Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A járás polgármesterei találkoztak a Városházán
A járás polgármesterei találkoztak a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. február 23.
ImageA járásbeli települések polgármesterei találkoztak a Városháza Dísztermében. Dr. Cser-Palkovics András polgármester bemutatta a város Integrált Területi Programját, majd ezt követően beszélgetés zajlott az elkövetkező évek fejlesztési lehetőségeiről.

 

Székesfehérvár Integrált Területi Programját (ITP) mutatta be dr. Cser-Palkovics András a járás polgármestereinek a Városházán. A polgármester kiemelte a helyi gazdaság fejlesztésének, a foglalkoztatás növelésének és az életminőség javításának prioritását. „Székesfehérvár csak akkor tud gyarapodni, ha a környező települések is gyarapodnak. Napi kapcsolat van városunk és a járásban élők között: a munkahelyek, a szociális, az oktatási és az egészségügyi intézmények vonatkozásában. Fontos, hogy egyrészt az európai uniós forrásokból, másrészt a Modern Városok Program keretében közösen tudjuk fejleszteni az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó intézményeket.”

Dr. Cser-Palkovics András a város ITP-jének célrendszerét összefoglalva beszélt a kulturális, szabadidős idegenforgalmi alapú gazdasági funkciók fejlesztéséről, a városi infrastrukturális- és mobilitás fejlesztésről, a kötelezően ellátandó önkormányzati szolgáltatások egységesen magas színvonalra emeléséről, valamint az energiahatékonysági fejlesztésekről. A költségvetés elfogadása után az első pályázatokat a város benyújtotta a minél gyorsabb forráslehívások érdekében.  

A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) tekintetében 2016-ban nagyarányú pályázati kiírás várható, ami az előkészítéseket sürgeti. A Program célja, hogy a lehető legtöbb kifizetés még ebben az esztendőben megtörténjen. Ez azt jelenti, hogy a 2016-17-es év fordulóján a pályázatok zömét be kell nyújtani, majd a következő időszakban a szükséges kivitelezési munkákat is végre kell hajtani, mondta dr. Cser-Palkovics András. Az Operatív Programban ez különösen nagy felelősséget ró az önkormányzatokra és a megyei jogú városokra. A közös érdek az, hogy a gazdaság fejlesztésére pályázott összegek mihamarabb felhasználásra kerüljenek.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte a Modern Városok Programot: ennek keretében olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek nem kizárólag Székesfehérvárnak jelentenek fejlődést, hanem a térség számára is fontosak.  A város és a térség életminőségének javítása érdekében kitűzött cél a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyászati és onkológiai célú fejlesztése; az oktatási célú fejlesztéseket támogatja a középfokú oktatási intézmények megfelelő elhelyezését, a korszerű képzései körülményeket biztosító, művészeti és sportfunkciókat is integráló campus. A Fekete Sas Szálló rekonstrukciója a város kulturális életét és turisztikáját, a Zichy-liget projekt pedig az élhetőség javítását szolgálja; az életminőség javítását célozza továbbá a városi lakókörnyezet ökológiai és környezeti terheltségét csökkentését szolgáló program mintegy 185 hektáron. Fejlesztéseket terveznek a Velencei-tó és környezete térségében, valamint a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok, valamint a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér és ipari terület fejlesztései is érintik a térség településeit.

Dr. Simon László
kormánymegbízott a kormányhivatal szerepét illetően az intézkedések általános támogatásáról, a pályázatok segítéséről beszélt.

Dr. Molnár Krisztián,
a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke közös feladatként nevezte meg a pályázatokkal kapcsolatos egyeztetéseket. Mint elmondta, a megye fejlesztési lehetőségeinek komplex áttekintését követően, a járás igényeit látva elindulhat a területpolitikai fejlesztés és a rendelkezésre álló források elosztásának megtervezése: a cél, hogy a megye mind a 108 települése számára jusson a TOP forrásaiból. A megye a kistelepülések hátrányos helyzetének kompenzálásra létrehozott egy területfejlesztéssel foglalkozó céget, amelynek a szakemberállománya a pályázatok előkészítési feladataiban nyújt segítséget minden település számára. Hangsúlyozta, hogy a TOP-on kívül megvalósítható projektekben is partnerként segít a megye olyan egyéb lehetőségeket, pályázatokat tekintve, amelyek a települések fejlődését célozzák.  Dr. Molnár Krisztián a fehérvári járásban megvalósuló útfejlesztéseket emelte ki, a sürgető beavatkozások miatt ezeknek a pályázatoknak a benyújtására márciusban sor kerül.

A kötetlen beszélgetés során több település polgármestere is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel – többek között a foglalkoztatási és energiatakarékossági programmal, a kerékpárutak fejlesztésével, a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokkal kapcsolatban tettek fel kérdést.

A Terület- és Településfejlesztés Operatív Programot 2015 februárjában fogadta el az Európai Bizottság. A 2014-20-as új uniós ciklusban 1230 milliárdos kerettel rendelkező TOP kiterjed a Közép-magyarországi régión kívüli összes megyére és megyei jogú városra. A TOP a vállalkozások és a lakosság számára vonzó környezet kialakítását és az eltérő területi igényeket figyelembe véve a térségek belső erőforrásaira építő fejlesztéseket támogatja, valamint segíti a helyi foglalkoztatási képesség javítását.

A területi operatív program végrehajtásának keretében a megyék és a megyei jogú városok Integrált Területi Programjai a helyben megvalósítandó területfejlesztési feladatokat tartalmazzák: ezek olyan „programlisták”, amelyek az összehangolt területi fejlesztések végrehajtásának alapjai a 2014-2020 programozási időszakban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >