Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tanácskozás a Fenntartható Városi Mobilitásért Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. március 02.
Image A Fenntartható Városi Mobilitási Tervekről (SUMP) értekeztek a székesfehérvári önkormányzat és a portugáliai Setubal közlekedési szakemberei. A találkozó a Boosting Urban Mobility Plans (BUMP) elnevezésű program keretében valósult meg.

 

A BUMP a helyi önkormányzatok várostervezőit, környezeti és szakmai munkatársait látja el új ismeretekkel és segít felgyorsítani a Fenntartható Városi Mobilitási Terv elkészítését és megvalósítását a városi és városkörnyéki területeken. A tanácskozás résztvevőit Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte.


A BUMP fő célcsoportja a helyi önkormányzatok (városok, és azokhoz területileg kapcsolódódó agglomeráció), amelyek 40.000-350.000 lakossal rendelkeznek, és készek a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP) kidolgozására. A fő cél az, hogy a várostervezés, a környezetvédelem, a közlekedés és mobilitás területért felelős tisztviselők rendelkezzenek a szükséges készséggel a SUMP kidolgozásához, és reagálni tudjanak a komplex és különböző problémákra, megoldást nyújtva az embereknek és az áruszállításra a városi és városkörnyéki környezetben.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a Városháza Dísztermében fogadta a portugáliai Setubalból érkezett delegációt. Köszöntőjében örömét fejezte, hogy a keddi esemény keretében értékes tapasztalatokat cserélhetnek egymással a szakemberek. Mint mondta, a Közgyűlés a tavalyi évben döntött arról, hogy Székesfehérvár részt vesz egy olyan Európai Uniós városfejlesztési mobilitási programban, amelynek bizonyos részelemeiben már korábban is komoly szerepet vállalt a város. „Azt gondoljuk, hogy az Európai Unió minden olyan pozitív példáját meg kell tapasztalnunk, amelyek révén a város közlekedését úgy lehet átalakítani és fejleszteni, hogy az valóban fenntartható legyen a jövőben. Nagy problémát jelent Székesfehérvár közlekedésének szervezésében – amely egyúttal örömteli is –, hogy évente mintegy 10 százalékkal nő a gépjárművek száma a városban. Ehhez mind a parkolást, mind a tömegközlekedést és a kerékpárutakat is úgy kell kialakítani, hogy azok a városi közlekedést szolgálják.” – zárta gondolatait Mészáros Attila, aki jó értekezést kívánt a résztvevőknek.

A portugáliai Setubalból érkezett delegáció nevében a várostervezési és közlekedési osztály vezetője, Jóse Madeira köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak, hogy közösen beszélhetik át a mindkét város szempontjából lényeges szakmai témákat. Kiemelte: Setubal és Székesfehérvár hasonló paraméterekkel és népesedési adatokkal rendelkezik, ebből kifolyólag ugyanolyan problémákkal kell szembenézniük. Beszédében kitért arra, hogy tapasztalataik szerint a portugál városban még mindig kevesen részesítik előnyben a közösségi közlekedést. Véleménye szerint ez sok problémához vezethet a jövőben, így ezt mindenképpen orvosolniuk kell. Mint mondta, az intermodális központok keretein belül, a közösségi közlekedés és a vasút fejlesztése megoldást jelenthet erre. Hozzátette: a jövőben arra próbálják meg ösztönözni Székesfehérváron és Setubalban is az embereket, hogy gyalog, vagy kerékpárral közelítsék meg a városok központjait.

Csobod Éva, a BUMP projekt hazai koordinátora örömtelinek nevezte, hogy Székesfehérvár is aktív szerepet vállal az Európai Uniós programban. „Az integrált közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos hároméves projektben kilenc ország, köztük Magyarország is részt vesz. Hazánkból tíz város csatlakozott, melyből Székesfehérvár kiemelkedő partnernek bizonyul. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a rendkívül összedolgozott csapatmunkának köszönhetően a város remek példákat és terveket mutat be az intermodális központ létrehozására vonatkozóan. Átfogó cél, hogy élhető városok jöjjenek létre, jó levegőminőséggel és tömegközlekedéssel, sok zöld területtel, valamint kevés autóval.” – közölte Csobod Éva, aki beszédében reményét fejezte ki, hogy Setubal és Székesfehérvár jól tud együttműködni a jövőben.

Az ünnepélyes fogadást követően Székesfehérvár és Setubal közlekedési szakemberei tartottak tanácskozást a Fenntartható Városi Mobilitási Tervek (SUMP) jövőbeni megvalósításáról. Mint elhangzott, a tervek kidolgozása kulcsfontosságú, ugyanis a következő uniós ciklusban alapfeltétel lesz, hogy minden város rendelkezzen Fenntartható Városi Mobilitási Tervvel. Ez az alapját jelenti minden olyan fejlesztésnek, amely az uniós forrásokból közlekedésfejlesztésre hívható le. A tanácskozáson kiemelt szerepet tulajdonítottak az intermodális központok létrehozásának, amely gyors, kényelmes és biztonságos közösségi közlekedést tesz lehetővé.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >