Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Korszerű hőtermelés
Korszerű hőtermelés Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Kész Mónika   
2016. január 19.
ImageHivatalosan is beindult az a 20 MW-os gázkazán, amely ezentúl a Széphő Zrt. Bakony utcai telephelyén segíti a város távhőellátását. A korszerű berendezés ugyanazt a hőmennyiséget 7 %-kal kisebb energiafelhasználás mellett képes előállítani, mint a meglévő Királysori kazánok. A 200 milliós beruházás saját forrásból valósult meg. Az új, kondenzációs gázkazán üzembe helyezése nemcsak a környezetvédelem miatt fontos, hanem újabb lépés a Belváros tehermentesítésében.

 

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztató keretében számolt be az új, korszerű berendezésről. A 20 MW-os, kondenzációs gázkazán a Bakony utcai telephelyre került, és a beüzemelést követően most indították el hivatalosan is. A 200 millió forint összértékű beruházást saját forrásból valósította meg a Széphő Zrt. A rendezvényen részt vettek a távfűtésben érintett körzetek önkormányzati képviselői, a város ITS-tanácsnoka, a távhőszolgáltató cég igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjai, valamint a gyártó és a kivitelező cég képviselői.

 


 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az új berendezés átadása kapcsán elmondta, különösen büszkék lehetünk erre, egyrészt a gázkazán teljesítménye okán, másrészt, hogy ezt a 200 millió forintos fejlesztést a város cége, a Széphő Zrt. saját beruházással valósította meg. Néhány évvel ezelőtt, amikor a távhőszolgáltatással kapcsolatban több probléma is felvetődött a városban, akkor – ahogy arról tájékoztatást adott - az önkormányzat azt fogalmazta meg, hogy a távhőhöz kapcsolódóan, mind a termelési kapacitás, mind a szolgáltatás teljes egészében közösségi tulajdonba kell, hogy kerüljön.
Akkor állami támogatással sikerült visszavásárolni a Fűtőerőművet, s ezáltal akkor megteremtődött a biztonság, ami a jövőben a mostani fejlesztésekkel biztosítható. 
Mint hozzátette, ez a 20 MW-os, nagy hatásfokkal üzemelő új kazán képes arra, hogy nem téli időszakban, a távhő vonatkozásában termelési szinten mindent biztosítson, ami szükséges, elsősorban természetesen a meleg-vízszolgáltatás tekintetében, s ezt jóval magasabb hatásfokon, s környezetvédelmi szempontból is sokkal jobb eredményekkel tudja, mint a Királysoron lévő régi kazánok.
Ez egy lehetőség arra, hogy egyszer elmondhassuk, biztonságban van több mint 21 ezer fehérvári háztartásnak a fűtése és meleg víz-szolgáltatása, s ezt a piaci részesedését a Széphő Zrt. folyamatosan növelni tudja, s közben környezetvédelmi és városfejlesztési célokat is meg tud valósítani.
A polgármester a beruházás kapcsán megköszönte az összes szakember munkáját. 

 


 

A gázkazán átadása kapcsán Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy amikor több mint száz éve a Királysoron megépült a gázgyár, az éppen azért épült azon a helyen, mert a város szélének számított. A területet azóta körbenőtte a város, és ma már a város központjának számít, éppen ezért volt szükség a Bakony utcai telephelyre, ahol ez az új beruházás is – a város szélén - megvalósult. A jövőre nézve pedig további fejlődést kívánt a városnak. 

A beruházás részleteiről, és az új gázkazánról Szauter Ákos a Széphő Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Bakony utcai gázmotorok jelenleg éves átlagban 15 százalékos kihasználtsággal üzemelnek a piaci változások miatt, azonban a gázkapacitás biztosított a Fűtőerőműben, ami indokolta a fejlesztést. Az üzembe helyezett 20 MW-os kazán sokkal költséghatékonyabb a Királysoron működő kazánoknál, és a fejlesztés tehermentesíti a Királysori üzemet. Fűtési szezonon kívül a város meleg-vízellátását teljes egészében képes biztosítani, és éves szinten a szükséges hőenergia 50-60 százalékát is ki tudja elégíteni minimális karbantartási költség mellett.
Kihangsúlyozta és megköszönte az önkormányzatnak a támogatását, hogy ez az ésszerű, logikus és a város érdekeit szolgáló műszaki fejlesztés megvalósulhatott. 

 


 

Mint elhangzott, Székesfehérvár távhőellátásában évtizedek óta fontos törekvés a Királysori fűtőerőmű kiváltása, az ottani termelés kitelepítése a „város szívéből” valamilyen külső telephelyre. Ennek az elképzelésnek az első állomása a Bakony utcai telephely kialakítása volt, ahol 2006.06.30-án 6 darab, egyenként 3 MW névleges villamos és hőteljesítményű gázmotor beüzemelésével a villamosenergia-termelés mellett a hőtermelés is beindult.
2014 végén született meg a döntés, hogy – újabb lépést téve a Királysori fűtőerőmű kitelepítése felé – a Bakony utcai telephelyen meginduljanak egy 20 MW-os korszerű, jó hatásfokú gázkazán telepítésének előkészületei. Az új kazán belépésével a királysori telephely gázlekötése jelentősen csökkenthető volt, mely költségmegtakarításként jelentkezik a Széphő Zrt-nél.  Önmagában ez az eredmény is jelentős, de ehhez még hozzáadódik, hogy az új kondenzációs kazán hatásfoka kb. 7 %-kal magasabb, mint azoké a kazánoké, melyeknek az üzemvitelét kiváltja.


Az új kazán belépésével a fűtési idényen kívül, tehát az április 16-tól szeptember 14-ig terjedő időszakban, Székesfehérvár város távhőellátása teljes egészében a Bakony utcából biztosítható. Ezen időszak alatt a Királysori hőtermelés teljes egészében szüneteltethető, de a teljes évre vonatkoztatva is kijelenthető, hogy az összesen megtermelt hő 50-60 %-a a Bakony utcából kerül a hőellátási rendszerbe, tehát a Királysori hőtermelés jelentősen csökken, és ezzel együtt csökken a belvárosi terület környezetterhelése is.

A 20 MW-os kondenzációs kazán telepítésének főbb állomásai:
- 2015. február vége: tervezés megindítása
- 2015.július: a sikeres közbeszerzési eljárást követően a kivitelezési munkák megkezdése
- 2015. november-december: a kazán-automatika illesztése a jelenlegi folyamatirányító rendszerbe

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >