Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Adományt kaptak a nehézsorsú kárpátaljai gyerekek
Adományt kaptak a nehézsorsú kárpátaljai gyerekek Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. február 10.
ImageNagyszabású rendezvény keretében, az Országház Delegációs termében ma „adták át” azt a 115 millió forintot, amit kárpátaljai gyerekeknek gyűjtött össze a Megyei Jogú Városok Szövetsége.

 

A befolyt összegből 70 millió forintot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 45 millió forintot a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány vett át annak érdekében, hogy azt a kárpátaljai gyermekek egészségének javítására, valamint sorsának jobbá fordítására használja fel. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az adománygyűjtéshez 5 millió forinttal járult hozzá, korábban pedig már két, többségében magyarok lakta települést is támogatott a város, szintén 5 millió forinttal.

Magyarország kormánya elkötelezett a határon túli magyarság mellett, ezért amint közismerté vált, hogy az Ukrajnában kitört háború, illetve az ország gazdasági helyzete miatt a határon túli nemzettársaink bajba kerültek, a Megyei Jogú Városok Szövetsége felhívást intézett a nagyvárosok polgármestereihez, hogy közvetlenül segítsék a kárpátaljai testvérvárosi településeken élő magyarokat.

A felhívásnak és az összefogásnak köszönhetően, valamint a több jótékonysági kulturális rendezvény eredményeként összegyűjtött adományokat a megyei jogú városok polgármesterei közvetlenül juttatták el a támogatottakhoz. A pénzadományok jelentős részét a szegény, beteg, egyedülálló idősek, fiatalok, kisgyermekes családok jellemzően élelmiszerre, gyógyszerre, orvosi vizsgálatokra, tűzifára és tanszerre fordították. 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a nemzeti összetartozás és szolidaritás jegyében szintén csatlakozott a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösség megsegítését célzó összefogáshoz, és fele-fele arányban összesen 5 000 000 forint összegű pénzadományt nyújtott a többségében magyarok lakta Csetfalva és Nagyborzsova települések önkormányzatai részére. A pénzadományok a Kárpátalja Hitéletéért Alapítványon, valamint a „BORZSA Infrastruktúra Fejlesztési Alapítvány” Beregszászi Járási Civil Szervezeten keresztül kerültek átadásra.

A korábbi adományokon túl azonban a háborús helyzet miatt további segítségre van szükségük kárpátaljai honfitársainknak, ezért kiemelt jelentőségű a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány közötti együttműködési megállapodások megkötése. Szita Károly polgármester, a Szövetség elnöke még tavaly augusztusban levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez azzal a kéréssel, hogy terjesszék be városuk közgyűlése elé indítványát, miszerint minden megyei jogú város támogassa ötmillió forinttal a kárpátaljai magyarokat. A kezdeményezést maradéktalanul támogatta Kövér László házelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, aki a gyűjtés és adományozás védnöki szerepét is elvállalta.

Az  összefogás eredményeként a felajánlások révén 115 millió forint gyűlt össze, amelyből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány pedig 45 millió forintot fordíthat a kitűzött célokra.

Kötelezettségvállalása alapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a kapott összeget kizárólagosan a kárpátaljai gyerekek kivizsgálására, gyógyítására, esetleges műtéteire, vagy a szükséges segédeszközökre költi el, és sem az általa végzett munkát, sem az esetlegesen felmerülő egyéb költségeket nem fogja felszámítani, hanem a saját munkájával is támogatja az akció sikerességét. Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány, Majnek Antal munkácsi megyéspüspök által az adományozó szerződésbe foglaltak szerint szintén vállalta, hogy a rendelkezésére bocsátott összeget maradéktalanul a nélkülöző kárpátaljai gyermekek sorsának jobbra fordítására használja fel. 

A február 9-i országházi rendezvényen az adományozók a sajtó jelenlétében írtak alá együttműködési megállapodást a megbízott szervezetek – úgy, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány – képviselőivel az adomány rendeltetésszerű felhasználásáról.

Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az adománygyűjtés fővédnöke elmondta: „Nem szabad megfeledkezni a kárpátaljai magyarokról, még akkor sem, ha a migránsválság elterelte a világ figyelmét a rossz szociális körülmények között élő ukrajnai közösségekről.” Az adománygyűjtő program fővédnöke az önkormányzatok felelősségvállalását, szolidaritását megköszönve további anyaországi támogatások szükségességéről beszélt. Mint elmondta, az anyagi és lelki támogatás a 170 ezres kárpátaljai magyar közösség szülőföldön maradását segítheti az ukrajnai pénzügyi összeomlás, a gazdasági hanyatlás, a társadalmi létbizonytalanság és szociális válság idején. Úgy fogalmazott, nekünk, magyaroknak legkevesebb 170 ezer okunk van arra, hogy Kárpátaljára, Ukrajnára továbbra is figyeljünk. 

Dr. Büki György
gyermekgyógyász, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat képviselője szakmai oldalról mérlegelve az adomány jelentőségét, elmondta, hogy ez az összegű felajánlás azt jelenti számukra, hogy a jövőben Kárpátaljáról nem kell elutasítani egészségügyi segítség iránti kérelmet. Majd hozzátette, hogy a részükre átadott összeget még 15 millió forinttal megtoldja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Így a 70 millió forintot kizárólagosan a rászoruló gyermekek egészségügyi ellátására tudják fordítani. 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város ezen kezdeményezéshez is csatlakozott, és a Közgyűlés tavaly októberi döntése alapján további 5 000 000 forint összeggel járult hozzá az adománygyűjtéshez. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatót a pénteki Közgyűlés elé terjeszti be Székesfehérvár polgármestere. 

Dr. Cser-Palkovics András
részt vett a budapesti rendezvényen is, ahol elmondta, hogy Magyarország nagyvárosai felelősséggel tartoznak a határon túl élő magyarokért is, és ezért fogtak össze, felajánlva 5-5 millió forintot. Azt, hogy erre a rendezvényre 23 megyei jogú város összefogásával a Parlament Delegációs termében került sor a házelnök jelenlétében, szimbolikusnak ítélte, s egyfajta tiszteletadásnak a nagyvárosok polgárai előtt, akiknek az adóforintjaiból nyílt lehetőség arra, hogy ezt az adományt a kárpátaljaiak részére átadják. Örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az összeg jó helyre fog kerülni, hiszen egy gyermekotthon segítésére fogják használni az összeget, illetve egy népkonyha támogatására.
Majd hozzátette, nekünk székesfehérváriaknak ez különösen fontos, hiszen a nemzet történelmi fővárosa szerephez az a felelősség is hozzátartozik, hogy határon innen és túl élő magyarokat segítsen, s támogasson a mi közösségünk. Így természetes volt, hogy Székesfehérvár a saját támogatásain túl, a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül ezt az 5 millió forintot is biztosította.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >