azt a rendeletet, miszerint a zöld rendszámos autóknak a városban nem kell parkolási díjat fizetniük, ezzel is ösztönözve a városban működő vállalkozásokat, valamint a lakosságot zöld rendszámos autó vásárlására. Hangsúlyozta, hogy a város nagyon sok olyan döntést hozott, ami alapján a zöldterületeket növelik, valamint a várost megpróbálják tisztán tartani.
Végül hozzátette, reméli, hogy a jövőben majd arról tudnak beszámolni, hogy Székesfehérváron nemcsak több száz, hanem több ezer zöld rendszámos autó fog futni az utakon.        

A Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Guti Péter arról adott tájékoztatást, hogy a jövőben ezt az impozáns és szép autót az ingatlankezelést végző kollégái fogják használni a városon belüli közlekedéshez. Őket a városban lévő bérlemények átadásával, átvételével kapcsolatos ügyintézések révén fogja segíteni a gépkocsi.
Az autóválasztással kapcsolatban elmondta, hogy a belső égésű motorokkal szerelt hagyományos járművek nem feltétlenül a városi közlekedésben teljesítenek a legideálisabban, és az élettartamuk tekintetében sem mondható ez ideális működési környezetnek. Az innovációnak köszönhetően – mint hozzátette – látszik, hogy a belső égésű motorokat, ki fogják váltani hosszabb távon, egyéb alternatív meghajtások, köztük a tisztán elektromos hajtás is. A beszerzéskor egy életciklus-költséget elemeztek, s az autó bekerülési költségén túl, a futásteljesítményt és a különböző költségeket is számba vették azt szem előtt tartva, hogy legalább öt évig ezt az autót használni szeretnék. S így ez a konstrukció, sokkal költséghatékonyabbnak bizonyult, amire még a környezettudatos szemléletmód ráerősített.
A polgármester a kezdeményezést pozitívan fogadta, és támogatta, amit az ügyvezető ezúton is megköszönt neki. A rendhagyó lépésnek pedig az az üzenete, hogy Székesfehérvár – aki történelmi múltjára büszke – egy jövőbe tekintő város, mely a szavakon túl, tettek szintjén is megmutatkozik, például az ilyen innovációk bevezetésével.
Az autó – ahogy elmondta – tartós bérletbe került a cégükhöz, így a bizonytalansági kockázat az új jármű tekintetében megoszlik a bérbeadó fehérvári cég és őközöttük.      

A konstrukcióról a Nelson Flottalízing Kft. ügyvezető igazgatója, Zsidó László beszélt. Mint elmondta, nagyon örültek, amikor megkeresték őket azzal, hogy egy teljesen elektromos autót szeretnének bérelni tőlük. Ahogy fogalmazott, cégük is támogatja ezt a fajta jövőbeni energiagazdálkodást és a káros-anyag kibocsátás csökkentését.

 


Vállalkozásuk profilja tekintetében elmondta, az ügyfeleik által kiválasztott gépjárművet ők megvásárolják, és tartós bérletbe adják egy olyan szolgáltatási csomaggal, ahol az ügyfélnek a havidíjon felül nem kell egyéb költséget fizetnie, azt ők vállalják. Így a karbantartás, a biztosítások, a különböző adók és minden egyéb az üzemeltetéssel kapcsolatos költség őket terheli, beleértve az évszaknak megfelelő gumiabroncsokat vagy a szervízelési díjakat. Mint székesfehérvári székhellyel rendelkező cég, ahol a tulajdonosok is székesfehérvári lakosok, külön örömmel vették, hogy a városvezetés elmozdult ebbe az irányba, s nagy örömmel álltak a kezdeményezés mellé, és a bérleti díj kalkulálásánál lényegesen kedvezőbb díjjal kötöttek szerződést.
Végül elmondta, hogy nekik is ez az első 100%-os elektromos járművük, ugyanakkor a hibridautók tekintetében – ahol a belsőégésű motor és az elektromotor együtt van – már van tapasztalatuk, de nagy kíváncsisággal állnak ehhez a projekthez, ami megtiszteltetés számukra.

 

A tájékoztatók után a jelenlévők szemügyre vették a vadonatúj elektromos járművet.

A most beszerzett zöld rendszámos gépkocsi káros-anyag kibocsátása zéró, a hajtáslánca tisztán elektromos. Egy feltöltéssel a gyártói adatok alapján 199 km a megtehető út. Maximális sebessége 144 km/h, teljes értékű menettulajdonságokkal rendelkező gépkocsi.
Feltöltése a kialakított töltőpontokon ingyenes, de akár normál villamoshálózatról is megoldható, aminek ideje 20 perc és 12 óra között változik.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >