Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Krinolin, turnűr, halcsont  a babák és a divat
Krinolin, turnűr, halcsont  a babák és a divat Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. január 06.
Különleges délutáni programra invitálja a fehérváriakat a Hetedhét Játékmúzeum. Január 12-én, kedden dr. Szatmári Judit öltözéktervező művész, divattörténet kutató tart előadást. A múzeumban lévő babákon keresztül mutatja be a 19. század végi, 20. század eleji öltözködési szokásokat. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

 

A polgári szalonok teadélutáni hangulatával várnak minden kedves érdeklődőt a Hetedhét Játékmúzeum munkatársai január 12-én, kedden 16.30 órára, a Réber-terembe. Egy csésze tea elfogyasztása mellett egy könnyed ismeretterjesztő előadást hallgathatnak végig a divatot illetve a babákat kedvelők.

Az előadó dr. Szatmári Judit öltözéktervező művész, divattörténeti kutató lesz, aki A Magyar Divat 1116 éve című divattörténeti könyv szerzője. A viselettörténeti oktató a Modart Művészet és Divatiskolán, a Kaposvári Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is tanít. Kiváló tudományos és művészeti tevékenységét több díjjal elismerték már.
A divatról azt vallja, hogy egy folyamat, mely „mindig volt, és mindig lesz”, így a mai divatvilág is csak ennek részeként érthető és értelmezhető. Mint azt a Divatmenedzsment oldalán vele készült interjúban is hangsúlyozza „az ember törekvése a megjelenése általi önkifejezésre, a társadalomban betöltött pozíció kommunikálására olyan ősi, szinte ösztönös jelenség, mely a legkorábbi időkben is jelen volt, de napjainkat is ugyanígy meghatározza.” (http://www.divatmenedzsment.com/interju-dr-szatmari-judit-anna/)

A játékmúzeumi előadása során a 19. század végén, 20. század elején jellemző divatot és öltözködési szokásokat mutatja be, követi végig a Moskovszky-gyűjtemény babáinak segítségével.

 


Azt ugyan mindenki tudja, hogy a babák szépek, de hogy mikor milyen ideált tükröznek, az időről időre változik. A játékok mindig tükrei a kornak, melyben használták őket, és mivel a gyerekeket körülvevő világnak fontos része a megjelenés, a  kislányok babáikon is szeretik viszontlátni azokat a ruhákat, kiegészítőket, melyeket ők, vagy szüleik, testvéreik viselnek. Így van ez most is, és így volt ez régen is. Ebbe nyerhetünk betekintést a gyönyörű múzeumi babák segítségével, hogyha ellátogatunk jövő héten, kedden a Játék Szalonba. 
Ott kiderül, hogy a krinolin nemcsak egy húsipari termék neve, hanem a 18-19. században használatos női ruhafajta neve is, ami alsószoknyát vagy fémből készített keretet jelentett. Míg a turnűr szintén a szoknyát alakította, ugyanis buggyos formát adott neki. A halcsonttal pedig régen a fűzőket merevítették.

 

Még több érdekesség megtudható a divatról és a koronként változó öltözködési szokásokról az előadás során. A szervezők minden korosztályt szívesen látnak, akár anyukákat és lányaikat együtt is. A belépés ingyenes. Részletek az alábbi linken:
http://www.deakgyujtemeny.hu/site_hh.cgi?a=cikk&id=hh_rendjateksz160112

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >