Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Velencén indult az ultrafutó szezon
Velencén indult az ultrafutó szezon Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. március 07.
ImageVelencén rendezték meg tegnap az év első ultrafutó eseményét. A résztvevők rögtön a lehető legnehezebb megmérettetésen tesztelhették felkészültségüket és állóképességüket, hiszen a 100 kilométeres magyar bajnoki címért versengtek.

 

Az igen komoly erőpróba mellett félmaratoni és maratoni távon, valamint 6 órás versenyen is rajthoz állhattak a nevezők. A többnyire kellemes, kora tavaszi időben összesen 179-en indultak, ebből a legtöbben, 74-en, 100 km-en.

A Magyar Atlétikai Szövetség ultrafutó magyar bajnokságát az öt állomásból álló OptiVita Ultrafutókupa keretében rendezte meg az Ironteam SE. A megmérettetésen rajthoz álló ultrafutók a Velencei Vízi Vártól rajtoltak, és egy öt kilométer hosszú pályán 20 kört futva teljesítették a 100 kilométeres távot.

A férfi futam rajtlistája alapján már előre sejteni lehetett, hogy óriási verseny lesz, hiszen az indulók között találhattuk Belej-Fekete Bálintot, a tavalyi év 12 órás és 24 órás magyar bajnokát, Csécsei Zoltánt, a tavalyi Ultrabalaton legjobb magyar teljesítőjét, Rudolf Tamást, a tavalyi 100 km magyar bajnokát, valamint Zabari Jánost, a tavalyi 6 órás magyar bajnokot.

A női futam legnagyobb esélyese Makai Viktória volt, aki 2015-ben 100 km-es, 24 órás és 6 órás magyar bajnok lett, valamint az év női ultrafutója címet is elnyerte. Ettől függetlenül a hölgyeknél is sűrű volt a mezőny, nem lehetett volna előre oda adni senkinek az érmeket.

A „királykategórában” végül az egyik nagy esélyes, Rudolf Tamás (Kanizsai Futóklub) győzött, aki nagy fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt 07:11:38 -as időeredménnyel, ami 1 perc híján fél órával volt jobb a második helyen célba ért Halama Levente (Ironteam SE), s 34 perccel a harmadik pozícióban befutó Csécsei Zoltán (SZUFLA-Szigethalom) idejénél. Meglepetésre Zabari csak a 23., Belej-Fekete a 25. helyen fejezte be az OB-t, a teljes mezőnyt tekintve pedig mindössze az 57. és a 65. pozíciót foglalhatta el a két futó.

A nőknél teljesen bejött a papírforma, hiszen Makai Viktória (Ironteam SE) esélyeshez méltó versenyzéssel, 08:35:31-es időeredménnyel diadalmaskodott, másfél perccel megelőzve Kisháziné Zombory Erikát (Hódiák SE), és csaknem kilenccel Vincze Zsófit (Csömör Sport). A teljes mezőnyt nézve Makai a 10., Kisháziné a 11., Vincze a 13. lett, ami nem kis teljesítmény.

A 100 kilométeres országos bajnokság mellett 100 kilométeres nyílt futamot is rendeztek, illetve 6 órán, maratonon és félmaratonon is rajthoz állhattak az érdeklődő futók. 100 nyílton az összetettben 7. Rába Imre győzött (08:17:41), Jakab Attila és Erőss Ede előtt. 6 órás futásban Vajda Zoltán a Hírös Futóklub sportolója nyert a SZUFLA – A-tomsport futója, Kerényi Farkas, valamint az Axiált képviselő Pók János előtt.

A maratoni aranyérme az Ironteam-es Túri Márton (03:18:37) nyakába került, míg az ezüstöt Szilágyi Péter (Hoka Club Hungary), a bronzot pedig Füzes István (Kilométergyűjtők) kapta. A félmaratoni távon Rákóczi Viktor, az igen érdekes nevű Gépállatok sportolója volt a leggyorsabb 01:19:55-ös időeredményével. Itt a második Németh Tibor, a harmadik pedig Fekete Attila lett.

Elismerésre méltó a 67 éves Frank Tibor helytállása, aki sok-sok jóval fiatalabb futót megelőzve a középmezőnyben, nyílt kategóriában a 19., minden indulót figyelembe véve a 43. pozícióban ért célba. Rajta kívül alig volt 50 évnél idősebb sportoló a mezőnyben, amik különösen felértékeli a teljesítményét.

Velence az idén is a hosszútávfutók, az extrém- és tömegsport rendezvények egyik országos fellegvára lesz, ugyanis számos kiválónak ígérkező eseménynek ad otthont a következő hónapokban. Itt rendezik meg április 3-án az első hivatalos Magyar Multirotoros Drón Bajnokságot, május 29-én az eXtremeMan 51.5 Olimpiai távú triatlon versenyt, május 19-én a Tour De Velencei-tó kerékpáros körversenyt, s még további egyéb rangos, érdekes megmérettetéseket a nyár és az ősz folyamán.

(Fotó: Darabos Péter)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >