Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fel akarják eleveníteni az Internet Klubot
Fel akarják eleveníteni az Internet Klubot Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek - Temesvári Márta   
2016. február 24.
ImageNagy szükség van Kincsesbányán a néhány évvel ezelőtt megszűnt Internet Klub felélesztésére. Egy olyan helyre, ahol a jelenleg utcán csellengő fiatalok ismét felügyelet mellett, biztonságban bővíthetik ismereteiket, és vehetnek részt tartalmas programokon.

 

 

Ma már talán kevesen tudják, hogy Kincsesbányán a még mindig szinte vadonatúj IKSZT (Integrált Közösségi Tér) 52 millió forintból átépített épülete egykor egészen más funkciót látott el.


A történet azzal kezdődött, hogy a 70-es évek közepére a gyorsan fejlődő, fiatal bányásztelepülés egészségügyi ellátása szűk helyen, kisebb lakásnyi területen bonyolódott. Ráadásul, itt zajlott a bánya dolgozóinak ellátása is, vagyis a zsúfoltság folyamatos volt. Éppen ezért 1974-ben impozáns, korszerű egészségházat építettek Kincsesbányán.

Ekkoriban újabb problémával szembesültek: A bánya dolgozóinál igen magas volt a mozgásszervi megbetegedések száma, ezért szükségessé vált egy súlyfürdő megépítése. 1977-re el is készült, természetesen a legfontosabb egysége, maga a medence lett, eszközeivel együtt. Végeztek itt fizikoterápiás, iszappakolásos és egyéb gyógyító tevékenységet is.

Az első körben csak a bányászok számára, aztán, hogy kihasználják a létesítmény kapacitását, a bánya dolgozóinak hozzátartozói és a környék (elsősorban a móri járás) lakossága is kezeltethette itt magát. Persze szigorúan, szabályozottan, beutalóval, melyet a móri rendelőintézet szakrendelésén állítottak ki. Az, hogy Kincsesbányán mindez megvalósult, abban óriási érdeme volt az akkori körzeti és üzemi főorvosnak dr Kajáry Lászlónak.


A súlyfürdő hosszú évekig betöltötte a neki szánt szerepét. A bauxitbánya 1999-es bezárása azonban megpecsételte a sorsát: nem kerülhette el, a leépülést, majd a bezárást. Néhány évnyi Csipkerózsika álom után a településen tevékenykedő Kincs Kultúra Sport egyesület vette birtokba az épület alsó szintjét.

„Horváth Géza ötlete alapján ifjúsági és internet klub kezdte meg az épületben működését.” – tudtuk meg Szatzker Csabától, az Egyesület képviselőjétől – „Ma már talán megmosolyogtatóak az első Pentium-I-es gépek, a rendkívül lassú internet, de mindez akkoriban egyáltalán nem jelentett gondot. Talán az internetnél, a stratégiai játékoknál is sokkal fontosabb volt, hogy létrejött egy közösségi tér, a fiatalok igényeinek megfelelő nyitva tartással, mindez felügyelet alatt, szabad légkörben. Szintén elsősorban Horváth Géza érdeme, hogy a klubban sokan tehettek szert számítástechnikai ismeretekre, és sok fiatal gépe esett át kisebb-nagyobb javításon is.”

 A klub működésére folyamatosan nagy volt az igény, pedig a körülmények gyakran spártaiak voltak. Jó néhány telén a nagykabát kötelező volt a fűtés hiánya miatt, mégis a fiatalok folyamatosan megtöltötték a helységeket. Az épület a több, mint 30 éves fennállása alatt nem esett át felújításon, s ez már szinte a működését veszélyeztette. Ezért 2010-ben a kincsesbányai önkormányzat pályázott, s nyert az IKSZT –en 52 millió forintot az épület átépítésére, közösségi térré történő átalakítására. Mindez 2012-re valósult meg. Külön érdekessége a történetnek, hogy az épületből nem bontották ki a súlyfürdő medencéjét, oda számítógépes kuckót álmodtak a tervezők, igazán kreatív módon.

Az egyesületnek a felújítások megkezdésekor el kellett költöznie az épületből – oda nem térhettek vissza az Internet Klub tagjai, tevékenységüket pedig hely hiányában nem tudták folytatni. Kénytelenek voltak mindent felszámolni: a számítógépeket elajándékozták a gyerekeknek, valamint jótékony célokra (például a helyi körzeti megbízott is kapott egyet munkája megkönnyítése végett).

Azt hiszem, amit csináltunk, hiánypótló tevékenység volt, különösen azzal, hogy a fiatalok igényeihez alkalmazkodtunk nyitva tartásunkkal.” – mondta Szatzker Csaba – „Jó lenne, ha lenne egy állandó helye az egyesületnek, ahol saját elképzeléseink szerint tevékenykedhetnénk, s ahol az Internet Klub is újra életre kelne. Erre azonban sajnos nem látok most semmi esélyt.”

„Azok a gyerekek, akiket korábban „foglalkoztattunk” a klubban, most az utcán vannak, csellengenek.” – tette hozzá Kiss Péter elnök – „Ezért is lenne nagyon fontos, ha valaki mellénk állna, és segítene abban, hogy a fiatalokat tartalmas programokat tudjunk szervezni, és biztonságos körülmények között, szakértői segítséggel tudják ismereteiket bővíteni, szabadidejüket eltölteni.”

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >