Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Ferenc Jóska fújatja a trombitát...
Ferenc Jóska fújatja a trombitát... Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. február 10.
Az idén is több helyszínen mutatja be a Kákics együttes a Ferenc Jóska fújatja a trombitát… című koncertjét. Az elmúlt két évben a Kárpát-medence egyik felét bejárt előadás most megújulva, és már az Alba Regia Táncegyüttes táncosaival kiegészülve a Kárpát-medence másik felén is bemutatkozik. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a Királykút Emlékházban.

 

A Kákics együttes Ferenc Jóska fújatja a trombitát… című előadása a Nagy Háború idején és utána keletkezett népdalokon keresztül autentikus módon mutatja be a magyar katonák sorsát. A koncert alatt a nézők gondolatban a székesfehérvári 17-es gyalogezred és a székesfehérvári  10-es huszárok honvédeivel járhatják be az egykori harcok helyszíneit Szerbiától Galícián és Erdélyen át Doberdóig.

A dalok között a zenészek korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel, miközben kivetített archív fényképfelvételek is megidézik a korszak, a frontok hangulatát.
A koncertsorozat 2014-ben és 2015-ben nagy sikert aratott mind Magyarországon, mind Erdélyben. Az előadás bejárta a Kárpát-medence egyik felét, s a megemlékező előadás most eljut a másik felére is, Beregszásztól Várpalotáig, összesen 10 városba.
A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja, fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Mint arról a ma délelőtt a Királykút Emlékházban tartott sajtótájékoztatón Tárnok Ákos, a Kákics együttes vezetője és Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője beszámolt, a műsor – ami eredetileg egy órás volt – idén 90 percesre bővült, és kiegészült táncos koreográfiákkal. Új dalok kerültek be a repertoárba, és ezúttal nemcsak a húsvét, de a karácsony háborús megünneplését is bemutatják az alkotók.

Ahogy Tárnok Ákos fogalmazott, számukra nagyon megható volt a műsor összeállításakor általuk fellelt adatokból, hogy a katonák például betlehemet készítettek, s lövészárokról lövészárokra járva betlehemeztek, s akkor az oroszok sem lőttek, tűzszünet volt. Sőt ajándékot hagytak a magyar katonáknak. A szentestén pedig egyetlenegy kereszténynek sem kellett kimennie őrségbe, mert a zsidó vallású katonák mind vállalták ezt azért, hogy a karácsonyt a keresztények meg tudják ünnepelni. 

Mint Majoros Róbert elmondta, számukra ez egy hálás feladat volt. Egy kész zenei koncertet kellett nekik tánccal színesíteni. Arra mindenképpen törekedtek, hogy a tánc csak aláfestés legyen, s ne kerüljön előtérbe. Hangsúlyozta, hogy a táncegyüttes férfi tagjai – akik a műsorban szerepelnek – nagyon örültek ennek a felkérésnek. Majd hozzátette, a magyar folklór egyedülálló olyan szempontból, hogy népdalaiban nagyon sok katonadal fennmaradt. S ugyanúgy rengeteg olyan férfitánc van, ami ezen katonadalokhoz passzol, így a verbunk, a legényes, az eszközös tánc, a fegyveres tánc. Így ezek a műsorba mind be is épültek.

A programsorozat Sajószentpéteren kezdődik február 12-én, míg Székesfehérvárra március 11-én érkezik. Az előadást a fehérvári közönség 19 órás kezdettel a Táncházban tekintheti meg. A belépés ingyenes.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >