Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Klímaváltozás és megújuló energiaforrások a Diákfórumon
Klímaváltozás és megújuló energiaforrások a Diákfórumon Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. január 27.
ImageImmár harmadszor invitálták meg a környezet iránt érdeklődő közönséget a Városháza Dísztermében megszervezett Diákfórumra. Az ismeretterjesztő programsorozat minden hónapban más-más környezetvédelmi aktualitást mutat be a tanulóknak.

 

A januári Diákfórumon a "Klímaváltozás és megújuló energiaforrások” témakörben kaphattak tájékoztatást a megjelentek. Az eseményen Juhász László környezetvédelmi tanácsnok adott praktikus tanácsokat a megújuló energiaforrásokról, Bárdos Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. műszaki vezetője az általuk vásárolt elektromos autót mutatta be, míg Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója az energetika környezetvédelemben betöltött szerepét ismertette.



Az idei évben először, összességében pedig már harmadik alkalommal szervezték meg a Diákfórumot. Az általános és középiskolások számára létrehozott program keretében minden hónapban új témaköröket, természet- és környezetvédelmi érdekességeket ismerhetnek meg. Az elmúlt két alkalommal a szelektív hulladékgyűjtéssel, valamint a biodiverzitással foglalkoztak a Diákfórumon. A mostani eseményen "Klímaváltozás és megújuló energiaforrások” címmel tartottak előadást a Városháza Dísztermében.

 

A napjainkban egyre inkább tapasztalható klímaváltozás az éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten. A változás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra vagy akár a széljárásra. Az éghajlatváltozás az éghajlat változékonyságának módosulásáért is felelős lehet. Ehhez kapcsolódóan hatalmas szükség van az olyan megújuló energiaforrásokra (szélenergia, vízenergia, napenergia, biomassza), amelyekből energia nyerhető ki, továbbá jelentősebb emberi beavatkozás nélkül néhány éven belül újratermelődik.

 


 

A rendezvényt Juhász László környezetvédelmi tanácsnok nyitotta meg, aki a „Megújuló energiaforrások a környezetvédelemben” címmel tartott előadást. Mint mondta, az energiatakarékosságnak már a mindennapi vásárlásaink során is nagy jelentősége van. Véleménye szerint minden egyes vásárlásnál érdemes megvizsgálni az adott termék fogyasztását, illetve hogy melyik energiaosztályba sorolták be. Székesfehérvár környezetvédelmi tanácsnoka arra is felhívta a figyelmet, hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát, hiszen így több pénzt takaríthatunk meg.

Ezt követően Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója, az energetika környezetvédelemben betöltött szerepéről beszélt. Kiemelte: az energetika nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben. A mai elektronikai eszközök a korábbiakkal ellentétben kevesebbet fogyasztanak, ám a számuk jóval több, így az energetika jelentőségét még ma sem lehet megkérdőjelezni. Mint mondta, ez a terület a mindennapi életünkben is nagy szerepet játszik, hiszen a villamos-, a hő- és a mozgási energiával is találkozunk. Előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy nem tudunk úgy energiát termelni, hogy azzal ne szennyeznénk a környezetet. Ismertetőjében Szauter Ákos a leggyakrabban használt megújuló energiák (napenergia, szélenergia, biomassza) fontosságáról is beszélt a hallgatóságnak.

 


 

Végül Bárdos Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. műszaki vezetője tartott rövid bemutatót a Városfejlesztési Kft. által újonnan vásárolt elektromos autóról. Előadásában megemlítette, hogy az elektromos autózásnak nagyon komoly magyar előzményei vannak. Hazánk élenjáró volt az elektromos hajtásrendszerek kidolgozásában. Jedlik Ányos, magyar mérnök 1828-ben építette meg a világ első, elektromos hajtású autómodelljét. Az elektromos autók térhódítása folyamatosan növekszik: az Egyesült Államokban például egymillió e-autó piacra kerülését várják 2016-ig. Mint azt Bárdos Péter kiemelte, csak pozitív tapasztalatokról tud beszámolni a decemberben beszerzett zöld rendszámos gépkocsiról. Ehhez kapcsolódóan olyan kedvezményeket említett meg, mint az ingyenes parkolási lehetőség, vagy a cégautóra vonatkozó adókedvezmény. A Székesfehérváron is megtalálható elektromos autó feltöltése a kialakított töltőpontokon ingyenes, de akár normál villamoshálózatról is megoldható, aminek ideje 20 perc és 12 óra között változik.

Az előadásokat követően a programon résztvevők a Városháza udvarán testközelből is megcsodálhatták a decemberben beszerzett elektromos autót.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >