Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow GORSIUM, a kikapcsolódás antik szigete
GORSIUM, a kikapcsolódás antik szigete Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. december 18.
Lezárult az ókori Gorsium település területén elhelyezkedő Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás felújítása. Az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósult „Quies Gorsiense – Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című, KDOP-2.1.1/B-2f-2010-0002 azonosító számú projekt eredményét 2016 tavaszától élvezhetik a látogatók.

 

Hivatalos keretek között lezárult a "Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete” című, KDOP – 2.1.1/B-2f-2010-0002 azonosító számú projekt. A beruházás részeként közel nettó 652 millió forintos Európai Uniós forrásból, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított több mint 123 millió Ft támogatásból keltek életre az ókori település romjai.

 


 

Székesfehérvár mindent megtesz a múlt értékeinek méltó megőrzéséért, szép példa erre a Gorsium megújulásáért létrejött összefogás. „Ha ezt a beruházást nem tudtuk volna megvalósítani, az Gorsium végét jelentette volna, vagy legalábbis hosszú időre ellehetetlenítette volna azt, amit mi Gorsiumként tisztelünk, és azoknak az embereknek a több mint fél évszázados munkáját, akik ezt a folyamatot elindították. Bízom benne, hogy ha dr. Fitz Jenő tanár úr néz bennünket föntről, akkor elégedett a most elkészült munkával.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, az elmúlt közel tíz év alatt, amíg a tervezéstől a kivitelezésig eljutott a projekt, Gorsium fenntartója, azaz a Szent István Király Múzeum, néhányszor fenntartót váltott. A megyei önkormányzat indította el a pályázatot, majd egy rövid ideig az állam, ezt követően pedig a város vált az intézmény fenntartójává. A beruházás során ez a sok változás jelentett némi nehézséget, de végül a történetben lévő sok szereplő munkája eredményre vezetett. Székesfehérvár polgármestere beszédében köszönetet mondott minden résztvevőnek e rugalmas együttműködésért. Hozzátette: „A projekt ugyan lezárult, de a fenntartónak, a múzeum szakembereinek most kezdődik el igazán a tevékeny munkája, hiszen nagyon komoly indikátort vállaltunk látogatószám tekintetében. Ennek megvalósítására Székesfehérvár, Tác és a múzeum együttműködésére is szükség lesz. Ez jelenti azt is, hogy a jövő évi költségvetésben két-három nagy programot is szervezünk ide, amely nyilvánvalóan azzal jár, hogy a hangsúly egy része át fog tevődni ide. Azt remélem, abban is mindenki megértő lesz, hogy a forrásokat egy kicsit átcsoportosítjuk a középkor kutatásán túl ide, Gorsiumba.” – zárta köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András.

A Tác közigazgatási területén elhelyezkedő Régészeti Park felújításához Tác Község Önkormányzata egy hektár földterületet biztosításával járult hozzá, melyen a szakemberek kulturált parkolót alakítottak ki. „A táci lakosok több szállal kapcsolódnak Gorsiumhoz, a felújítás hatására ezek a kötelékek is megújulnak, és új tartalommal telítődnek” – hangsúlyozta beszédében Horváth Tamás, Tác község polgármestere a projekt zárórendezvényén.

 


 

Gorsium Régészeti Park hazánk egyik legjelentősebb, ugyanakkor az utóbbi évek során sajnálatosan rossz állapotba került történelmi emléke. A decemberben lezárult fejlesztések célja a térség kulturális és turisztikai kínálatának bővítése az ókori értékek bemutatásának segítségével. A Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulási Tanács elnöke, Róth Péter köszöntőjében felidézte a közelmúltat, amikor a megyei önkormányzatnál elkezdtek gondolkodni arról, hogyan lehet megmenteni Gorsiumot. "Most eljutottunk a pályázatírás, tervezés és kivitelezés labirintusán keresztül a mai naphoz, jövő tavasszal pedig egy új Gorsium mutatkozik be minden érdeklődőnek, megmutatva, hogy érdemes volt belevágni a munkába. Remélhetőleg sok fehérvári és Fejér megyei látogató mellett az ország valamennyi részéről érkeznek majd, hogy megismerjék, hol volt Pannonia közepe 2000 éve és hol van most." - fogalmazott Róth Péter. 

A projekt keretében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően 2016 tavaszától izgalmas elemek köszöntik a park vendégeit. Többek között megújult a romterület északi oldalán álló Freskós-ház, a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája is bemutatásra kerül és a részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem, valamint annak pincéje is látogathatóvá válik. A színház hátteréül szolgáló erődfal egy szakasza a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal a műemléki rekonstrukció eredményeképp kilátóként is funkcionál, amelyről a Régészeti Park egész területe áttekinthető. A Zichy pince felújított belső terében, a több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordók vitrinként funkcionálnak majd, melyekben kőfaragványok és egyéb kőemlékek kapnak később helyet. A római kori lakóház mintájára készült, megújult, „U” alakú épületben részben irodákat, raktárakat alakítottak ki, részben pedig látványraktárt a feltárások során előkerült leletek számára.

 


 

 „Gorsium hazánk egyik legjelentősebb római kori emléke, mely távol fekszik a mai civilizációtól, így lehetőség nyílik az ókori élet élményszerű, attraktív bemutatására. A fejlesztések során arra törekedtünk, hogy a vendégek a megújult Régészeti Park minden pontján találhassanak valami új, látványos elemet. A feladatok a felújítással nem értek véget, Gorsium programokkal való megtöltése jelenti a következő lépést” – mondta el előadásában Nádorfi Gabriella, a projektet koordináló Szent István Király Múzeum osztályvezetője.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >