Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elfogadták a város 2016-os költségvetését
Elfogadták a város 2016-os költségvetését Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. február 12.
ImageElfogadta a város képviselő-testülete Fehérvár 2016-os költségvetését, ami stabil működést és eddig soha nem látott mértékű, több mint 23 milliárd forintnyi fejlesztéseket tesz lehetővé.

 

Az ülés elején tájékoztatás hangzott el arról, hogy a város milyen módon támogatta Kárpátalja magyar lakta településeit. Székesfehérvár is csatlakozott a Megyei Jogú Városok Szövetségének adománygyűjtéséhez és 5 millió forinttal segített, korábban pedig Csetfalvát és Nagyborzsovát támogatta a város, szintén 5 millió forinttal. A 23 megyei jogú önkormányzat egyenként 5 millió forintos támogatását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány használhatja fel a gyermekek életkörülményeinek javítására, a rászorulók magyarországi gyógykezelésére.

Csatlakozott a város a 2024-es Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezéséhez, mellyel azt deklarálta a város azt, hogy egy nyertes pályázat esetén Székesfehérváron a helyszín biztosított. Balsay István Fehérvár korábbi polgármestere a MOB tagja arról beszélt, hogy nem csak helyszínről és infrastruktúráról, hanem utánpótlás nevelésről is szól a rendezés. Kiss Norbert MOB tag arról beszélt, hogy fontos pillanathoz érkezett a város. Mint mondta Szent István jövője nem csak a kultúrában, hanem a sportban is van. Schneller Domokos a Kiemelte Kormányzati Beruházások Központjának stratégiai igazgatója tartott előadást arról, hogy milyen hatásai lehetnek az Olimpia megredezésének. Székesfehérváron az Alba Arénában az asztaliteniszezők kapnának helyet és itt rendeznék a döntőt is. A város önkormányzata nagy többséggel kimondta, hogy csatlakozik az olimpiai mozgalomhoz, így mától elmondható, hogy a város is helyszín lesz, ha sikerül elnyerni a 2024-es játékok rendezési jogát.

A költségvetéssel kapcsolatos vita alapvetően a rendelkezésre álló források elosztásáról szólt, arról nincs vita hogy stabil, biztonságos a költségvetés és a városnak minden lehetősége megvan a továbbfejlődésre.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere, aki szólt arról is, hogy 2016-ban 3,7 milliárdot kellett volna a korábban felvett hitelek törlesztésére fordítani, ettől szabadította meg a várost az adósságkonszolidáció. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy a város adóssága ma nulla forint, a tartaléka pedig 4 milliárd forint.

Égi Tamás alpolgármester elmondta, hogy a kiemelkedően biztonságos 2016-os költségvetés kiemelkedően magas fejlesztési lehetőségeket tartalmaz. „Rendkívül dinamikus költségvetés lesz, hiszen a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklus részeként a TOP- forrásokból 17,6 milliárd forintot tud felhasználni a város, ezen kívül állnak rendelkezésre a Modern Városok Program forrásai, valamint az Intermodális Közlekedési Központtal kapcsolatos tervek. Ezekkel összességében közel 60 milliárd forintos fejlesztési tervek kezdenek beérni mostanában.„ – hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere, aki szólt arról is, hogy a költségvetés elfogadása előtti napon született kormánydöntés a Modern Városok Program keretében Székesfehérvár számára egy 16 milliárdos fejlesztési lehetőségről. „Az összes uniós, állami és egyéb fejlesztési forrást beépítjük a költségvetésbe, amikor konkrétumok lesznek, ezzel tovább növeljük a költségvetés stabilitását és fejlesztési tartalmát.” – tette hozzá Égi Tamás.
 
A közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól is tárgyalt a testület, ugyanis sokszor probléma van a házszámozásból és a közterületek elnevezésével kapcsolatban. dr. Bóka Viktor jegyző kiemelte, hogy megörökölt a város egy évtizedek óta torlódó problémát. Kiemelte, hogy három fő probléma jellemző: az első, amikor csak helyrajzi szám van van és nincs házszáma az ingatlannak, a második a házszám valótlansága, a harmadik pedig, hogy eltérés van a lakcímkártya és a valós cím között. Mint mondta jelenleg is számos olyan kérelmező van, aki nem tud lakcímkártyát igényelni, vagy a valós lakcíme és a kártya között eltérés van, ami miatt például hitelt sem igényelhet. Példaként elhangzott a Kőrösi út környéke vagy a Zsolnai utca számozása, ahol a Bányatótól kifelé szinte egyetlen szám sem stimmel.

Elfogadta a testület a város 2016-os költségvetését

A város polgármestere a költségvetés tárgyalásakor elmondta, hogy a városüzemeltetés és az intézményrendszer működésének biztonságát garantálja és húszmilliárdnál is több fejlesztést határoz meg. Ahogy a korábbi években, úgy 2016-ban is biztosan módosítani kell időről időre. Kiemelte, hogy hitel felvételére idén sem kerül sor. A helyi adókkal kapcsolatban kiemelte, hogy magánszemélynek helyi adót nem kell fizetnie a fehérváriaknak.
 
A fejlesztési források az EU-s és állami segítségeken túl nagyban köszönhetőek a helyi vállalkozásoknak és az általuk befizetett iparűzési adónak is. Működtetésre, térségi ellátásra és jóléti kiadásokra idén 20,2 milliárd forint szerepel, az összes fejlesztésre, felújításra pedig 23,6 milliárd forintot költ a város. Az intézményi, önkormányzati működtetés 12, 4 milliárd forintba kerül. A kulturális ágazat 2,2 milliárd forintból gazdálkodhat, míg sportfeladatok kiadásai 834 millió forintot tesznek ki. Hitelt a város nem vesz fel és folyószámla hitele sem lesz Székesfehérvárnak. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a város gazdasági szereplőinek, hogy.... Ha nem lett volna adósságkonszolidáció, akkor 2016-ban 3.7 milliárd forintot kellett volna adósságkonszolidációra költeni. Bízom abban, hogy stabil, biztonságos évet eredményez majd a városban. A Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke Farkas László elismerően szólt az idei büdzséről, melyet a bizottság is támogatásáról biztosított. Márton Roland pedig arról beszélt, hogy alapvetően értékvitája van az ellenzéknek a büdzsével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >