Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Gyurcsó Szczecinig sértődött... Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. január 06.
ImageAhogy azt korábban sejteni lehetett, mára biztossá vált, hogy a Videoton lejárt szerződésű - immár ex - ásza, Gyurcsó Ádám Lengyelországban folytatja karrierét. Arra viszont kevesen számítottak, hogy nem a sűrűn emlegetett két élcsapat, a Nikolics Nemanját is foglalkoztató Legia Varsó, vagy a két magyarral - Kádár és Lovrencsics - felálló Lech Poznan színeiben, hanem a középcsapatnak számító, de jelenleg jó szezont futó, 4. helyen álló Pogon Szczecin játékosaként.

 

A válogatott, szélsőként és támadó középpályásként is kiváló teljesítményre képes focista 3 és fél évre írt alá a német határhoz közeli város klubjához, s közben "visszaszúrt" egyet volt csapata korábbi vezetőinek.

A válogatott futballista és menedzsere közleményben kommentálta klubváltását.

„Amikor elkezdtük az egyeztetéseket a Videoton korábbi vezetőségével, nem zártuk ki a szerződéshosszabbítás lehetőségét, ám azt az ajánlatot és hozzáállást méltatlannak tartottam, nem éreztem, hogy megbecsülne a klub. Ráadásul nem volt előttem olyan példa, ami azt bizonyítja: érdemes elkötelezni magam, hiszen a Vidinek is érdeke, hogy a piacképes labdarúgóit idővel egy nívósabb bajnokságba, egy erősebb csapatba segítse” – indokolta a klubváltást Gyurcsó Ádám.

„A Kovács Zoltán irányította stábbal már maximálisan korrekt volt a viszony, ám addigra eldöntöttem, hogy nem írok alá, és megpróbálok külföldre igazolni. Fontos volt, hogy ésszerű döntést hozzak, nem lett volna helyes túl nagyot ugrani és egy olyan helyre kerülni, ahol csak kiegészítő játékosnak igazolnak. A lengyel bajnokság tökéletes liga arra, hogy elkezdjem a légióskodást, fejlődjek, ugyanakkor esélyem van rendszeres játéklehetőséghez jutni, ami ugyebár elengedhetetlen ahhoz, hogy ott legyek az Eb-re készülő válogatott keretben.”

„Az elmúlt időben az is kiderült, hogy magyar futballisták is képesek meghatározó játékosai lenni egy-egy lengyel együttesnek, hiszen Niko, Guzmics Ricsi, vagy éppen a Lech magyarjai húzóemberek. Tökéletes korban vagyok, szerintem jó időben váltok, van mögöttem jó néhány NB I-es tétmeccs és nemzetközi találkozókon, válogatott összecsapásokon is edződhettem, szóval remélem, hogy megértem erre a kihívásra. A Pogon szakvezetése éreztette velem, hogy akar, számít rám, ez pedig önbizalmat ad. No és persze arra is ösztönöz, hogy bebizonyítsam, jól járnak velem!”   

„Amióta kiderült, hogy nem hosszabbítjuk meg Ádám szerződését a Videotonnal, több ország több klubjával is kapcsolatban álltam – kommentálta a klubváltást Gyurcsó menedzsere, Filipovics Vladan. – Nyugati és keleti bajnokságokból is érdeklődtek iránta, de olyan döntést akartunk hozni, ami hosszú távon szolgálja a karrierjét. Ádámmal abban maradtunk, hogy igyekszünk szakmai alapon választani, mert bár nyilván fontos az ajánlat tartalma, ő – különösen a válogatott miatt – olyan csapatban, olyan ligában akarta folytatni, amely segíti a fejlődését, és amelyben rendszeresen pályán lehet.”

„Több lengyel Ekstraklasa-egyesület is keresett, de a Pogon volt a leghatározottabb, tudatosan építkezik, posztra igazol. Már ebben az idényben a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyek egyikét célozza meg, a következő szezonban pedig nem titkoltan bajnoki címre hajt. Ádámot húzóembernek szerződtették, ismerik és elismerik a kvalitásait, fontos szerepet szánnak neki abban a játékrendszerben, amelyben futballoznak. A Lengyelországban légióskodó magyarok, különösen Nikolics elmúlt fél éve megnyitotta a kapukat és hiszem, hogy Gyurcsó Ádámmal is sokat nyer a lengyel labdarúgás.” - teszi hozzá Filipovics, aki egyébként a 90-es években rövid ideig maga is játszott a Videotonban, igaz, nem hagyott mély nyomokat a szurkolókban produkciójával.

Tehát megint Burcsa és stábja a hibás. Legalábbis ebből a közleményből is ez olvasható ki. A korábbi klubigazgató nyakába varrták nyáron Nikolics távozását, majd a csapat mélyrepülését a szezon elején a szintén általa "igazolt" francia "zsenivel", Bernard Casonival egyetemben. Burcsa később lemondott, s Casoni is messze jár már, de a történések nem hagyják, hogy hamar el is felejtsék őket a Vidi szimpatizánsai.

Az már más kérdés, hogy, ha ősszel már lemondott Burcsa és stábja, elment a volt edző is, Gyurcsó pedig végig sokat játszott, többniyre jól is focizott, ráadásul az új vezetőkkel nem volt baja, akkor miért igazolt el úgy igazából? Mert ez a hivatalos magyarázat egy picit furcsa. Szeretem a klubot, szeretem az új vezetőket, jól érzem magam, de mivel régen "bántottak" a korábbi vezetők, ezért most elmegyek. Néhány hete még azt nyilatkozta a futballista, hogy nem dőlt el semmi, lehet, hogy megy, lehet, hogy marad, miközben most leírja menedzserével együtt, hogy "azok miatt a csúnya bácsik miatt" (Burcsa és társai) már réges-régen eldöntött tény volt a távozás...

Na, és itt van a klub ostorozása azért, mert az nem éreztette vele, hogy "felfelé" segítik a játékosokat, hogy azok erősebb bajnokságokba mehessenek egy idő után. OK, rendben, na, de akkor a labdarúgó miért nem volt hasonlóan felelős és segítőkész a Vidivel, ha annyira szerette? Miért nem jelezte nyáron, amikor állítólag már eldöntötte, hogy távozik? Miért nem ült le a vezetőkkel, hogy adják el most, keressenek rajta egy kis pénzt, ha már általuk lett ismert játákos...? Vagy miért nem írt alá még egy-két évet (ahogy sok esetben külföldön szokás), s egyezett meg a vezetőkkel, hogy még marad nyárig, dobogóra segíti a Vidit, s nyáron egy jó ajánlatra elengedik!? Ő is jól jár, a klub sem marad hoppon. Na, persze, könnyű úgy kopogtatni bárhová, hogy "én kérem ingyen igazolható vagyok, csak tessék engem jól megfizetni, más nem számít"...

A kommunikáció így mindenképpen hiányos, mindenképpen egyoldalú és minimum elgondolkodtató. Tényleg, így utólag mindenért lehet Burcsát hibáztatni? És még jön Kleinheisler ügye is, hiszen ő szintén nyáron sértődött meg a vezetőkre, s mindenképpen menni akar ennek okán. Bár neki még van fél év a szerződéséből, így ha most megy, pénzt legalább kereshet volt klubjának. Ez sem utolsó szempont a nagy sértődőverseny közepén.

Mindazonáltal Gyurcsó Ádámnak kívánunk eredményes pályafutást a lengyeleknél, s ha majd ott is esetleg megorrol a vezetőkre, netán vissza is térhetne Fehérvárra. Addigra lesz szép, új stadion, s az ő érzékeny lelke is edződik talán egy picit a nagy profi világban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >