Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Messi ötödször a focivilág ura
Messi ötödször a focivilág ura Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. január 12.
ImageAz argentin Lionel Messi, az FC Barcelona "földönkívülije" nyerte meg a FIFA 2015-ös Aranylabdáját. Már a négy elsőséggel is abszolút csúcstartó volt az elmúlt évben a BL-t, klub vb-t, európai szuperkupát, spanyol bajnokságot- és kupát besöprő focizseni, ezzel az ötödik sikerrel pedig igen komoly magasságba rakta a mércét a következő generációk sztárjai számára.

 

A voksoláson Messi mögött a második helyen a háromszoros első portugál, Cristiano Ronaldo, a harmadikon Messi brazil klubtársa, Neymar végzett. A nőknél az amerikai Carli Lloyd, az edzőknél a Barcelona mestere, Luis Enrique győzött.

A legszebb gólért járó Puskás díjat a brazil Wendell Lira kapta, míg a FIFA év csapata így fest: Manuel Neuer - Dani Alves, Thiago Silva, Sergio Ramos, Marcelo - Andres Iniesta, Luka Modric, Paul Pogba - Neymar, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.

A voksolások végeredménye tükrözte az előzetes elvárásokat, ugyankkor arra láthatóan nagyon ügyelt a FIFA, hogy a Barcelona ne nyerje túl magát, hiszen a legszebb góloknál Messi zseniális találata elé helyezték az egyébként nem csúnya Lira-gólt, ami egyébkén legfeljebb a második lehetett volna, míg az év csapatába beraktak 4 barcás mellé 4 madridi játékost is, ami azért ahhoz képest, hogy a Blancók szó szerint semmit sem nyertek 2015-ben, kicsit erős. Nem mintha nem lenne saját posztján a legobbak között CR7 mellett Ramos, Modric és Marcelo, de azt az elvakul madridistálon kívül senki nem mondta volna meg, hogy Ronaldo - és esetleg Ramos - mellett bárki is bekerül az év 11-ébe a királyiaktól.

Erősen vitatható a Juvés Pogba helye is az álomcsapatban, mert bár ő szintén nagyszerű focista, lehetne minimum 2-3 spílert felsorolni a posztján, akiknek inkább volt kiemelkedő évük a 2015-ös, mint az övé. Mondjuk, a Barcelonából sem biztos, hogy Dani Alves volt az, aki teljes mértékben kiérdemelte a csapattagságot, merthogy Busquets, Suárez vagy éppen Mascherano inkább volt meghatározó a katalánok sikerszériájában, mint a brazil, de más csapatokból is lehettek volna ott még páran, pl. a Barca ellen a BL elődöntőben simán elvérző, ám sok rekordot megdöntő, és az egész esztendőben remekül focizó Bayern Münchenből, ahonnan a kapus Neueren kívül senki sem került be ebbe a kompániába, ami egészen keményen súrolja a komolytalanság határát.

Szóval Messi elvitte, ami kijárt neki, de nem engedték, hogy a Barcelona mindent, vagy majdnem mindent taroljon. Igaz, alighanem az öt tavalyi trófeájuk egyikét sem adnák oda ezekért a díjakért katalánok...

Azért zárásként hadd jegyezzem meg: az év csapatából mindenki világklasszis focista, a Barca és a Real pedig a világ két legnépszerűebb klubja jelenleg, így egyáltalán nem csoda, hogy ők adják az álomgárda zömét.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >