Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új körforgalom - járható középszigettel
Új körforgalom - járható középszigettel Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. december 21.
A nemrég elkészült, Székesfehérváron egyedülálló, speciális körforgalmat most mutatták be a Királysor – Géza utca kereszteződésében. Ezzel lezárult a 2015. évi beruházások sora az utak, járdák, parkolók rekonstrukciója tekintetében, mely összesen 1,1 milliárd forintot tett ki.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Királysor – Géza utca kereszteződésében  tartott tájékoztatóját azzal kezdte, hogy elmondta, ez a körforgalom egy kis újdonságot hoz a város életébe, egy igen forgalmas csomópontban. A kivitelező cégnek megköszönte, hogy még az év végén sikerült elvégezni ezt a kivitelezést, és napok óta már az autósok is használni tudják. A speciális, új típusú körforgalommal kapcsolatban – amit az autóbuszok miatt volt szükséges ilyen módon kialakítani – felhívta a közlekedők figyelmét a KRESZ betartására. A jelenlévőket arról tájékoztatta, hogy a beruházás – a körforgalom és annak környékének kialakításával, egyéb fejlesztésekkel – összesen közel 30 millió forintba került.

 


Kihangsúlyozta, hogy a Saára Gyula-program keretében lezajlott idei út-, járda- és parkoló fejlesztések sorát ezzel zárják. Amennyiben a pályázati forrásokat is beleszámítják, összesen 1,1 milliárd forintot fordítottak utak, járdák felújítására és parkolók kiépítésére. A saját forrás 600 millió forint volt, illetve ezen túl a várkörúti beruházás, ami pályázati keretből valósult meg, illetve a legnagyobb projekt, az elkerülő útnak a harmadik üteme, ami a nyárra fog elkészülni.

 


Mint elmondta, igyekeztek azt az elvet megvalósítani, hogy minél több városrészben történjen ilyen fejlesztés. Volt, ahol útfejlesztésre volt szükség, volt, ahol parkolók kialakítására, volt, ahol forgalomtechnikai beavatkozásra, volt, ahol a közlekedési lámpák összehangolására, hiszen egy nagyváros közlekedése komplex, és ők ennek megfelelően jártak el.


A jelenlévőknek annyit ígért, hogy ezt a programot legalább ilyen ütemben folytatni fogják 2016-ban is. Majd elmondta, bízik abban, hogy jövőre belépnek új uniós forrási lehetőségek, és lehetőségük lesz a Ligetsorral elindulni ezeken a pályázatokon, illetve sikerül felújítni a Berényi út következő szakaszát, vagy a kis Pozsonyi utat.

A tájékoztatót követően a 3. körzet önkormányzati képviselője, dr. Horváth Miklósné beszélt a Vízivárosban történt beruházásokkal kapcsolatban.


Azzal kezdte, hogy ez az újonnan kialakított körforgalom a Királysor és a Géza utca kereszteződésében épp a 3. és a 11. körzet határán van. Elmondta, hogy a 2015. évben - a Saára Gyula-program kapcsán - a körzetében összesen közel 50 millió forintot költöttek utcák javítására, parkolók felújítására. Majd hozzátette, hogy amennyiben a még jelenleg is folyamatban lévő felújításokat nézzük a Fűtőerőműnél felszabaduló területeken és a parkolóknál - amik központi keretből kerülnek finanszírozásra – az elmúlt két évre visszatekintve, közel 140 millió forint az, ami ebbe a körzetbe került. S ebből a szűken vett képviselői keret mindössze 24 millió forint. Örömét fejezte ki a tekintetben, hogy a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően felszabaduló forrásokból a Saára Gyula-programon belül a város ennyit költött erre a városrészre, ahol 30 év óta nem volt ilyen fejlesztés és ennyi fejlődés, mint az utóbbi két évben. Ezért a vízivárosiak hálásak, és nagyon örülnek neki.

 


Ezt támasztotta alá, és erősítette meg egy a sajtótájékoztató helyszínén felszólaló környéken lakó asszony is, aki megköszönte ezt a hozzáállást és magát a felújítást, ami itt történt ebben a kereszteződésben. Majd hozzátette, hogy míg korábban sok baleset volt itt, most sokkal jobb és egyszerűbb itt közlekedni.

 

Az új körforgalom kiépítésével kapcsolatban Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a szabványnak megfelelő körforgalom járható középszigettel került kialakításra annak érdekében, hogy a nagyobb járművek - autóbuszok, teherautók – úgy tudjanak a csomópontban mozogni, hogy ráhajthassanak a kör közepére.


Azt is elmondta, hogy a korábbi négy sáv helyett leszűkítették egy-egy haladósávra az utat a Királysoron. Ezt annak érdekében tették, hogy a körforgalomra egy kis iránytöréssel tudják rávezetni az egyenesen haladókat, lassítva a forgalmat a gyalogátkelőhely előtt, illetve a körforgalomba való behaladásnál.  

A körforgalom bemutatása során a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a hagyományos körforgalom szabályai érvényesek ezen új csomópontban is azzal a kiegészítéssel, hogy a járművek ráhajthatnak a középszigetre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >