Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Indulnak a Modern Városok Program fejlesztései
Indulnak a Modern Városok Program fejlesztései Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. február 18.
ImageMagyarország fejlődésének egyik zászlóshajója lesz Székesfehérvár azoknak a nagyberuházásoknak köszönhetően, melyek a Modern Városok Program keretében valósulnak meg az elkövetkező években.

 

 

Az egészségügyi, gazdasági és kulturális célú projektek megvalósítására 2016-ban, időarányosan 16 milliárd forintot biztosít a kormány a város számára. A beruházások előkészítettségének köszönhetően a programban érintett megyei jogú városok közül idén Fehérvár kapja a legnagyobb összegű fejlesztési forrást. Minderről közös sajtótájékoztatón számolt be Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Magyarország Kormánya tavaly kötött együttműködési megállapodásokat a Modern Városok Programban érintett megyei jogú városokkal. A 1038/2016 (II. 10.) számú, múlt szerdán megjelent kormányhatározatban foglaltak szerint idén összesen több mint 50 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak 13 város számára, közülük a legnagyobb összegű, mintegy 16 milliárd forintos támogatást Székesfehérvár kapja – derült ki a 2016-os költségvetési vállalásokról közzétett listából. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztésére 7 milliárd, a középiskolai oktatási, művészeti és sport campus kialakítására 7,5 milliárd, a Fehérvár Tüdeje - Zöld Fehérvár programra 1 milliárd, míg a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építésére 508 millió forint támogatást fordítanak a kormányhatározatban foglaltak szerint.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elsőként támogatott városok közül idén Székesfehérvár kapja a legnagyobb összeget. Ebből is kitűnik, hogy jó munkát végeztek, akik előkészítették a fejlesztéseket. Tavaly májusban már körvonalazódtak a fehérváriak számára oly fontos projektek, most pedig megszületett az első döntés, amely konkrét összeget rendel az egyes beruházásokhoz.” –
hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.
Elmondta: a kormányhatározat Székesfehérvárra vonatkozó első, legfontosabb pontja a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 7 milliárd forintos fejlesztése, melyet teljes összeggel támogat a kormány. A legnagyobb állami kézben lévő vidéki kórház területén az öt különálló épületben működő, úgynevezett pavilonrendszert megszüntetik, helyette egy közel 11 ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes, kiemelten a modern kori népbetegségek kezelésére alkalmas belgyógyászati tömböt építenek. A betegeket egyetlen, zárt és biztonságos rendszerben látják el a kórházba kerüléstől a rehabilitációig. Elhangzott továbbá, hogy ugyanezen projekt keretében tervezik megoldani a parkolási problémákat is a kórház környékén. A mostani parkolók fölé, lemezszerkezetes megoldással helyeznek egy második szintet, ami több száz új hely létrehozását jelenti.

„A Modern Városok Program azért fontos, mert egy új típusú fejlesztési metodikára nyit kapukat. Tematikusan a nagyvárosok irányába határoznak meg nagyszabású fejlesztéseket és forrásokat, melyről a felek konkrét megállapodásokat kötnek. Ez egy új, de jól végigjárható út, hiszen ilyen típusú megállapodásokra korábban nem volt példa a mindenkori kormányzat és a nagyvárosok között. A program legfontosabb üzenete, hogy a települések valóban megkapják a forrásokat ahhoz, hogy térségi centrumok legyenek a következő évtizedekben. A fejlesztések nemcsak az adott városokban, hanem azok körzetében, megyéjében, vagy akár még szélesebb kitekintésben is nagyon fontosak.”
– emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere beszámolt a várost érintő egyéb döntésekről. Elmondta: a művészetekre, a kultúrára és a sportra épülő középiskola campust a Csónakázó-tóhoz közeli területen, a Szabadságharcos út mentén alakítják ki két ütemben. A zöldmezős beruházás szakmapolitikai és műszaki tartalom tekintetében is komolyan előkészített fázisban van. Az első ütemre esedékes 7,5 milliárd forint biztosításával elkezdődhet a három évre tervezett megvalósítás, azaz sor kerülhet egy új gimnáziumi épület és tornacsarnok felépítésére, a meglévő épületek felújítására és ezek összekötésére egy közösségi térrel. A középiskolai campus minden bizonnyal kuriózum lesz az országban. A város a következő hetekben tárgyal a tankerülettel arról, hogy konkrétan milyen oktatási tartalommal és feladatokkal töltsék meg a campust. A beruházás a Csónakázó-tó környékének teljeskörű rehabilitációját fogja eredményezni.

Az életminőség javítását, az ökológiai és környezeti terheltséget csökkentő „Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár” programra 2016-ban időarányosan 1 millió forintot kap a város. A beruházás a Palotavárosi tavak mögötti területen, az alsóvárosi réten valósul meg, ahol pihenőparkok és szabadidős területek alakíthatóak ki, valamint egy erdősávot is terveznek telepíteni. A területet a város tavaly decemberben már megvásárolta, így ott biztosan nem lesznek a korábbi tulajdonos által tervezett, gazdasági-ipari jellegű fejlesztések. A 2016-os támogatás fedezi a vásárlás 995 milliós költségét.

A multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építése kapcsán megítélt 508 millió forintból a területvásárlási és tervezési költségeket fedezik 2016-ban. A város vállalja, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket is. Ez lesz az ország második legnagyobb rendezvénycsarnoka, melynek finanszírozásáról a Székesfehérvár térségi-logisztikai szerepe és sportélete okán döntött a kormány.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a mostani döntések a 2016-os évre vonatkoznak, de már zajlanak a tárgyalások a 2017-2018. évi finanszírozásról. Minden remény megvan arra, hogy valamennyi, a kormány és a város megállapodásában korábban rögzített fejlesztés ütemezetten megkapja a forrást. Így a fentieken túl a 2020-2022-es határidőig megvalósul a Fekete Sas szálló rekonstrukciója, a Zichy-liget és a Fő utca átkötése, illetve a Velencei-tó és környezete rehabilitációja.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >