Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A Világ keletkezése: ősrobbanás és/vagy teremtés? Nyomtatás E-mail
Írta: Trupka Zoltán   
2016. február 17.
ImageA kozmológia a Világegyetem egészének szentelt tudomány: hogyan keletkezett, nyitott vagy zárt, statikus vagy fejlődő, miből van, mi a múltja és jövője. Napjaink egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán.

 

A szervezők meghívója:

Meghívó
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Fejér Megyei Csoportja, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, és a TIT Fejér Megyei Egyesülete nevében tisztelettel meghívjuk alábbi rendezvényünkre:

A Világ keletkezése: ősrobbanás és/vagy teremtés?
Előadó: dr. Horváth Dezső fizikus

A kozmológia a Világegyetem egészének szentelt tudomány: hogyan keletkezett, nyitott vagy zárt, statikus   vagy   fejlődő,   miből van,   mi   a   múltja   és jövője.   Napjaink  egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán. Bizonyos következtetései,  mint  a  világegyetem  gyorsuló tágulása,  a sötét  anyag  és  sötét  energia túlsúlya a Világegyetemben, vagy a tér és idő kezdete az ősrobbanáskor, még a fizikus gondolkodását is megrázzák. Az előadás áttekinti a modern kozmológia kialakulását, az ősrobbanás elméletét és kísérleti bizonyítékait, valamint a megoldott és megoldatlan kérdések, problémák jelenlegi állását. Az előadó  beszél  különböző  vallási  irányzatok  viszonyáról  az ősrobbanáshoz,  mint  teremtéshez, végül összehasonlítja a kérdés fizikai és filozófiai vizsgálati módszereit.

Az előadó Horváth Dezső fizikus, emeritus professzor. Különféle részecskefizikai kísérletekben vett részt Oroszország, USA, Kanada, Olaszország, Japán és Svájc kutatóintézeteiben.
Jelenleg két magyar kutatócsoportban dolgozik a CERN-ben, részecskefizikát tanít a Debreceni Egyetemen és gyakran tart ismeretterjesztő előadásokat.

A rendezvény időpontja:
2016. február 17., szerda, 17 óra
Helyszíne:
Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet
Székesfehérvár, Pirosalma utca 1-3., 101-es terem.

Az előadást a GalileoWebcast élőben közvetíti (http://galileowebcast.hu) az interneten

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >