Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow AKÁR A HASZNÁLT LAKÁSOK PIACÁNAK FELÉT IS ÉRINTHETI A CSOK
AKÁR A HASZNÁLT LAKÁSOK PIACÁNAK FELÉT IS ÉRINTHETI A CSOK Nyomtatás E-mail
Írta: Gergely Anna Boglárka   
2016. január 29.
Image2016 elején a hírek zöme a CSOK körül forog, amelynek hatása már most érződik az ingatlanpiac kereslet-kínálati oldalán. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma hirtelen megugrott.

 

A használt lakások 48%-a felel meg a megújult Szocpolnak, valamint látványosan megemelkedett a hirdetésfeladások száma – mutatja a legnagyobb hazai apróhirdetési portál statisztikája.

Meglehet, a legtöbb hír a 10+10 milliós, új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a kormány által minap bejelentett, bővített támogatásnak köszönhetően. Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik.

A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó CSOK-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53% megfelelhet a CSOK követelményeinek), azonban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken a támogatás legnagyobb összege sem elég önmagában a vásárláshoz.

– Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron eladhatják használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor. Ez magyarázhatja a megugró CSOK-képes eladó használt ingatlanok számát – árulta el Palocsay-Zubor Géza, a Jófogás apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója.

GYÁL, BUDAPEST ÉS GYŐR AZ ÉLEN A HASZNÁLT LAKÁSOKAT TEKINTVE

Országosan több mint 150 ezer hirdetés, Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét, így keresés előtt érdemes tájékozódni.

Átlagárat tekintve a megyeszékhelyek közül legdrágábban Győrben (17 millió Ft), míg legolcsóbban (7,2 millió Ft) Salgótarján környékén juthatunk CSOK-kompatibilis használt ingatlanhoz. A fővárosban 18,5 millió forint átlagárat taksálnak, de országos szinten Gyál lett a listavezető település, 20,5 millió forintos átlagárral. A top 5 további négy városa sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.

A KISEBB TELEPÜLÉSEKBEN VÁRHATÓ NAGYOBB PEZSGÉS AZ ÚJÉPÍTÉSŰ HÁZAK PIACÁN

A kormány által bejelentett legújabb terv, miszerint eltörlik a 30 millió Ft-os felső határt új építésű lakások esetében, kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak jelentik továbbra is a korlátot, hiszen például Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így tehát várhatóan csupán a kisebb települések esetében lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a CSOK közvetlen hatására.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a lakáspiac bízik bennünk, amelyet leginkább az mutat, hogy nálunk már több, mint 17.000* újépítésű lakást vagy házat lehet megvásárolni, amely többszöröse a más ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálok kínálatának – tette hozzá Palocsay-Zubor Géza.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >