Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mederkotrással és partfalmegerősítéssel folytatódik a Csónakázó-tó rehabilitációja Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. február 10.
Mederkotrással, valamint a fenntartásához szükséges műtárgyak felújításával és kialakításával folytatódik a Csónakázó-tó rehabilitációja.

 

A munkaterület átadásán jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Berekvölgyi József, a kivitelező Bontás- és Kotrástechnika Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselői, valamint a környező intézmények igazgatói.


A 3,85 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához kapcsolódik a Csónakázó-tó és környékének fejlesztése. A projekt első ütemében 2015 októberében leeresztették a tó vizét, a munkaterület átadásával pedig megkezdődnek a mederkotrási munkálatok, és sor kerül a tó fenntartásához szükséges műtárgyak felújítására, kialakítására.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a rehabilitációs programok, fejlesztések témájában kifejezetten pozitív visszajelzéseket kap a városlakóktól, ami egyrészt a helyekhez fűződő személyes kötődéseknek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a tágabb értelemben vett Belváros és az itt található intézmények tekintetében fontos helyekről van szó. „Ez a beruházás egy többlépcsős városrészi rehabilitációt is jelent: az utóbbi években elkészült a Koronás Park, felépült egy négycsillagos szálloda és egy sportcsarnok, valamint fejlesztések valósultak meg a Bregyó Sportcentrumban; néhány nap múlva pedig sor kerül egy a Liget sor felújítását érintő pályázat ismertetésére. Ebbe a programba nagyon szorosan beletartozik két további fejlesztés: az egyik a Csónakázó-tó rehabilitációja, a másik pedig a Modern Városok Program keretében megvalósuló középiskolai kampusz első és második ütemének elkészítése. Olyan közösségi tér létrehozását jelenti a tó és környezetének fejlesztése, amire sokan vágynak, és ami a kormányzati támogatásnak köszönhetően most megvalósul.” – fogalmazott a polgármester.

Bozai István
, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatója, mint a Csónakázó-tó üzemeltetője a területen eddig végzett munkákról elmondta: „A tó vizének látványos leengedését sokan figyelemmel kísérték a városlakók közül. Erre azért volt szükség, hogy a felgyülemlett iszap a tél folyamán szikkadni tudjon. A felhalmozódott iszap előzetes geodéziai felmérése 70 ponton történt meg: ennek eredményeképpen 20-60 cm vastagságú réteget mértek, de helyenként az egy métert is meghaladja a lerakódott iszap vastagsága. A leengedéssel párhuzamosan megtörtént a lehalászás is.” A további tevékenységek a munkaterület átadását követően a mederkotrással és az iszap partmenti lerakásával folytatódnak.

Berekvölgyi József
, a Bontás- és Kotrástechnika Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, mint kivitelező az elkövetkező feladatok kapcsán kiemelte, hogy mintegy 13-14 ezer m³ iszap kerül kikotrásra: „A munka első fázisában a felszínen látható hulladék összegyűjtésére koncentrálunk, ez látványos tisztulást eredményez. Hat darab műtárgy épül meg, különböző iszap- és olajfogóval, zsilipekkel együtt, valamint a kikotort iszap különböző nagyságrendben és vonalvezetéssel, egy ideálisabb tókialakítást figyelembe véve kerül elhelyezésre a part mentén, amit rönk oszlopokkal és deszkával kialakított palánkkal fogunk meg.” Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, igyekeznek úgy végezni a munkálatokat, hogy a lehető legkevésbé zavarják a környéken élőket és az itt dolgozókat.

Mészáros Attila
alpolgármester a fejlesztésről elmondta, hogy a beruházás első ütemében a mederkotrás után a mintegy 1600 méteres partfalat erősítik meg, illetve építik ki a hiányzó szakaszokat: „Ennek elvégzését a kivitelező 5 hónapos határidővel vállalta. Közben ezzel párhuzamosan zajlik a környék fejlesztése: a Csónakázó-tavat a jövőben teljesen körül lehet járni, futni, kerékpározni – egy része betonos-térköves kiépítésű, egy része pedig murvás kialakítású lesz. Megújul a közvilágítás és a sziget is, sétánnyal, új padokkal, a szabadidő kellemes eltöltésére. A Közgyűlés nemrégiben döntött arról, hogy a Deák Dénes-kutat a szigetre telepíti át, az előkészületi munkálatokat a Városgondnokság megkezdte.”   Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy csónakházat építenek öltözőkkel és kiszolgáló létesítményekkel, hogy a vízi sportok szerelemesei és a pihenni vágyók örömére valóban csónakázható legyen a tó.


A Csónakázó-tó a Bregyó Sportcentrum melletti Halastóval együtt a Gaja-Malomcsatorna vízbázisára épülve az 1960-as évek elején alakult ki, ami utoljára 1979-ben lett kimélyítve és azóta jelentősen feliszapolódott. A Csónakázó-tó és környékének fejlesztésében az első ütem becsült értéke 113 millió forint, amit a tó környezetének rendbetétele követ. A fejlesztésekkel a szigetet 10 méterrel tervezik kiszélesíteni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest kétszer akkora lesz a területe.

A nagy mennyiségű kitermelt iszap teljes egészében a tó területén belül marad, elhelyezését a víz áramlását figyelembe véve határozták meg. A kivitelezés során vezérárkot alakítanak ki, illetve iszapcsapdákat építenek be, hogy az üzemeltetés során a kialakított meder minél hosszabb ideig megőrizhető maradjon. Azokra a helyekre, ahol iszapot tárolnak be, cölöpsor kerül leverésre, ami elé kőszórást készítenek. A partfalak megerősítéséhez fúgázási vagy különböző pótlási feladatokat is elvégeznek.

A kikotort iszap egy részének a felhasználásával a tó észak-nyugati partrésze (a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti járda) kerül kiszélesítésre, mely így a későbbiekben sétány kialakítására alkalmassá válik. Az iszap másik része a nagy sziget további bővítését teszi lehetővé.

A mederkotráson kívül a tó partvédelmi műveinek szükség szerinti helyreállítása, új részeken való kiépítése is megtörténik, továbbá az üzemeltetést szolgáló műtárgyak átépítésére, olaj és iszapfogók felújítására is sor kerül, így a tó nagy biztonsággal üzemeltethető a későbbiekben. A kotrási, fenntartási terv alapján történő beavatkozással, a tóban biztosított vízmélységgel (átlagosan 80-120 cm) a tó és környezetének állapota a jelenlegihez képest jelentősen javulni fog.

A tó körül megújul a sétány, bővítésre kerül a környéken a közvilágítás, valamint a tavat újra csónakozhatóvá teszik, amit egy kisebb csónakház is szolgál a jövőben. A tervek szerint a legkisebbek kajak-kenu oktatásának is helyszínévé válik a Csónakázó-tó, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolával együttműködve. A sportolási lehetőségek mellett az Önkormányzat a rehabilitációval a szabadidő hasznos eltöltésére és a kikapcsolódásra is hangsúlyt helyez a sziget méretének növelésével, új padokkal, több zöld területtel.

A felújításhoz kapcsolódó feladatok elvégzése azért éppen a téli-tavaszi időszakra esik, hogy az itt lakók, dolgozók, valamint az iskolások számára minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a szaghatásokkal járó tevékenységek.

A kivitelezési munkálatok okozta kellemetlenségek miatt az Önkormányzat és a kivitelező cég a lakosság szíves türelmét és megértését kéri.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >