Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Városi zöld-fejlesztések, zöld civilszervezetek, közösségi szolgálat
Városi zöld-fejlesztések, zöld civilszervezetek, közösségi szolgálat Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. február 26.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Diákfórumot, amely minden hónapban más-más aktuális környezetvédelmi téma bemutatásával várja a diákokat. A februári környezetvédelmi program témái a várost érintő zöld-fejlesztések, a zöld civilszervezetek és a közösségi szolgálat lehetőségeinek bemutatása voltak.

 

A rendezvényen a 2016-os, a költségvetésben elfogadott zöld-fejlesztésekről és a zöldfelületek kezeléséről dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt, majd a város zöld civil szervezetei tartottak ismertetőt történetükről, tevékenységükről.


Az idei évben másodszor, összességében pedig negyedszer került sor a Városháza Dísztermében általános és középiskolás diákok részvételével arra a Diákfórumra, amely aktuális természet- és környezetvédelmi témákat érint. A februári Diákfórum témája a „Városi zöld-fejlesztések, zöld civilszervezetek, közösségi szolgálat” volt. Az esemény elején Juhász László környezetvédelmi tanácsnok köszöntötte a megjelenteket, aki hangsúlyozta: az idei költségvetés nagy figyelmet szentel környezeti értékeink megóvásának.

 


 

Ezt követően dr. Cser-Palkovics András polgármester a 2016. évre vonatkozóan a költségvetésben elfogadott zöld-fejlesztésekről tartott rövid ismertetőt. A klíma- és az éghajlatváltozás következtében megnövekedett viharkárok, a növényi kártevők elszaporodása, valamint az ipar okozta környezetszennyezés mérséklése miatt kulcsfontosságúnak nevezte a városban lévő zöldterületek növelését. Mint mondta, a város közterületi faállománya (körülbelül 60.000 fa) 25-30 éves, vagy annál idősebb, ez pedig még inkább indokolttá teszi a zöldterületek kezelését és növelését. Beszédében kitért a Sóstó Természetvédelmi Terület, továbbá ehhez kapcsolódóan a Csónakázó-tó és környékének rehabilitációjára, az erdőtelepítési programra, a Modern Városok Programra, az uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekre, és a környezetvédelmi alapból finanszírozott feladatokra is.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte: az 1,5 milliárd forint állami támogatásból megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitáció kettős célt szolgál: a vizes élőhely helyreállításával – a feliszapolódott meder kotrásán és a vízutánpótlási lehetőségek kiépítésén kívül – olyan turisztikai célpontot kívánnak kialakítani, amely a szabadidő eltöltésére, a természetvédelmi ismeretek bővítésére egyaránt alkalmas. Ehhez kapcsolódóan megemlítette, hogy a Csónakázó-tónál már megkezdődött a mederkotrás, az elkövetkezendő időkben pedig lecserélik az elöregedett és beteg faállományt, a tó körül sétányt alakítanak ki, a lakossági és az oktatási igények alapján megépítik a Csónakházat, emellett a Deák Dénes-kutat a Csónakázó-tó szigetén helyezik el.

Mint azt dr. Cser-Palkovics András elmondta, a Környezetvédelmi programban megfogalmazott céloknak megfelelően nagy jelentőséget tulajdonítanak az Erdőtelepítési programnak. Ennek keretében 15.035 darab facsemete elültetését és 10 évig tartó gondozását is biztosítják.

Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt, hogy a város területének ökológiai és környezeti terheltségének problémája csak az egész várost átfogó koordinált – az ökológiai szempontokat előnyben részesítő – területgazdálkodással oldható meg. A Modern Városok Program keretében megvalósuló „Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár” program célja a gazdasági fejlesztések ellensúlyozása, illetve a zöldfelületi rendszerek mennyiségi és minőségi javítása. Az összesen 183 hektár egybefüggő területen megvalósuló beruházás a Palotavárosi tavak mögötti részen és az alsóvárosi réten valósul meg 1 milliárd forint értékben, három ütemben. A parkosítás- erdősítés többek között a város levegőminőségének javítását, a biológiai aktivitás értékének szinten tartását, továbbá az erdőkben, közparkokban rekreációt nyújtó szolgáltatásokat is biztosítja. A tervezett fejlesztések között megemlítette a sűrűn fásított erdőrészletek, sétányok, tisztások játszóterek, kerékpár- és futópályák, fitneszpark, KRESZ tanpálya, rendezvénytér, vásár- és főzőtér, focipálya, kosárlabdapálya kialakítását is.

Szintén a sporthoz kapcsolódóan, zöld-közösségi tér létrehozását szeretnék megvalósítani az Öreghegyen található Túrózsáki Sporttelepen. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházás keretében sportpályák, futópálya, játszótér, kondi- és fitneszpark létesülne, emellett a közvilágítást is kiépítenék. A fejlesztés idén kezdődik és várhatóan jövő tavaszra fejeződik be.

A Környezetvédelmi Alap szintén nagy figyelmet fordít a faültetési terv megvalósítására. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte azokat a cégeket, amelyek jelentős mértékben, évről évre hozzájárulnak a faültetés céljaihoz. A faültetési terv 123 darab fa és 500 darab cserje ültetését tartalmazza, amelyet a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-vel közösen hajt végre az Önkormányzat. A város polgármestere komoly sikernek nevezte, hogy 2015-ben védetté nyilvánított terület lett a Jancsár-völgy, az Aszal-völgy, a Máriamajori-erdő és a Nagy-völgy is.

Előadása végén dr. Cser-Palkovics András kitért az önkormányzati intézményi udvarok zöldfelület-felmérésének és fenntartási munkáinak elvégzésére, valamint a 2012-2017 közötti időszakra készített Környezetvédelmi Nevelési Alapra, amely többek között az Ökoiskolák egymás közti kapcsolatának erősítését segíti elő.

Az ismertető után a helyi zöld civilszervezetek, így a Természetbarát Szövetség, a Gaja Környezetvédő Egyesület, illetve a Völgy-híd Természetvédő Alapítvány képviselői adtak tájékoztatást szervezetük történetéről, illetve fő tevékenységéről. A programon megjelent diákok ezen kívül a középiskolai érettségi bizonyítvány megszerzésének egyik feltételéről, a közösségi szolgálat lehetőségéről, illetve fontosságáról is számtalan érdekes és hasznos információt hallhattak. Mint elhangzott, a kötelező 50 órás szolgálat keretében a diákok többek között a tájsebészetben, ökológiai lábnyomszámításban, információszolgáltatásban, emellett számos környezetszépítő akcióban is részt vehetnek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >