Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. február 29.
Harmadszor rendezték meg a hétvégén a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált a Jancsárkertben. A népszerű gasztronómiai rendezvény a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Egyesület ötlete nyomán indult útjára két esztendővel ezelőtt.

 

Már jóval a III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál hivatalos megnyitója előtt nagyon sokan látogattak ki a Jancsárkertbe. A nyolc-tízfős csapatokat, valamint az érdeklődőket a Tekerős Barátok együttes ütemes és autentikus népi zenéje csalogatta a nagyméretű sátorba, ahol már javában zajlottak a kolbásztöltés előkészületei. Érdekesség, hogy az idei eseményre Helsinkiből is érkezett csapat, továbbá az AFS cserediák program jóvoltából többek között tájföldi és mexikói diákok is megismerkedhettek a régi falusi disznóvágások hamisítatlan hangulatával. A III. Fehérvár Kolbásztöltő Fesztivál jótékony célt is szolgált: a Szent Imre Iskolaház diákjainak ingyenesen biztosították a szervezők a töltéshez szánt húsmennyiséget, amelyet a jövőben az otthon lakói fogyaszthatnak el.

 


 

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Molnár Tamás civil tanácsnok köszöntötte a megjelenteket. „Nagy öröm számunkra, hogy immár harmadik alkalommal találkozhatunk a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon, itt a Jancsárkert termelői és Biopiacon. A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több százan érkeztek ide már jóval a megnyitó előtt. Ne feledjük el, hogy Székesfehérvár a Mezőföld fővárosa, éppen ezért meg kell őriznünk kultúránk azon részét, amely a mezőgazdasággal kapcsolatos. Az ilyen események hozzájárulnak ahhoz, hogy átadhassuk a fiataloknak azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben megszereztünk. Reményeim szerint minél több fiatal megtapasztalhatja, milyen eljárással készül az igazi, hamisítatlan ízvilággal rendelkező magyar kolbász.” – mondta Molnár Tamás, aki beszéde végén köszönetét fejezte ki a szervezőknek, illetve kellemes időtöltést kívánt minden megjelentnek.

Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke elmondta: körülbelül két hónapja dolgoznak azon, hogy érdekes és színes újdonságokkal lepjék meg az érdeklődőket. „Olyan hangulati elemeket kívántunk becsempészni a programjaink közé, amelyek révén még közelebb hozhatjuk egymáshoz az embereket.” – közölte Schultz György, aki jó szórakozást kívánt mindenkinek.

 

Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke kiemelte: az ízletes kolbászok elkészítésén kívül a fő hangsúly természetesen azon van, hogy a családok, barátok és a közösségek jól érezhessék magukat.

A rendezvény díszvendége, Fekete László világbajnok, Magyarország legerősebb embere, örökös Toldi Miklós-díjas erősportoló örömét fejezte ki, hogy részt vehet a szombati eseményen. Mint mondta, boldogsággal tölti el, hogy a III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál keretében lehetőség nyílik találkozni a régi, falusi ízekkel.

A hivatalos megnyitót követően minden résztvevő csapat nekilátott az 5 kg kolbászhús megtöltésének. A résztvevők kreativitásának köszönhetően ebben az esztendőben is igazán ízletes kolbászok készültek. Közben több finomságot is sütöttek a csapatok: a frissen sült szűzpecsenye, kolbász és oldalas ízét az elengedhetetlen savanyúságok tették még ellenállhatatlanabbá. Az elkészült termékeket szakmai zsűri értékeli íz, küllem és tálalás alapján Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmesterének és segítőinek köszönhetően. A verseny győztese egy esztendőre elnyeri a Vándorkupát, ezen kívül minden helyezett díjban részesül, a résztvevő csapatok pedig emléklapot kapnak. A délutáni eredményhirdetést fergeteges mulatság követi.

 

A megjelentek jókedvét kielégítendő, a szervezők változatos és színes programokat nyújtottak minden korosztály számára. A sokszínű zenei kínálaton kívül a fotósarokban női és férfi parasztruhában lehetett fotózkodni, míg a gyerekeknek kézműves foglalkozást, a nagyobbaknak pedig kreatív kolbásztöltő-versenyt is tartottak. Ezzel párhuzamosan a Jancsárkert termelői és Biopiacon magyar, helyben előállított, vagy megtermelt egészséges élelmiszereket lehetett vásárolni.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >