Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Többmilliárdos beruházások, sportfejlesztések Székesfehérváron 2016-ban is Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. február 19.
ImageMinden évben hagyomány, hogy szakterületekre bontva is tájékoztatják a székesfehérváriakat azokról a feladatokról, lehetőségekről, amelyeket a költségvetés adott évben biztosít. Most a kiemelt beruházásokról és a sportfeladatokról számolt be Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

 

„Nagy öröm és elismerés, hogy a Közgyűlés által múlt pénteken elfogadott költségvetéssel kapcsolatban valamennyi politikai szereplő hangsúlyozta: szakmailag teljesen tökéletes költségvetést sikerült a Polgármesteri Hivatalnak összeállítania. Az előkészítést nagyon komoly szakmai munka előzte meg, ennek eredményeképpen jöhetett létre az a csaknem 49 milliárd forint főösszegű költségvetés, amely mindenképpen méltó Székesfehérvárhoz. Egy tudatos, hosszú évekre visszanyúló, alapos és átgondolt gazdaságpolitikai munkáról beszélhetünk az idei büdzséhez kapcsolódóan. A költségvetés természetesen nagyon jelentős kormányzati támogatásokat is tartalmaz. Gondoljunk csak az adósságkonszolidációra, amely nélkül a városnak 3,7 milliárd forintos hiteltörlesztéssel kellene számolnia 2016-ban. Ezt az összeget a fejlesztésekre tudjuk fordítani ebben az évben.” – mondta Mészáros Attila, aki hozzátette: az idei költségvetés biztosítja az oktatás, a kultúra, a sport területén is a biztonságos működést, emellett az elmúlt évekhez hasonlóan a város jelentős tartalékkal gazdálkodhat 2016-ban is.

Székesfehérvár alpolgármestere arról is beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a már folyamatban lévő és az idei évben elinduló kiemelt beruházások alapjait is megteremti a mostani költségvetés. „A Sóstói Stadion rekonstrukciója már folyamatban van, emellett elkezdődött a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program is, az ehhez szükséges forrás teljes egészében rendelkezésre áll a büdzsében. Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester éppen tegnap jelentették be, hogy a Modern Városok Program fejlesztései is elindulhatnak. A kormány legutóbbi döntése értelmében megkapjuk az elinduláshoz, illetve az első „nagy lépésekhez” szükséges támogatást. Ennek az alapjait – például a Zöld Város-Fehérvár Tüdeje Program, valamint a Multifunkcionális csarnok tekintetében – a költségvetés tartalmazza. Természetesen emellett várjuk, hogy az Árpád-ház Programról is megszülessen a végleges döntés. Minden előkészítő munkát elvégeztünk, ami szükséges ahhoz, hogy ezek a nagyszabású tervek megvalósulhassanak.” – tette hozzá Mészáros Attila, aki azt is elmondta, hogy ezekre a tételekre több mint 15 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mészáros Attila a kiemelt beruházások legfrissebb állásáról is beszámolt röviden. A Sóstói Stadion bontása már javában zajlik, a közelmúltban a kandelábereket és az eredményjelzőt is elbontották. Jelenleg a betonelemeket és a földlelátó elemeit bontja a kivitelező cég, ütemterv szerint. A tervek alapján április végére be is fejeződhet a munka. A Közgyűlés múlt pénteken írta ki a generálkivitelezői közbeszerzést a Sóstói Stadion építésére. Remélhetőleg mire a bontás befejeződik, legkésőbb nyár elejére meglesz kivitelező kiválasztása, aki el tudja kezdeni a munkát.

A csaknem 4 milliárdot kitevő Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program keretében mind a Sóstó területén, mind a Csónakázó-tónál elindult a munka. Sóstón megkezdődtek a felmérések, melynek eredményeként tegnap megtalálták az első robbanótestet. „Azt gondoljuk, hogy a következő időszakban lesznek még hasonló elemek, ezért nagyon fontos a terület megtisztítása. Ezúton is kérünk mindenkit, vegye figyelembe, hogy a lőszerfelmérés március 31-ig tart, így ebben a periódusban teljes egészében lezártuk a Sóstó Természetvédelmi Területet. A vízjogi engedély folyamatban van, ennek birtokában várhatóan nyár közepén tudjuk a szükséges kivitelezési közbeszerzéseket elindítani, amely a mederkotráshoz és a víz biztosításához szükséges. A lőszermentesítés után a Basa-árok rendbetételére és a tisztított szennyvíz biztosítására van szükség a tó vízutánpótlásához.” Ezzel párhuzamosan tervezés alatt van a környék rehabilitációs programja is. Mintegy másfél milliárd forint értékben utakat, járdákat, parkolókat, sétányokat újítanak fel és alakítanak ki.

„Mindig is jeleztük, hogy Székesfehérváron a sport nem csupán az élsportot jelenti. Egységként kívánjuk kezelni az utánpótlás-, a diák-, a szabadidő-, a tömeg- és az élsportot is. Ebben a folyamatban épülhet csak fel az a közösség, amelyre oly büszkék vagyunk Székesfehérváron a sport tekintetében. Sportberuházások az idei évben is megvalósulnak a kiemelt fejlesztések mellett. Nemrég jelenthettük be, hogy a kormány 900 millióval támogatja azt a 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó sportfejlesztési programot, amelyet még december végén fogadott el a Közgyűlés. Ennek elemeként az idei évben a MÁV Előre SC Takaródó és Prohászka úti sporttelepén, valamint az id. Mezővári József Sporttelepen lesznek majd fejlesztések (öltőző-felújítások, pályaépítések és pályarekonstrukció). Ezen kívül a Köfém SC minden szükséges engedéllyel rendelkezik ahhoz, hogy – reményeink szerint – a nyár elején el tudja indítani a Széna téren a tornaterem bővítését.” – tette hozzá Mészáros Attila a sportberuházásokkal kapcsolatban. Ezt a projektet a költségvetésen keresztül 220 millió forinttal támogatja a Közgyűlés. Egy 20x40 méteres, több mint 1000 négyzetméteres tornaterem épül kis lelátóval, öltözőblokkal és minden kiegészítő létesítménnyel. Ez az új létesítmény szolgálja majd iskolai időben a Széna Téri Iskolába járóknak a mindennapos testnevelés feltételeit, délutánonként és esténként pedig a Köfém SC utánpótlás bázisa lesz a jövőben.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével – szintén TAO-pályázat keretében – idén három tornaterem újul meg. Korábban négy tornaterem felújítására került sor Székesfehérváron, az idei esztendőben pedig újabb három tornaterem felújítása valósul meg: a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Hétvezér Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai tagintézményének a tornaterme újul meg. Az előkészítő munkák véget értek, a közbeszerzési eljárás folyamatban van, így várhatóan a tavaszi szünet környékén indulhatnak el a fejlesztések. „A tornatermeink rendkívül kihasználtak, a létesítményeket sokan használják a Nyitott Tornatermek Program keretében is, de az utánpótlás együttesek is megtöltik ezeket a termeket. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy biztonságos talajú és jól felszerelt tornatermek álljanak a mozogni vágyók rendelkezésre.”

A konkrét sporttámogatás tekintetében Mészáros Attila hangsúlyozta, hogy nemcsak az élsportról beszélhetünk. A versenysportra mintegy 300 millió forintot fordít az Önkormányzat. Ezen kívül a Sportalapból a Nyitott Tornatermek és a diáksport kiadásokon keresztül csaknem 150 millió forintot fordítanak konkrétan az utánpótlás- és diáksportra, nem beszélve azokról a sportágakról (öttusa, atlétika), ahol egyszerre jelenik meg a verseny- és az utánpótlássport széles bázisa is. Örömteli dolognak nevezte azt is, hogy újraéled a MÁV Előre Sport Club, hiszen a kézilabda és a röplabda visszakerült az egyesület kötelekébe. A költségvetés 10 millió forintos támogatással segíti elő ezt a folyamatot. A sportlétesítmények üzemeltetését is stratégiai kérdésnek nevezte a város alpolgármestere. Mint mondta, a rendelkezésre álló székesfehérvári létesítmények jelentős részét az utánpótlás-, a tömeg- és a szabadidősport lehetőségeihez kell igazítani. Ezen létesítmények fenntartásának egy része a költségvetésben található, a másik része pedig a Városgondnokság üzemeltetésében szerepel.

Mészáros Attila végül beszámolt arról is, hogy olyan komoly rendezvényeknek és sporteseményeknek lehet házigazdája Székesfehérvár, amelyeket az Önkormányzat szívesen támogat. Az idei évben is lesz többek között Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, Fehérvár Rallye, Atlétikai Magyar Bajnokság, Atlétikai Magyar Csapatbajnokság és Országos Serdülő Csapatbajnokság is. „Nagy örömünkre szolgál emellett, hogy az Országos Minifutball Szövetség Székesfehérváron rendezi meg a kispályás labdarúgó Eb-t augusztus 2016. augusztus 22-27. között, melynek keretében 600 sportoló és több ezer drukker érkezik Székesfehérvárra.” – mondta Mészáros Attila, aki azt is nyomatékosította, hogy szívesen támogatják a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola csapatát is, amely az Iskolai Teremlabdarúgó Világbajnokságon vesz részt, az Alba Regia Röplabda Gálát, valamint a Fehérvári Futballfesztivált is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >