Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Drog-prevenció mindenekelőtt Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. március 02.

Image

Idei első ülését tartotta a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A szakmai tanácskozáson Östör Annamária alelnök beszámolt a tavalyi évi tevékenységükről, valamint bemutatkozott a református misszió által Ráckeresztúron működtetett Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona.

 

A Székesfehérvár Önkormányzata által életre hívott, s 2012 februárjában újjáalakult Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – mely a drog-prevenció területén tenni akaró szervezetekből delegált 33 tagból álló grémium – rendszeresen ülésezik. Az érintettek szakmai fórumokon egyeztetnek a városi drogstratégia kérdésében, és meghatározzák azokat a legfontosabb feladatokat, melyeket adott időszakban a fiatalok egészségének védelme érdekében végre kívánnak hajtani. A tanácskozások lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az elmúlt időszakot értékelve, újabb cselekvési programokat dolgozzanak ki.    

Az idei első fórumra tegnap délután került sor a Városháza Bizottsági Tárgyalótermében, ahol először a KEF 2015. évi tevékenységéről számolt be Östör Annamária alelnök.

Mint arról tájékoztatta a jelenlévőket, Új szemlélet az iskolai egészségfejlesztésben címmel kiadványt készítettek tavaly, és egy kilenc alkalmas börzesorozatot indítottak útjára annak érdekében, hogy a tanintézmények megismerhessék a drogmegelőzés terén aktív szervezeteket, illetve azok programjait. Ennek megszervezésében nagy segítségükre volt a KLIK, amit a Székesfehérvári Tankerület vezetőjének, Török Szabolcsnak ezúton is megköszönt.
A fórumokra meghívást kaptak az általános és középiskolák, valamint a magániskolák vezetői. Volt olyan börze, melyen a Székesfehérvári Diáktanács tagjai is jelen voltak, valamint olyan pedagógusok, akik a székesfehérvári diákélet alakításában vesznek részt. Ezen túl voltak olyan találkozók, amikre a tanintézményekben került sor, és ahol a pedagógusok saját dilemmáikat oszthatták meg a szakemberekkel, vagy adott esetben megvitatásra kerültek a szülői felelősség, a családi kapcsolatok és az elidegenedés anomáliái.
A kilenc börze során összesen 274 főhöz jutott el közvetlen módon a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásának köszönhetően a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amit jó eredménynek ítélt az alelnök.

Beszámolt arról is, hogy az önkormányzattal közös szervezésben rendezte meg az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány és a Köztes átmenetek Nonprofit Kft. a Köztes átmenetek című kiállítását. Az egyedülálló, 1,5 órás interaktív programmal egybekötött prevenciós tárlatot közel 1500 diák tekintette meg. 

Szintén pozitívumként szólt arról, hogy közel 7000 diák látta a városban azt az előadást, amit mentősök tartottak, és aminek része volt egy újraélesztéssel kapcsolatos bemutató is.  

Majd végezetül az idei tervekről beszélt. Elmondta, hogy az év végén aláírásra került egy új elnyert pályázata is Székesfehérvár Önkormányzatának, így ennek szellemében 2016. áprilisáig megújítja a KEF a stratégiáját és aktualizálja cselekvési tervét. Emellett pedig egy kiadvány megjelentetését tervezik, mely a pedagógusokat és a szülőket egyaránt segíti majd a jelzőrendszer használatában és a fiatalok szerhasználatát bizonyító ismertetőjelek felismerésében.
Tervként vetődött fel, hogy májusban két előadásra meginvitálnak egy ismert toxikológust.

Az éves beszámolót követően a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának munkatársa, Deák Ildikó tartott előadást tevékenységükről, majd ennek során bemutatta az általuk működtetett Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonát.

Mint elhangzott, a misszió által Ráckeresztúron decemberben létrehozott „tinirehab” már évek óta érlelődött a szervezet munkatársaiban. A 30 éve fennálló felnőtt rehabilitációs intézet mellett, ugyanakkor teljesen önállóan működik, ahol a fő irányvonal az élményterápia. Ide ugyanúgy önként jelentkezők kerülhetnek be, mint a 18 év felettiek részére működtetett otthonba, s előfeltétele egy előgondozás.
Az intézetben 10 év feletti fiúk laknak, akiknek a szakemberek egyrészt a szabadidő eltöltésének hasznos alternatíváit mutatják be, valamint a tanulást próbálják megszerettetni, azon túl, hogy teljes körű, személyre szabott terápián keresztül kompetenciáikat fejlesztik. Ennek alapja a kanadai „portage-modell”, aminek mentén foglalkoznak a tinédzserekkel oly módon, aminek elengedhetetlen feltétele a család bevonása. A társadalomba való beilleszkedés feltételeként pedig nagy hangsúlyt fektetnek az utógondozásra.  

A fórum további részében a tagok az aktualitásokat, valamint a kommunikációs csatornák bővítésének lehetőségeit beszélték át.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >