Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kétszáz évvel ezelőtt...
Kétszáz évvel ezelőtt... Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. február 25.
ImageA Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában a jubileumi tanév kapcsán számos időutazásos tematikus program zajlik. Februárban minden osztály egy-egy napot kiszemelve, a kétszáz évvel ezelőtti kornak megfelelő ruhákban emlékezik az iskola névadójára, a magyar nőnevelés úttörőjére. Tegnap a 2.a osztályosok repültek vissza az időben.

 

 

 

Kockás inges, hozentrógeres kisfiúk, hosszú szoknyás, blúzba öltözött kislányok ültek a régi fapadokban, amin tintatartók, régi füzetek, egykori tankönyvek sorakoztak, míg a háttérben egy megsárgult térkép állt. Mindez nem egy képeslap látványa volt tegnap délelőtt, hanem a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tagintézményének aulája.

A gimnázium fennállásának 140. évfordulóját, az általános iskola megalakulásának 35. évét, valamint a két intézmény fúziójának 10. évét ünnepelve az iskola az idei tanévben számos programmal emlékezik a jubileumokra.

 

 


Ahogy arról Ráczné Kálmán Anikó, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tagintézmény-vezetője beszámolt, amikor elkezdték szervezni az emlékévet, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy valamilyen formában a gyerekekhez közel hozzák Teleki Blanka korát, és ennek megfelelően különböző tematika köré próbálták tervezni a hónapokat.

Az október az időutazás jegyében zajlott, amikor a régi iskolákhoz köthető tárgyakat összegyűjtötték a tanulók szüleitől, nagyszüleitől. Ezek kerültek kiállításra az aulában, ahol a Lepsényi Általános Iskola egykori padjait is felállították. A november a nyelvi hónap volt, illetve ekkor gyűjtötték össze a régi játékokat, amikből szintén kiállítás nyílt. Decemberben a zenéé volt a főszerep, amikor az iskolarádióban a különböző korok zenéit szólaltatták meg.

Januárban a szülőktől régi iskolai fotókat kértek be, miközben a hónapot a digitális technológiának szentelték. Egyik program például geocoaching játék volt, melynek során a ládika rejtekhelye Teleki Blanka szobra mögött volt. A februárt a földrajz és a világ hónapjának nevezték el. Ennek kapcsán az elmúlt hetekben feladat volt kideríteni, hogy mely országokban járt Teleki Blanka, illetve a tanítás egy-egy - az osztályok által - választott napon korabeli ruhában zajlott. Ezen kívül a farsangon is a felsős osztályok egy-egy országot választva, öltöztek be különböző jelmezekbe. 

 



Mint azt a vezető megfogalmazta, minden program, feladat és játék kapcsán próbálták a jelent és a múltat összekapcsolni.  
Beszámolt arról is, hogy az elkövetkezendő hónapok is tematikusak lesznek. Így a március a történelem-természet-művészet hármas egységében fog telni, míg az április a sport jegyében. Színes, érdekes, múltat idéző foglalkozások várnak a gyerekekre. 

Több nagyszabású programra is készül az iskola. Március 23-án oktatási konferenciát szerveznek Új utak a pedagógiában címmel a Hotel Magyar Királyban. Két neves előadó, Tari Annamária pszichoanalitikus és dr. Varga László, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi docense fognak előadást tartani. Ezen kívül áprilisban Teleki Blanka szobrot avatnak majd az iskolában.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >