Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Lőszermentesítés kezdődik a Sóstó Természetvédelmi Területen Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Kész Mónika   
2016. február 09.
Elkezdődnek az állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs munkálatai. A lőszerfelkutatás idejére a tanösvényt lezárják. A feltárási munkálatok befejezésének határideje március 31.

 

Mint arról korábban már többször hírt adtunk, jelentős – 3,85 milliárd forintos – kormányzati támogatással valósulhat meg a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja Székesfehérváron. Az Északi-tó mederkotrása és vízutánpótlásának biztosítása mellett felújítják a közösségi célokat szolgáló Zöld tanyát, bővítik az Északi-tó déli részén található Erdei iskola–szigetet és lehetőség nyílhat a Vadmadárkórház és madárröpdék kialakítására. A terület Sárkeresztúri út felőli bejáratánál található játszótér és közösségi épület is megújul, valamint a Sóstói Stadion déli oldala felől szabadidőpark és stég kerül kialakításra. A Természetvédelmi Terület megközelítését szolgálják azok a fejlesztések, amelyek keretében a Hosszúsétatér, Homoksor, Vásártér, Széchenyi út, Szárcsa utca és Csíkvári utca által határolt területen utak, járdák, parkolók, sétányok kialakítása és felújítása is megvalósul.

 


 

A napokban tájékoztató táblák kerülnek ki és megindul a lőszermentesítés a Sóstó Természetvédelmi Területen – ennek idejére a tanösvényt lezárják. Mint arról Mészáros Attila alpolgármester a kezdődő rehabilitációs munkálatokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón beszámolt: „Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy az előkészítő és tervezési szakasz után „fizikailag” is megkezdődnek a területen a rehabilitációs munkák. Régóta várt és jelentős fejlesztések valósulnak meg, amelyek – bízom benne, hogy mind az itt élők, mind az ide látogatók örömére szolgál. Jelentős természeti értékeket találhatók itt – a város szívében -, amelyek megőrzésére és megmentésére ez a beruházás garanciát ad. A munkálatok idejére a környékben élők türelmét és megértését kérjük.”

A műszeres lőszerfelkutatás és lőszermentesítés a munkaterület ideiglenes kitűzésével kezdődik, melynek során a helyszínen kijelölik a mentesítendő területrészek sávhatárait, sarokpontjait. Majd a tereprendezés zajlik, amit a műszeres felmérés követ. Ennek kiértékelése után kezdődhet meg a feltárás.
A talajfelszín alatti tárgyak (feltételezett robbanószerkezetek) helyének feltárását a vízzel nem fedett területeken körülásással, kézi-gépi földmunkával, míg a vízzel fedett terülteken búvármunkával, merüléssel történik.

 



A fent részletezett munkálatok öt mentesítendő területet érintenek: a tisztított szennyvíz nyomóvezetékének nyomvonalát, a Basa árok nyomvonalát, az Északi Tanösvény nyomvonalát, az Északi-tó medrét, valamint a Déli-tómeder erdősítendő területét. 

A felkutatott lőszerek, robbanószerkezetek helyének megjelölése és bejelentése az ide vonatkozó jogszabály alapján fog történni. A teljes területen veszélyre figyelmeztető táblák kerülnek kihelyezésre az elkövetkező napokban. A bejelentést a rendőrhatóság felé megteszik, a lőszerek, robbanószerkezetek elszállíttatása, hatástalaníttatása, megsemmisíttetése szintén az ide vonatkozó jogszabályok alapján fog megtörténni. Míg a műszeresen felkutatott és összegyűjtött egyéb ferromagnetikus hulladékokat szelektív lerakóban helyezik majd el.

A lőszerfelmérés határideje március 31., mely időszak alatt a Természetvédelmi Terület nem látogatható. Az ezt követő lőszermentesítési munkálatok áprilisban, illetve májusban fognak megtörténni – ezek idejére már csak részleges lezárásra kell számítani a területen. A tómeder esetében a lőszermentesítésre később, a kotrási munkák alatt lesz lehetőség.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >