Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Megújul a város csapadékvíz-elvezető rendszere Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. február 16.
Székesfehérvár jövőképét a 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós források alapozzák meg, ami egyben garanciát biztosít a fenntartható fejlődés eléréséhez.

 

A városfejlesztési projektekhez kapcsolódó Integrált Településfejlesztési Program első kiírásai megtörténtek, melyekre Székesfehérvár is nyújt be pályázatot. Ezek részleteiről tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót Égi Tamás alpolgármester és Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője.

„A 2014-2020-as európai uniós pályázatoknál és támogatásoknál egy nagyon fontos dolog történt. Sikerült megegyezni az Európai Unióval illetve a Magyar Állammal, hogy minden városnak legyen egy olyan kerete, amire pályázhat, s amit a saját maga számára fontos fejlesztésekhez használhat fel.” – ezzel kezdte Égi Tamás azt a tájékoztatót, amit ma délelőtt tartottak a Városházán az Integrált Településfejlesztési Programhoz kapcsolódó első pályázatok benyújtásáról. Az alpolgármester tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalássorozatnak decemberben lett vége, és most jelentek meg az első felhívások. Ezek között szerepel a „Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című, ami rögtön találkozott a székesfehérvári igényekkel és előkészületekkel, hiszen a hivatal már egy éve tervezte, hogy ezen belül programokat tud végrehajtani.

Hangsúlyozta, így a mai nappal megindul Székesfehérvár 2014-2020-as pályázati időszaka. A mostani kiírás kapcsán két pályázat kerül benyújtásra. Mindkettő csapadékvíz-elvezetésről szól. Majd hozzátette, ez hosszú idő óta megoldatlan problémája Székesfehérvárnak. Sokáig ezt sajnos elhanyagolták, s már városfejlesztési akadályokat is jelent, például Felsővárosban és a „vezér utcák” környékén, ahol az útfelújításokat nem lehet megoldani a csapadékvíz elvezetés problémája miatt.

Elmondta, a város közel egy milliárd forint értékben tervez csapadékvíz-elvezetési felújítási programot. Ebből a költségvetés tartalmaz közel 110 millió forint saját erős beruházásokat, míg a továbbiakat uniós pályázatokból kívánják finanszírozni. 

A pályázatok benyújtásának részleteiről Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője számolt be, egy szakági várostérképen szemléltetve a vízelvezető rendszereket. Mint elmondta, kettős célja van ennek a mostani pályázatnak: egyrészt Felsőváros vízrendezése, másrészt a Varga-csatorna mederrendezése.

Eszerint az első ütemben az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtő 250 m hosszú szakaszának kiépítése történik meg 1650 mm belső átmérőjű vasbeton csövekből. A szakasz a Zámoly utca 3–5 számnál lévő műtárgytól a Kertalja utca 8 sz. előtt létesítendő tervezett hordalék-kiemelő műtárgyig tart. A kivitelezés várhatóan 2017- ben fejeződik be.

Jelen beruházáshoz kapcsolódik a meglévő rendszerelemek közül az A-3-0 j. csapadékcsatorna (Comenius és Felsővárosi iskolák területén húzódó rész) rekonstrukciója is. A nevezett csapadékcsatorna egyrészt a Gugásvölgyi víztározó ürítővezetéke, másrészt a környező utcákból is gyűjt össze csapadékvizeket. Az elmúlt években üzemelési problémák jelentkeztek a csatorna alsó szakaszán, a csövek eltörtek, szétcsúsztak, jelentős részen fagyökérzet benövés tapasztalható, ill. elleneséses szakaszok alakultak ki. Itt mintegy 35 m 700 mm-es és 124 m 500 mm-es betoncsatorna épül ki a szükséges aknákkal.

A beruházás második üteme a tervek szerint 2016. II. félévében az I/6 szakasz (Koppány, Csutora utcák), valamint az A-5-0 szakasz (Csutora utca, Berényi út) kiépítésével folytatódik. Ezek elkészültével a Berényi úti csapadékelvezető rendszer átterelésre kerül a Csutora utca irányába, így az egész városrész felszíni vizeit az A-0-0 jelű főgyűjtőn keresztül a Varga csatornába lehet vezetni. Ezáltal  tehermentesítődik a maximálisan túlterhelt, belvároson is keresztülfolyó "J" jelű rendszer, továbbá lehetőség nyílik a Berényi út és a "vezér utcák" csapadékvíz elvezetésének kiépítésére, melyek eddig az úthálózat fejlesztések gátját szabták.

Az iroda vezetője végül arról is beszámolt, hogy a Varga-csatornán a meglévő földmeder burkolását tervezik kiépíteni beton burkolóelemekkel, mintegy 207 fm hosszon, a Bőrgyár utcában.
Az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtő kiépítéséhez kapcsolódó munkák legfontosabb része a Varga-csatorna mederburkolása, hiszen a felettes gyűjtők üzembe helyezésével a földmedrű csatornán jelentősen nőni fog a levezetendő vízmennyiség, amelyet a tervezett burkolt felület gyorsabban és nagyobb biztonsággal tud majd elvezetni. Nagyvizek esetén a kialakuló kedvezőtlen áramlások a meglévő földmedret elbonthatják, a környezetben kárt okozhatnak. Ezek elkerülése végett kiemelten fontos a beruházás, továbbá a zöldterületek rendezettsége folytán a városkép is javul.

A beruházás során a meglévő, Tobak utcai gyalogos híd helyére, vasbeton keretelemekből közúti híd kiépítése is megtörténik, a távlatban megvalósuló, Jankovich utcai közúti összekötés érdekében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >