Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 14,5 milliárd forint adóbevétele van a városnak
14,5 milliárd forint adóbevétele van a városnak Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. január 20.
ImageA Városházán ismertették a 2015. évi helyi adóbevételek alakulását. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Égi Tamás alpolgármester és dr. Bóka Viktor jegyző tájékoztatójából kiderült, hogy Székesfehérvárnak 14,5 milliárd forint adóbevétele van. Ennek legnagyobb részét a helyi iparűzési adó teszi ki, amiért a városvezetés köszönetét fejezte ki a gazdaság szereplőinek és a munkavállalóknak.

 

Először összegezték sajtótájékoztató keretében a helyi adóbevételek alakulását, pedig – mint a polgármester hangsúlyozta – érdemes számot adni arról, hogyan alakultak a város bevételei, valamint a helyi gazdaság teljesítménye, és érdemes e folyamatok mögé is nézni. Az Adóiroda áttekintése alapján kiderül, hogy a legtöbb bevétel az iparűzési adóból származik, ez mintegy 12 milliárd 730 millió forintot tesz ki, ami azt jelenti: a Székesfehérváron működő vállalkozások és cégek fejlődnek. A tervekhez képest 147%-on teljesült az idegenforgalmi adóból befolyt összeg, ami így 50 millió forintos bevételt jelent. 

 


„A város bevételeinek jelentős hányada a helyi adókból származik. Elsősorban az iparűzési adóról beszélünk, de ezáltal a teljes adóbevételről is.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Először a 2014-es esztendő végén mondhattuk el, hogy a gazdasági válság előtti adóbevételeket újra elérte Székesfehérvár, most örömmel adunk hírt arról, hogy minden eddigi rekordot megdöntött a helyi gazdaság teljesítménye – ennek köszönhető az adóbevételek növekedése. A 2015-ös költségvetés alapján bevételként várt 13 milliárd 100 millió forintot a teljesítés jóval meghaladta: a 14,5 milliárd forint 11%-os növekedést jelent.” – fejtette ki a polgármester.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy magánszemély helyi adót Székesfehérváron továbbra sem fizet, a bevételeket a helyi gazdaság termeli meg. Kiemelte továbbá, hogy az iparűzési adó 11%-os fejlődés, vagyis a helyi gazdaság tekintetében ez ekkora gazdasági növekedést jelent 2015-ben. Az idegenforgalmi adó 147%-os növekedése kapcsán érdekes szám a vendégéjszakák számának az előző évhez képest 107 ezerről 142 ezerre ugrása – a jelentős emelkedés többek között a „Tele élettel!” programmal, a városban szervezett programokkal is összefügg. Az adóbevételekből a gépjárműadó 350 millió, az építményadó 1,1 milliárd, a késedelmi pótlékok és mulasztási bírságok 67 millió forintot tesznek ki. 

Az összes adóbevétel 14 milliárd 560 millió forint, ez mintegy 1 milliárd 300 millió forinttal több, mint a 2014. évi adóbevételek esetében. Az adóbevételek az éves bevételi költségvetési főösszeghez, azaz a 31,8 milliárd forinthoz viszonyítva, meghaladják annak 45 %-át, ami rendkívül magas arány. Ez teszi lehetővé, hogy a város saját erőből is biztosíthassa a stabil működés és a fejlődés lehetőségét.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az iparűzési adó bevétel növekedése már az előző esztendőben is megjelent, amit a 2015-ös évben a város gazdasága tartani tudott: „Köszönöm valamennyi gazdasági szereplőnek, hogy ezt a rekordot elérve az Önkormányzatot működtetési és saját fejlesztési forrásokhoz juttatta hozzá. A cégeken és vállalkozásokon keresztül köszönöm valamennyi munkavállalónak, akik munkájukkal hozzájárultak a gazdasági növekedéshez és az adóbevétel gyarapodásához. A városnak azt kívánom, hogy 2016-ban is ilyen ütemű fejlődést tudhasson magáénak!”

Égi Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a költségvetést meghatározó adónemek az idegenforgalmi adó – amivel természeténél fogva nehéz tervezni, számolni –, valamint az iparűzési adó: „Az iparűzési adóbevétel növekedése összegszerűen több mint 1,2 milliárd forint. Ezt a növekményt körülbelül 50 cég többletteljesítménye jelentette a városban. A közel 12 ezer vállalkozásból az 50-es szám ugyan nem tűnik magasnak, de a termelés tekintetében azt jelenti, hogy Székesfehérvár gazdasága „sok lábon áll”, több területről teljesítenek jól a vállalatok. Fontos, hogy nem egy cég vagy ágazat kiugró teljesítménye határozza meg ezeket a számokat, és nem ettől függően alakul a város jövője.” Az alpolgármester elmondta, hogy az adóbevétel növekménye a következő év költségvetésében bázisként szerepel: a tartalékképzés mellett lehetőséget biztosít a helyi közösség számára fontos célok önerőből való finanszírozására, ami további fejlődést generál.

 Dr. Bóka Viktor jegyző hangsúlyozta: „A bevételek ilyen szintű beszedéséhez elengedhetetlen a hatóságként működő Adóiroda munkája, a mulasztásokhoz kapcsolódó szankciók következetes alkalmazása. 2015-ben az Adóiroda több mint 2 milliárd forintos adótartozásra több mint 5.600 végrehajtási cselekményt vezetett. A 14.5 milliárd forintos adóbevétel 10%-a, azaz 1,45 milliárd forint esedékesség utáni, végrehajtási és behajtási cselekmények hatására befolyó bevétel volt.” A város jegyzője elmondta, hogy az intenzív adóellenőrzési tevékenység körében 129 ellenőrzési eljárást indítottak, 97 esetben az eljárást lezáró határozatot, illetve jegyzőkönyvet is kiadtak: ezek alapján összesen 91,5 millió forint adókülönbözetet és ehhez kapcsolódó szankciót állapítottak meg. Az Adóiroda 2015. évi tevékenységét számszerűen a 70 ezer, az egyenlegértesítésekkel együtt pedig körülbelül a 150 ezer darabos ügyiratforgalom jellemzi. Az ügyfélszolgálaton a márciustól vezetett statisztika alapján 6.253 adózó ügyét intézték.

Déri László, az Adóiroda vezetője a 2015-ös év  ügyintézéssel kapcsolatos újításáról számolt be: „A fejlődő gazdasághoz magas szintű hatósági ügyfélkiszolgálás kell, hogy társuljon, így fontos eredmény: megteremtettük az elektronikus adóügyintézés lehetőségét. Két fő pillérként a bevallások elektronikus úton történő benyújtásán túl lekérdezhetőek a hatóság által nyilvántartott adózói adatok, a feldolgozott adóbevallások és az aktuális számlaegyenlegek. A fejlesztésekhez tartozik, hogy lehetőség van otthonról – a postai sorban állás kellemetlenségeitől megszabadulva – internetes bankkártyás fizetéssel rendezni a fennálló helyi adófizetési kötelezettségeket."

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >