Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Székesfehérvári delegáció járt Centoban Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós, Kész Mónika   
2016. február 22.
ImageSzékesfehérvári küldöttség járt olasz testvérvárosunkban, Centoban. A delegáció - Brájer Éva alpolgármester vezetésével – részt vett a testvérvárosok számára megrendezett Barátság és közös tudás napja programjain, valamint azon a látványos karneválon, melyet Rio de Janeiro városával együttműködve szerveztek meg.

 

A testvérvárosok közötti baráti egyetértésen alapuló kapcsolatok fejlesztése hívta életre Centoban a "Barátság és közös tudás" elnevezésű programot, amire az olasz városvezetés Székesfehérvár Önkormányzatát is meghívta. A kulturális csereprogramoknak és kölcsönös megértésnek lehetőséget biztosító találkozóra került sor Centoban. Városunkon kívül a rangos eseményre meghívást kaptak még az olasz L’Aquila, valamint az argentin Vicente López települések küldöttségei is.

A székesfehérvári delegáció vezetője Brájer Éva alpolgármester volt, míg az önkormányzati képviselők közül Horváth Miklós Csaba, a Gazdasági Szakbizottság elnöke volt tagja a küldöttségnek.

A centoi Kormányzói Palota Tanácstermében került sor arra a fogadásra, ahol Piero Lodi polgármester köszöntötte a delegációk tagjait. Nagyon fontosnak nevezte a találkozó létrejöttét, mint fogalmazott: ezáltal még közelebb kerülhetnek egymáshoz a testvérvárosok. Az 1998-ban, Cento és Székesfehérvár között létrejött testvérvárosi kapcsolat elismeréseként az ünnepség végén Horváth Miklós Csaba és Giorgio Sandoni emlékérmet vehetett át Piero Loditól. 

A hivatalos fogadás után a székesfehérvári küldöttség megnézte Cento világhírű karneváli felvonulását is, melyet a város Rio de Janeiro városával együttműködve rendezett meg. A hatalmas, színes papírmasé figurák városközponton keresztüli vonulása nagyon elnyerte a fehérvári delegáció tetszését. Az óriásbábok különlegessége, hogy Cento és a környező városkák közösségei egész éven át építik, dekorálják.
Az Olaszországban nagyon híres, fergeteges zenés, táncos kulturális rendezvény – melynek eredete az 1600-as évek közepére nyúlik vissza - a 2012-es földrengést követően évekig nem került megrendezésre. Idén nyílt újból lehetőség arra, hogy ezt a hagyományt ismét felelevenítsék. A közönség által díjnyertes kocsi részt vesz a Buenos Airesben megrendezésre kerülő társkarneválon is. 

A fehérvári delegáció négynapos olaszországi tartózkodása során megtekintette a Centoban született, 20. század első felében élt neves festő, Aroldo Bonzagni kiállítását, mely az első szervezett eseménye volt a nemrégiben helyreállított és újra megnyílt Modern Művészetek Galériájában, a 2012-es súlyos földrengést követően. 

A küldöttség látogatása alkalmával szó esett a két város közötti együttműködés lehetőségeiről. A centoi városvezetés részéről kérés volt, hogy a székesfehérvári királyi óriásbábok városukban bemutatásra kerülhessenek. Míg elképzelésként fogalmazódott meg, hogy 2017-ben Székesfehérvárra érkezzen az a centoi barokk festménygyűjtemény, amit Guercino alkotott, s mely a négy évvel ezelőtti földrengés miatt Bolognaban van letétben, de járt már vándorkiállításként az elmúlt években Tokióban, Zágrábban és Varsóban is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >