Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Lőszert találtak a Sóstó Természetvédelmi Területen
Lőszert találtak a Sóstó Természetvédelmi Területen Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. február 18.
ImageII. világháborús robbanótestet találtak a Sóstó Természetvédelmi Területen, a Méhes tanya közelében, a Szárcsa utca mellett. A helyszínen a honvédség tűzszerészeire várnak. A területen továbbra is tilos tartózkodni!

 

 

Mint arról korábban már hírt adtunk, lőszerfelkutatással kezdődtek el a 3,85 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs munkálatai. Február 8-án vette át a munkaterületet a D-T Sóstó Lőszermentesítő Konzorcium, akik a lőszerfelkutatást végzik.

 


 

Mint azt a helyszínen Hutera Lajostól, a konzorcium projektvezetőjétől a folyamatban lévő munkálatokról megtudtuk, a területet először számítógéppel analizálják, majd azt követően a beszkennelt adatokból dolgoznak. A terület teljes mágneses adatainak beszkennelése után, ahhoz hozzárendelik a precíziós műholdatokat, majd számítógépen kijelölik azokat a pontokat, amiket fel kell tárni. Ennek a munkafolyamatnak a során derül ki, hogy a földben lévő tárgy adott estben egy vasdarab-e, vagy egy robbanótest? Amennyiben utóbbiról van szó, akkor annak procedúrája már jogszabályban rögzített. Így ők a rendőrhatóságot kötelesek értesíteni, akik felveszik a kapcsolatot a Magyar Honvédség Tűzszerészügyeletével. 

A most megtalált robbanótestről a projektvezető elmondta, II. világháborús német 105 milliméteres repeszromboló gránát. A Méhes tanya közelében, a Szárcsa utca mellett találták meg. Azon a területen, ahol fatelepítésre készülnek. A megtalálás helyszínét lezárták. A rendőrség és a polgárőrség őrzi a robbanótestet. A honvédség tűzszerészeire várnak, ők döntenek a robbanótest további sorsáról.      

A lőszerfelmérés március 31-ig tart. A Természetvédelmi Terület továbbra sem látogatható, a területen tartózkodni tilos.

 

 
< Előző   Következő >