Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták a Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója díjat
Átadták a Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója díjat Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. március 11.
ImageA Hotel Magyar Királyban ünnepélyes keretek között zárult a Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője.

 

A versenyt a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola rendezte, írásbeli, szóbeli és gyakorlati fordulókkal. 2016-ban a Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója a kiskunfélegyházi Balog Adrienn Kitti lett, a harmadik helyezést Siklósi Gergely székesfehérvári diák érte el. Az eseményen részt vett Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzési Főosztályának főosztályvezetője, Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke, valamint Molnár Tamás tanácsnok.


A Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Verseny Országos döntőjét a Földművelésügyi Minisztérium felhívása alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében március 6-10. között rendezték Székesfehérváron a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. A szakmai megmérettetésen írásbeli, szóbeli és gyakorlati fordulón mérték össze tudásukat a diákok: az ország 17 szakképző iskolájából a 20 legtehetségesebb fiatal pék-cukrász versenyzett.

A versenybizottság elnöke Győri Zoltán, az Intersnack termékfejlesztője, tagjai pedig Szabó Edina, Fövenyi László, Hegedüs Károlyné és Molnár Izabella voltak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen jelen voltak Bereczkiné Kardeván Kinga és Juhász Beáta szakképzési referensek, Ligeti András, a Magyar Pékszövetség régiós elnöke, Nardai Anita, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfője, Barna József, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola igazgatója, Molnár Tamás tanácsnok, Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzési Főosztályának főosztályvezetője, valamint Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke.

A nemcsak finom, de látványos feladatok között például a hagyományőrző Esterházy tortát, Esterházy felvert és Eszterházy vajkrém felhasználásával, fondán bevonattal, jellegzetes Esterházy mintával kellett elkészíteni, majd elhelyezni egy tálcán. A versenyfeladatként előírt pékáruk között kevert kuglóf és sajtos rúd is szerepelt. A vendégek a Szakképző Iskolában tekinthették meg a kiállított versenytermékeket.

Barna József
igazgató a vendéglátók nevében elmondta, hogy a 78 éves iskola mindig elkötelezett volt a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák irányában: „Iskolánk célja, hogy önállóan dolgozni tudó, magasan kvalifikált szakembereket képezzünk – ami egyben minden iskola feladata. A munkaadók jogosan várják el, hogy a tanulók megfelelő elméleti tudással és szakmai gyakorlattal rendelkezzenek. Gyakorlati partnereinkkel együttműködve és üzemeinkben úgy szervezzük a képzést, hogy diákjaink a teljes termelési folyamatot lássák és részt is tudjanak venni benne.” Az igazgató elmondta, hogy múlt vasárnap az ország 450 pék-cukrász tanulójának a 20 legtehetségesebbje érkezett Székesfehérvárra.

Molnár Tamás
tanácsnok köszöntötte a verseny döntőjének résztvevőit Székesfehérvár Megyei Jogú Város nevében: „Nagy öröm számunkra, amikor városunkban a szakképzéssel kapcsolatos eseményeket rendeznek. Jó látni, hogy vannak olyan fiatalok, akik példaképpé válhatnak szaktudásukkal a többi diák előtt, és hogy a szakmaszerzésnek újra nimbusza van, az emberek lehetőséget látnak benne. Köszönöm, hogy időt, energiát nem kímélve készültek erre a versenyre, és saját korosztályuk legjobbjaiként helytálltak ezekben a napokban.” A tanácsnok kiemelte a szakképző iskolák szerepét és a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola rendezvényekben tanúsított kezdeményező felvállalását.

Dömötör Csaba
főosztályvezető a fenntartó nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében a pék-cukrász szakma történetére, helyzetére, a szakképzés jellemzőire is kitért. „Napjainkban nagyon sok pékség és cukrászda található az országban. Azonban ez nemcsak szakmunkát jelent, hanem művészet is. A hozzávalók mellett a csipetnyi kreativitás adja azt a pluszt, ami miatt szeretünk egy cukrászdát, egy pékséget. Az itt jelenlévő versenyzőkben megvan a szándék, hogy eljussanak erre a szintre.” – mondta Dömötör Csaba.

2016-ban a Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Balog Adrienn Kitti lett Kiskunfélegyházáról, a második helyezést a nagykőrösi Tóth Brigitta, a harmadik helyezést pedig a székesfehérvári Siklósi Gergely nyerte el.

Balog Adrienn Kitti
az első helyezés mellett a legjobb cukrász, a legjobb pék és a legszebb torta különdíját is megkapta: „A legnagyobb kihívás az volt, hogy életemben először készítettem ilyen vajkrémes tortát. Nem gondoltam, hogy ennyire jó eredményt érek el, természetesen nagyon örülök. Legjobban a dísztortákat szeretem, az apró, mütyür cukrásztermékek elkészítését.”

„Sokat gyakoroltunk minden termékre, de a kevert kuglófra nem számítottam – örülök, hogy össze tudtam szedni magam, és végül jól elkészítettem. A legnehezebb az volt, hogy a verseny zűrzavarában feltaláljam magam, és jól dolgozzak. Minden elismerésnek nagyon örülök, a legbüszkébb a pékdíjamra vagyok.” – foglalta össze Siklósi Gergely a verseny tapasztalatait, aki a legjobb gyakorlati versenyzőnek, a legszebb sütőipari termék elkészítőjének járó különdíjakat is megkapta, valamint díjazták laboratóriumi és írásbeli munkájáért is.

Az országos verseny döntőjének résztvevőit az Ikarus Junior néptánccsoport köszöntötte tánccal, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI diákjai pedig énekes produkciókkal léptek fel. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >