Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Csupa Mecsó  miniatűr autócsodák a Civil Központban Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. december 22.
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a „Csupa Mecsó” címmel a Családi Matchbox gyűjtemény kiállítást a Fehérvári Civil Központban. A tárlatot Kovács Jenő, az Alba Regia Veterán Veteránjármű Egyesület elnöke nyitotta meg. Az érdeklődők közel 250 modellt tekinthetnek meg január 9-ig, a Fehérvári Civil Központ nyitvatartási idejében.

 

Az angol játék- és modell-márkanév, a Matchbox 1953-ban, Angliából indult világhódító útjára. A Lesney Products nevű brit cég első modellautó-kollekciójával a világ legjelentősebb játékautó-gyártó vállalatává fejlődött. A nyolcvanas években már több millió családban megtalálható volt a hatvanas-hetvenes években kibocsátott gépjárművek egy-egy miniatűr példánya.

A kezdeti időkben a Matchbox-ok első példányait még a gyufásdobozokéhoz hasonló csomagolásban lehetett megvásárolni – innen ered a márka neve. Ezután az úgynevezett „bliszteres” csomagolás terjedt el, melynek átlátszó műanyag borításával a kisautókat is látni lehetett. A miniatűr csodák a gyermekeken kívül a felnőttek körében is hatalmas népszerűségre tett szert. Érdekesség, hogy 1986-tól kezdve egészen a rendszerváltásig, Magyarországon is gyártottak Matchbox-autókat.

A lekicsinyített járgányokból szervezett székesfehérvári kiállításon az érdeklődők közel 250 különlegességet csodálhatnak meg. A Fehérvári Civil Központba ellátogatók a Matchbox-sorozatok legnevesebb példányait, például a Convoy-t, a Yesteryear-t, a Super Kings-et, vagy a Speed KINGS-et is megtekinthetik. A tárlat tartalmas és élményekben gazdag kikapcsolódást kínál a legkisebbektől a legnagyobbakig, akik érdeklődve szemlélhetik például a Peugeot 1907-es, továbbá a Ford T-Modell 1911-es modellt.

A kiállítás megnyitóján Kovács Jenő, az Alba Regia Veterán Veteránjármű Egyesület elnöke elmondta, hogy Kovács Józsefhez hasonlóan benne is hamar kialakult a gyűjtés szenvedélye, hiszen egészen fiatalon, gimnazista korában kezdte el gyűjteni az órákat. A mostani kiállítás kapcsán kiemelte, hogy ő is nagy kedvelője az autóknak, különösképpen a klasszikus daraboknak. Kovács Jenő úgy fogalmazott a pénteki megnyitón, hogy a gyűjtés egy olyan szenvedély, melynek során személyes szimpátia alapján kezdünk el olyan tárgyakat gyűjteni, amelyek nagyon kedvesek számunkra. Véleménye szerint a Matchbox-ok nagyon különleges helyet foglalnak el a gyermekek életében, hiszen mindenhova magukkal viszik kedvenc járgányaikat.

A kiállítás főszervezője, Kovács József arról beszélt a pénteki megnyitón, hogy két fiúgyermekük miatt, az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején kezdték el gyűjteni a Matchbox-okat, amelyek minden esetben kitűnő ajándékoknak bizonyultak. Mint mondta, a mostani tárlattal kettős célt akartak megfogalmazni. Egyrészt arra kívánják felhívni mindenki figyelmét, hogy mekkora jelentőséggel bír a játékok értékének megőrzése. Ezen kívül a Matchbox világhódító útját is be akarják mutatni az érdeklődőknek. Kovács József emellett arra is kitért, hogy a látogatók a mindennapi közlekedésben megtalálható autóval, harcászati gépekkel, valamint többféle klasszikus járművel is találkozhatnak.

A közel 250 különleges járgányt tartalmazó kiállítás egészen 2016. január 9-ig látogatható a Fehérvári Civil Központ nyitvatartási idejében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >