Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kiállítással tiszteleg a Vasvári iskola 1848 hősei előtt
Kiállítással tiszteleg a Vasvári iskola 1848 hősei előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. március 11.
ImageÚj festménykiállítás nyílt „Tisztelgünk a '48-as hőseink előtt” címmel szerdán délután a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolában. A tárlat anyagát alsó tagozatos diákok készítették, hogy emléket állítsanak a forradalom és szabadságharc ismeretlen hőseinek. A megnyitó után az iskola névadójának életét és korát felölelő történelmi versenyt is rendeztek felső tagozatosok részvételével.

 

Vasvári Pál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik vezető egyénisége volt, honvéd őrnagyként az életét áldozta a hazájáért. Nevét egy gimnázium és egy általános iskola is viseli Székesfehérváron. Ez utóbbi intézmény története több száz éves múltra tekint vissza. A pedagógusok és a diákok egyaránt fontosnak tartják, hogy ápolják hagyományaikat és minden esztendőben külön fejezetet szenteljenek a magyar történelem egyik sorsfordító eseményének.

A „Tisztelgünk a '48-as hőseink előtt” című kiállításon 22 festmény tekinthető meg. Az alkotók alsó tagozatos diákok, akik így kívántak emléket állítani a szabadságharc ismeretlen vitézeinek. Műveiket gipszkartonra készítették temperafestékkel, Matyi József tanító irányításával. A megnyitón Zalatnai Zsófi 5.a osztályos tanuló furulyázott, Göbölös Fanni és Husz Bíborka 8.a osztályos diákok szavalták el Petőfi Sándor „A márciusi ifjak” című versét, majd Viza Attila, palotavárosi önkormányzati képviselő nyitotta meg a tárlatot. Köszöntőjében elsősorban a gyerekekhez szólt. „A Vasvári Pál Általános Iskolában a névadó emlékét ápolva, és az ő szellemi hagyatéka nyomán olyan hazafias, történelmi nevelésben részesültök, amire büszkék lehettek, és amire én magam is büszke vagyok. Megtiszteltetés számomra, hogy körzetemben – szerencsés módon – egy olyan iskola működik, amely hűen ápolja hagyományait. Mindez szükséges ahhoz, hogy Székesfehérvárnak és az egész országnak jó polgárai legyetek!”  A képviselő azt is mondta: számára az iskolaévei alatt azt tanították, hogy a tavasz első ünnepe a március 15-i forradalom. A magyar nemzet ekkor fogalmazta újra azokat a célokat és feltételeket, amelyek megteremtették a szabad Magyarországot. Viza Attila köszönetét fejezte ki az iskola tanárainak és diákjainak a hagyományok ápolásáért.
A megnyitón Laczkó Gábor, az iskola igazgatója egy vasváris gyermekrajzokat ábrázoló naptárt és egy monográfiát ajándékozott a képviselőnek. A tanulmányt készítő Péntek László kalotaszegi kutató az eddigi legteljesebb módon összegezte Vasvári Pál életét.

A kiállítás megnyitása után a névadóhoz kötődő történelmi vetélkedőt is szerveztek 7-8. évfolyamos tanulók részvételével. A versenyen hét, háromfős csapat vett részt, neveiket maguk választották az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez fűződően. A verseny Vasvári életét és korát ölelte fel, a játékos és ötletes feladatok között szerepelt totó, puzzle, korabeli idézetek felismerése és keresztrejtvény is. A gyerekek számot adtak tudásukról a névadó életét, tetteit és az ezekben szerepet játszott kortársak cselekedeteit illetően.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >