Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A "kis" Fekete és a mázsás kőgolyó Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. december 25.
Mint ismeretes, december 5-én lezárult egy igen eredményes és hosszú fejezet a magyar sport történetében: 30 évnyi sikerhalmozás után visszavonult az erős emberek sportjának hazai ikonja, Fekete László, aki búcsúzóul behúzta kilencedik világbajnoki címét Székesfehérváron a natúr erősemberek kontinens csapat vb-jén.

 

Ezen a viadalon még ő volt a központi figura, ám a sikerből fizikailag már három fia, az ifjabb László, Richárd és Miklós merített nagyobb kanállal, ők húzták a dobogó tetejéig a "Fekete sereg" szekerét. A nézőtéren sokan szájtátva figyelték, ahogy a srácok több mázsás, időnként fél tonnás súlyokat mozgattak meg, bizonyítva, az "öreg" nélkül is folytatják az éremhalmozást.

A búcsú viadalon általános vélekedés alakult ki a publikum soraiban, miszerint a Fekete testvérek - édesapjukhoz hasonlóan - roppant erővel rendelkeznek, ám közülük is kiemelkedik egy picit az ifjabb László, aki - a szintén szenzációs teljesítményre képes - Miklóssal egyetemben világcsúcsot is felállított a fehérvári megmérettetésen, s minden versenyszámban látszott, hogy az erő vele van, ráadásul ehhez nem kellett Jedi lovagnak lennie és hókuszpókuszokat sem alkalmaznia. Ő igazi őserő, aki szemtől szemben a két kezével győzi le a rettenetes súlyokat. Mellettem barátaim - akik először jártak erősember viadalon - többször is megjegyezték: "Na, neeee, nézd már, mit emelt fel! Mennyire tud ez a srác!". Na, igen, tud, ez kétségtelen.

Édesapja már többször elmesélte azt a történetet, amikor és ahogyan felfedezte legidősebb fiában a hozzá hasonló tehetséget.

"Lackó kb. 14 éves lehetett, amikor én elmentem otthonról elintézni néhány dolgot. Akik ismernek, tudják, hogy igazi rendmániás vagyok, mindent szépen a helyére pakolok otthon, bármit is csináljak. Az edzések után is minden súly a megszokott helyére kerül. Most is így történt, ám amikor hazaértem ezen a napon, meglepve tapasztaltam, hogy az egyik, több, mint  100 kilós kőgolyó nem a földön, az általam megszokott helyén van, hanem fenn az állványon, ahová edzéseken és versenyeken is fel kell rakni. Rögtön gyanakodni kezdtem, de mivel a fiam korábban nem emelgette ezeket a súlyokat és mivel még kicsi is volt ehhez, nyilvánvalóan nem is engedtem volna neki, azt gondoltam, mégis én felejthettem ott. Meg is kérdeztem tőle a dolgot, de ő elsőre tagadott. Ekkor aztán jött a szokásos apai "csel", s egy tábla csoki ígéretére Lackó elmondta, hogy bizony azt a golyót ő rakta fel az állványra! Mondtam neki, ott előttem bizonyítsa ezt, kap még egy tábla csokit, ha megmutatja, hogyan csinálta. Nos, megmutatta. Két - vagy talán több is, már nem emlékszem pontosan - tábla Milka segített engem rávezetni arra, hogy bizony Lackóban is megvan az őserő, ami bennem is. Utána már nem volt visszaút, hiába nem akartam eleinte, ő is elindult az úton..." - vázolta Ifjabb Fekete László első lépéseit a sportágban a szakági legenda édesapja.

Maga a főszereplő szerényen viseli a sikereket, tudja, hogy rengeteget kell még küzdenie, dolgoznia neki és testvéreinek ahhoz, hogy édesapjuk fantasztikus pályafutását méltó módon vigyék tovább.

"Nagyon régóta dolgozom már együtt apuval, sokáig egyedül, az elmúlt években aztán már az öcséim is csatlakoztak hozzánk, aminek nagyon örültem, hiszen együtt még jobbak, még erősebbek vagyunk, s egymást is jól tudjuk motiválni. Voltak, vannak nehéz időszakok, küzdeni kell, néha szenvedni, de megéri. Rendkívüli boldogsággal töltött el, hogy sikerült megnyernünk a kontinens világbajnokságot, és hogy a világrekordot is sikerült megcsinálnom Miki segítségével. 300 kg-os gúlát vittem el 15 méterre. Ebbe a 15 méterbe nagyon sok munkát öltem bele, hetekig, hónapokig készültem, készültünk arra, hogy ezzel is tisztelegjünk édesapám pályafutása, búcsúja előtt. És ami a lagfontosabb: ahogy ő is, mi is tisztán becsületesen sportolunk, a doppingellenes küzdelemben is folytatni fogjuk azt, amit ő eddig képviselt ebben a sportban, és képviselni is fog, mint szövetségi vezető, és mint a mi mentorunk, felkészítőnk. Méltók akarunk lenni a Fekete névhez és az ő eredményeihez!"

Ifjabb Fekete László hozzátette, hogy a versenyekre való felkészülés mellett hatalmas energiákat kell fordítaniuk a háttér megteremtésére, ugyanis saját zsebükből nem tudnák finanszírozni a versenyzésüket, de még a felkészülésüket sem. Éppen ezért kiemelt köszönettel tartoznak a támogatóiknak. "Köszönöm mindenkinek a kisebb-nagyobb támogatást. Szeretnék külön is köszönetet mondani Berki Ádámnak, a Nagysápi Berki-Gipsz Kft tulajdonosának, remélve a továbbiakban való együttműküdést. Remélem, hogy ő és más segítő szándékú cégvezetők, önkormányzati vezetők a jövőben is hozzásegítenek majd minket ahhoz, hogy további szép sikereket érhessünk el".

A legidősebb Fekete fiú elárulta, tudja, hogy nehéz terhet kell tovább cipelniük édesapjuk viszavonulásábal, de bíznak benne, hogy nélküle is sikeresek lehetnek. Pontosabban vele, csak egy kicsit másképp, hiszen Fekete László mindig ott lesz a versenyeken fiaival, mindenben segíti őket, de konkrétan a nagy súlyokat már ők emelik. 2016-ra is már szépen telik a naptár, a tervek szerint lesznek natúr erősember versenyek Esztergomban, a Balatonnál és talán a Velencei-tónál is, minden "csak" a támogatókon múlik. Lesz még a háttérben elég dolga az "öregnek", ez biztos. A a többit majd a fiúk elintézik...

Sok sikert mindehhez!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >