Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Hagyományőrzés népdalokkal, népzenével Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. január 15.
ImageA Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartották  a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik előválogatóját a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében.

 

A megmérettetés előtt a résztvevőket Juhász Zsófia, az MMK igazgatója és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntötte. A területi forduló legjobbjai a megyei döntőbe jutnak, amit február 26-án rendeznek Adonyban.

 

 

 



Az egész Fejér megyét érintő Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik területi előválogatóját tartották. A több évtizedes hagyománnyal bíró verseny fordulóját a Nemzeti Kulturális Alap és dr. Cser Palkovics András polgármester támogatásával a Fejér Megyei Művelődési Központ rendezte meg a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A találkozó célja, hogy az általános- és középiskolákban, valamint a művészeti iskolai keretek között működő csoportok és szólisták bemutatkozási lehetőséget kapjanak, és hogy a szebbnél szebb magyar népdalok megszólalhassanak.

Juhász Zsófia
, az Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója kifejezte, hogy a szervezők számára mekkora öröm az az érdeklődés, amit a fiatalok az egész megyét érintő verseny irányában tanúsítanak: „Egyre több diák és pedagógus vállalkozik arra, hogy közönség előtt mutassák meg tudásukat. Ezen az eseményen nem osztunk ki arany, ezüst vagy bronz minősítést, szeretnénk hangsúlyozni a program „találkozó” jellegét. A zsűri döntése alapján a legjobbak a megyei döntőbe jutnak be.”

 

 



F
öldi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a népdalokhoz, a népzenéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, versenyek különösen fontosak abban a városban, amelyhez annyira szorosan kötődik Pesovár Ferenc munkássága. Ahogy fogalmazott, a verseny szellemiségében méltó a névadójához, hiszen azoknak a népi értékeknek az átörökítését foglalja magában, amelyek a magyar kultúra alapját képezik: „A mai válogatón megjelent gyermekek és fiatalok a zálogai annak, hogy a népművészet Fehérváron és Fejér megyében élő kultúra. Azokban, akik ma itt népdalokat énekelnek vagy népi hangszereket szólaltatnak meg, megvan a vágy, hogy ezt kincset továbbadják: ők felismerték a népi kultúrában rejlő szépséget, és így, hogy a lelkükben elevenné válik egy-egy érzés vagy gondolat, így válhat valóban elevenné a népi hagyomány. A népdalok és a népzene művelése egyfajta emlékezés is, ami a magyar kultúra megértésének és átélésének az alapja.” Földi Zoltán megköszönte a fiatal előadóknak, hogy foglalkoznak a népdalokkal és a népzenével, amely kincsből rajtuk keresztül a hallgatóság is részesül. Zárszavaiban Kodály Zoltánt idézte: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Az éneklés felszabadító érzés, örömforrás, történjék akár egyénileg vagy csoportosan, szólistaként vagy hangszeres kísérettel. A verseny lényege, hogy a népdalok éneklésével tovább éljen a népművészet, és a különböző tájegységek népdalainak bemutatásával fennmaradjanak a magyar népzene kincsei. Ebben a tanévben összesen 160 produkció nevezett, ami több mint 600 fellépőt jelent: vannak közöttük népi hangszeres előadók és hangszerkísérettel éneklő csoportok vagy szólisták is. A szerdai előválogatón 19 előadás hangzott el.

 


A szakmai zsűri tagjai január 13-án Berki Lilla népdalénekes, népzene-pedagógus, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató, a Zenetudományi Intézet munkatársa és Varró János népzene-pedagógus, Megyei Príma díjas népzenész, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára voltak. A zsűri az előadókat és felkészítő tanáraikat visszajelzéssel, útmutatással segíti az előválogatókon, és a legjobb énekes és hangszeres produkciókat a megyei döntőbe delegálja.

A verseny hat területi előválogatójából kettő már decemberben lezajlott, a mait pedig még három követi: január 15-én Dunaújvárosban, 27-én Tordason, valamint február 12-én Abán. A megyei döntőt február 26-án, 10 órakor rendezik Adonyban, a Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >