Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hat település biztonságát őrzik a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2016. január 04.
ImageÖnállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóságként folytatja működését január elsejétől a lajoskomáromi tűzoltó egyesület. A szervezet Fejér megyében másodikként szerezte meg a jogosultságot, hogy kisebb kiterjedésű tüzeket, káreseteket egyedül, a hivatásos egységek segítsége nélkül felszámoljon. A beiktatási ünnepségen az önkénteseket dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte.

 

A lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a közelmúltban teljes körűen felújított tűzoltószertár előtt sorakoztak fel. A szervezet január elsejétől huszonegy taggal évi háromezer óra készenlétet vállal. Ezekben az időszakokban önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületként Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég, Enying-Kabókapuszta, Dég-Újtelep és a Tolna megyei Felsőnyék elsődleges mentő tűzvédelmét látja el.

A beiktatási rendezvényen a lajoskomáromi iskola diákjai és az Enyingi Tinódis Fúvósok adtak ünnepi műsort. Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok beszédében összegezte az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztése érdekében az elmúlt öt évben hozott intézkedéseket, majd kiemelte, hogy ma már országosan ötszázhúsz önkéntes tűzoltó egyesület támogatja a katasztrófavédelem hivatásos és önkormányzati egységeinek munkáját.

A lajoskomáromiak az első harminc olyan szervezethez csatlakoztak, amelyek a vállalt készenléti időszakokban saját tevékenységi területükön a hivatásos tűzoltók segítsége nélkül is beavatkozhatnak. Bérczi László hozzátette, a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók az elmúlt nyolc évben minden olyan tűzesethez és műszaki mentéshez vonultak, amelyről tájékoztatást kaptak.

A legtöbbször elsőként érkeztek ki a helyszínre, ahol szakszerű felderítésükkel segítették a még úton lévő hivatásos tűzoltók munkáját, és így hozzájárultak a beavatkozás hatékonyságához. A jövőben a gyors reagálás már kötelesség is, hiszen az elmúlt időszak összefogásának, a szükséges képesítések elsajátításának és egy eredményes rendszerbeállító gyakorlatnak köszönhetően négyezer-ötszáz ember védelmét vállalva adnak készenlétet.

Lajoskomárom esetében ennek azért is van kimagasló jelentősége, mert a nagyközségtől és a környező településektől az első hivatásos tűzoltó-parancsnokság több mint húsz kilométerre található, ezért ez a terület a távolságból adódó hosszabb vonulási idő miatt eleddig fehér foltnak számított.

A beiktatási ünnepségen Pirtyák Zsolt, Lajoskomárom polgármestere köszöntőjében kiemelte az egyesületnek a nagyközség és a környező települések biztonságában betöltött szerepét, valamint eddigi érdemeit, majd jó erőt, egészséget és kitartást kívánt az önkéntes tűzoltóknak az előttük álló feladathoz.

Az önálló beavatkozásra feljogosító oklevelet Béczi Zoltán, a Lajoskomáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka vette át Bérczi László tűzoltó dandártábornoktól, majd az együttműködési megállapodást Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át.

Az önállóan beavatkozó önkéntesek szakmai munkáját a jövőben mentorként Mocsonaki Attila tűzoltó főtörzsőrmester, a siófoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság megbízott szerparancsnoka segíti, aki Wéber Antal tűzoltó dandártábornoktól, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől vette át az erről szóló parancsot.

Az ünnepség zárásaként Kovács Zoltán, katolikus plébános mondott áldást. A rendezvény után Magosi Lajos tűzoltó ezredes, igazgató pohárköszöntőjében a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók Fejér megyei szerepvállalását, a tűzvédelem és a lakosság biztonsága érdekében tanúsított elkötelezettségét méltatta.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >