Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Klímaválasz:Ingyenes tréning és norvég tanulmányút lehetőség Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. december 23.
ImageTízből hét településvezető szerint az éghajlatváltozás súlyos problémát jelent Magyarországon. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár az önkormányzattól, ám a vezetők többségének korlátozott információ áll a rendelkezésére - derül ki az Energiaklub által vezetett Klímaválasz projekt kutatásából. A projekt keretében januárban induló ingyenes képzéssorozat abban segíti a településvezetőket, hogy konkrét intézkedéseket tudjanak kidolgozni a felkészülés érdekében.

 

A programban 4 régió: Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Alföld és a Közép-Magyarország régió keleti fele, összesen 140 önkormányzati

​és szakterületi ​
vezető vehet részt.

 

 


A klímaváltozás már érzékelhető

A megkérdezett településvezetők 70%-a szerint a saját településén is érzékelhető problémát okoznak a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló forró nyarak, aszályok, a hőmérséklet-ingadozások, és az egyre hevesebbé váló viharok.

Az önkormányzatok 2014-ben átlagosan 12 millió forintot fordítottak a környezeti károk enyhítésére, annak ellenére, hogy a tavalyi év ebből a szempontból meglehetősen eseménytelen volt. Ez az arány viszont akár a tízszeresére is nőhet egy-egy váratlan, extrém esemény bekövetkezésekor.

 

A lakosság fél az éghajlatváltozás hatásaitól

A magyar lakosság több mint 80%-a aggódik a klímaváltozás miatt és a mindennapjaiban érzékeli a hatásait. A klímaváltozás hatásaival szemben a magyarok több mint 70%-a érzi védtelennek magát, s úgy véli, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon ezek ellen. Tízből nyolcan attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás egészségügyi problémákat okoz családjuk számára, illetve hogy kár keletkezik termésükben, lakóingatlanukban.

 

A kutatás szerint a lakosság fele konkrét intézkedéseket vár települése vezetőitől, ugyanakkor maga is bekapcsolódna helyi kezdeményezésekbe: tízből nyolcan részt vennének olyan programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira.

 

A klímastratégia segíti a felkészülést

Az Energiaklub felmérése szerint az önkormányzatoknak egyelőre kis százaléka rendelkezik klímastratégiával, de a válaszadók 40%-a már gondolkodik az elkészítésén. Fenntartható energia akciótervvel a válaszadók 17%-a rendelkezik.

Érdemes azonban a településeknek stratégiai szinten tervezni, hiszen a 2014-2020-ig tartó időszak uniós programjaiban a települések jelentős forrásokat hívhatnak majd le, települési klímastratégiák és fenntartható energia akciótervek készítésére is.

 

Ingyenes tréning a helyi szintű alkalmazkodás elősegítésére

A Klímaválasz projekt keretében jövő januárban induló 6 napos ingyenes képzéssorozat során a résztvevők konkrét települési problémák megoldására összpontosítanak, s már működő, jó kezdeményezéseket is meglátogatnak. A program 7 turnusában különböző helyszíneken, helyi problémákra fókuszálva összesen 140 önkormányzati és szakterületi vezető, valamint helyi civil szervezet képviselője vehet részt.

 

„A gyakorlatorientált tréningek végére a résztvevők konkrét intézkedéseket tudnak kidolgozni településük számára a környezeti változásokra való felkészülés érdekében. A képzést legsikeresebben teljesítők a tervek szerint norvégiai tanulmányúton tekinthetnek meg sikeres települési projekteket – mondta Pej Zsófia, a projekt vezetője.

 

 Jelentkezni a www.klimavalasz.hu/trening_regisztracio oldalon lehet a programra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >