Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kiváló képminőség a legkisebb sugárterhelés mellett
Kiváló képminőség a legkisebb sugárterhelés mellett Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. január 15.
ImageÚj, digitális fogászati röntgenkészülék működik a Távirda utcai rendelőintézetben. Az eszközt sajtótájékoztató keretében mutatták be, amelyen jelen volt Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója, valamint Dr. Fitos Katalin, a fogszabályozó szakrendelés főorvosa.

 

A fogröntgen szolgáltatás minden lakos számára térítésmentes, amennyiben szakorvosi beutalóval rendelkezik, és a közfinanszírozott fogászati ellátást veszi igénybe. Az új készülék kiváló képminőséget biztosít a legkisebb sugárterhelés mellett.

 



Sajtótájékoztatón mutatták be  a Távirda utcai rendelőintézet új fogászati röntgenkészülékét: a régi, közel 15 éves panorámakészülék cseréje időszerűvé vált, jelenleg egy korszerű, digitális panoráma röntgenkészülék áll a betegek szolgálatára. A Humán Szolgáltató Intézet által vásárolt eszköz jelentősége abban áll, hogy az alapellátást végző fogorvosok munkájához elengedhetetlen a beavatkozások szakmai alátámasztásához szükséges röntgenfeltétel.

Östör Annamária
egészségügyi és sporttanácsnok hangsúlyozta: „Az Önkormányzat kötelező feladata az alapellátás biztosítása, ezenkívül a város felvállalta a fogászati ügyelet, a fogröntgen, valamint a Család- és Nővédelmi Központ fenntartását. Ezeknek a működtetéséhez megfelelő műszerpark szükséges: az új röntgengép megvásárlása a székesfehérváriak egészségét és ellátását szolgálja, a pontos diagnózis korszerű eszközeként.”

Varga Márta
, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója elmondta, hogy a Távirda utcai rendelőintézetben működő új fogászati röntgenkészüléket közbeszerzési eljárás keretében,15 millió forintért vásárolták, a rendelkezésre álló helyiség nagyságának, az eszköz telepítésének és a különböző hatósági kitételeknek a figyelembe vételével. „A röntgen továbbra is csak a közfinanszírozott fogászati ellátásról beutalóval érkező betegek számára térítésmentes, a magánrendelésekről érkező páciensek térítés ellenében vehetik igénybe. Ez az új, korszerű eszköz abban segíti a tökéletes, teljes körű diagnosztizálást, hogy kiváló képminőséget biztosít a legkisebb sugárterhelés mellett, valamint az energiafelhasználása is kedvezőbb, mint az előzőnek.” – mondta el Varga Márta. A bejelentkezés módjáról a páciensek a beutalójukat kézhez kapva tájékozódhatnak.

 



Dr. Fitos Katalin
fogorvos tájékoztatásából kiderült, hogy a panorámaröntgen a mai modern fogorvosi beavatkozások elengedhetetlen része, hiszen átfogó képet nyújt az orvos számára a páciens teljes fogazatának állapotáról. Egy felvétel biztosítja, hogy minimális sugárdózis mellett az orvos a legmegfelelőbb kezelést tudja biztosítani a beteg számára, és a kezelés hatásosságát is figyelemmel kísérheti a fogorvos.  „Fontos, hogy a készülék gyermekeknél is használható, így időben felismerhető a szuvasodás és megelőzhető a fájdalom, illetve a foghúzás. A fogszabályozás tekintetében lényeges, hogy az eszköz használatával csökkenthető a fogszabályozási idő.” A főorvos kiemelte, hogy a röntgenvizsgálatot alapos klinikai vizsgálatnak kell megelőznie. Az új gép többféle felvétel elkészítésére alkalmas, a fogászat minden területe, de elsősorban a fogszabályozás használja ki legkiterjedtebben a lehetőségeit. A digitális panorámaröntgennel a legoptimálisabb felvételtechnika kiválasztásával a lehető legkisebb számú felvételt kell elkészíteni a betegről.

A rendelőben a röntgen-előhívórendszer is megújult: korszerűbb és környezetkímélőbb lett. Az előhívás során nem termelődik veszélyes hulladék, hiszen digitális úton, CD-n kapják meg leleteiket a betegek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >