Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Liftfelújítás a Széchenyi úton
Liftfelújítás a Széchenyi úton Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. február 23.
ImageKözel 20 millió forintos fejlesztésbe kezdett a Széchenyi út 27-29. Társasház. Mindkét lépcsőházukban teljes felvonócsere megvalósítását tűzték ki célul. Az egyik lift elkészült, és már üzembe is helyezték, míg a másik rehabilitációját most kezdik a szakemberek. A körzet önkormányzati képviselője, Mészáros Attila alpolgármester példaértékűnek nevezte a ház lakóinak összefogását.

 

Elsőként valósult meg Székesfehérváron egy tízemeletes panelházban teljes felvonócsere. A Széchenyi út 27-29. Társasház önállóan, ugyanakkor hitelből valósította meg a lift nettó 7 400 000 forintos felújítását, amit a másik lépcsőházban lévő liftcsere követ ugyanilyen költségű beruházásként. A rehabilitációt az 1970-es években épült liftek sokszori meghibásodása, valamint azoknak biztonságosabbá tétele indokolta.

A sajtó képviselőinek ma mutatták be a pénteken üzembe helyezett vadonatúj liftet. Az újságírók mind a régi, mind az új felvonó gépházát is megtekinthették. Így nemcsak a lift küllemében megváltozott szép utasfülkéje és a felvonó csendes üzemhangja szemléltette számukra a hatalmas változást.   

A beruházásról Balogh Józsefné, a Széchenyi út 27-29. Társasház közös képviselője elmondta, 2014-ben kezdtek el a két lépcsőház lakói a liftcserén gondolkodni. Majd árajánlatokat kértek be több cégtől, és a Számvizsgáló Bizottság egy felvonó szakértő segítségével kiválasztotta a legmegfelelőbb árajánlatot adó kivitelező céget, vagyis az Otis Felvonó Kft-t. Ezt követően közgyűlésen szavazták meg tavaly a lakók a liftcserét, majd elkezdődött a hitelügyintézés.
A kivitelezéssel kapcsolatban a közös képviselő elmondta, egy lift felújítása 6-7 hetet vesz igénybe. A 27-es lépcsőházban a munkálatok január elején kezdődtek meg, s most lett a lift üzembe helyezve. A másik lift cseréje a napokban fog megkezdődni. A lakók a rekonstrukció ideje alatt a másik felvonót tudják használni, s a kazánházon keresztül tudnak majd közlekedni a két lépcsőház között, ugyanúgy, ahogy a korábbi felújítás során is ez így működött.
Tájékoztatójából az is kiderült, hogy a hitel törlesztésének futamideje öt év, mivel lakástakarékkal kombinált kedvezményes kamatozású, kimondottan társasházaknak szóló kölcsönről van szó.
Az új lift működésével kapcsolatban elmondta, nagyon gazdaságos, mert a motor generátor üzemű működésekor a hálózatba visszatáplálja az energiát. 

Mint azt Kész Ottó felvonószakértőtől - aki a társasház által felkért független műszaki ellenőrként segítette a felújítás kontrollját - megtudtuk, a több mint negyvenéves lifteknél rendszeresek voltak a hibák – úgy, mint vezérlő - s hajtóműhiba - s állandó javításra szorultak. Ez indokolta a felvonók teljes cseréjét. A szakértő hozzátette, hogy ugyan a nemrég hatályba lépett jogszabályok alapján sem a régi liftek teljes cseréjét nem írják elő, illetve az éves biztonságtechnikai vizsgálatok számát is leredukálták a húsz évnél fiatalabb liftek tekintetében évi egyre, míg az idősebbeknél évi kettőre, a többi ellenőrzést pedig az üzemeltetőre bízták. A szakmai hozzáértés azonban mindenképpen indokolja a rendszeres kontrollt, azaz évi többszöri felügyeletet, míg a régi, elavult lifteknél a teljes vagy fődarabok cseréjét.    

A körzet önkormányzati képviselője, Mészáros Attila alpolgármester példaértékűnek nevezte azt az összefogást, ami a Széchenyi út 27-29. Társasházban valósult meg, a lakóknak köszönhetően. Saját erőből, önkormányzati támogatás nélkül valósították meg ezt a beruházást, ami alapján az egyik lépcsőházban már el is készült az új lift, ami egyrészt biztonságos, másrészt költséghatékony is, s így hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben a közös költség csökkenjen. A házban élőknek gratulált, a lakók példaként állíthatók a többi társasház elé, s közös gondolkodásra buzdíthatja a Tóvárosban és a Széchenyi úton lévő többi lépcsőházat is, ahol a régi, elavult liftek cseréje szintén indokolt lehet. 

Piski Klára, a társasház Számvizsgáló Bizottságának vezetője beszámolt arról is, hogy a jövőben további felújításokat terveznek a társasházban, így a lépcsőházakban ablakok cseréjét, festést, a házak előtti járdák rekonstrukcióját, valamint a két lépcsőház közötti teret szeretnék közösségi helyiségnek kialakítani.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >