Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyar Vöröskereszt 135 Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. március 20.
ImageA Magyar Vöröskereszt 135., az Ifjúsági Vöröskereszt fennállásának 95. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepi programra várták az érdeklődőket az Alba Pláza murvás parkolójába.

 

A szervezők több interaktív programelemmel, ismertetővel is készültek a pénteki egésznapos eseményen. A nap leglátványosabb elemeként egy baleseti helyszínelést és egy földrengés-szituációt is imitáltak, melynek során a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek összehangolt munkájába nyerhettek betekintést a résztvevők.


A Magyar Vöröskereszt idén ünnepli fennállásának 135., az Ifjúsági Vöröskereszt pedig a 95. évfordulóját, melyhez kapcsolódóan egésznapos programra várták az érdeklődőket az Alba Pláza murvás parkolójába. A szervezők készültek AMBU babával és újraélesztési, illetve sebkötözési technikák bemutatásával, arcfestéssel és sebimitációs festéssel is. A programon résztvevők az egészségügyi kvíz segítségével tesztelhették a tudásukat, emellett vércukor- és vérnyomásmérésre is volt lehetőség. A születésnapi eseményen egész nap lehetett vért adni, emellett a szervezet munkáját izgalmas programokon keresztül mutatták be a tagok.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket.  „Nagyon jó alkalom ez a mai esemény arra, hogy valóban élvezhető és tanulságos módon szerezhessen új ismereteket minden korosztály. Köszönetemet fejezem ki a Magyar Vöröskeresztnek, hogy egy ilyen magas színvonalú rendezvényt szervezett meg! 135 és 95 év nagyon hosszú idő. Egy több mint ezeréves városban pontosan tudjuk, hogy egy szervezet nem létezhetne több mint egy évszázadon át, ha nem lenne olyan szerepe a világban, amely szükségessé teszi működését. Az elmúlt 135 évben nagyon sok változás történt a világban, ami rengeteg tragédiához és bajba jutott emberhez vezetett. Szerencséjükre mindig volt egy szervezet, akiben bízhattak: ez pedig a Magyar Vöröskereszt volt. Remélem, hogy az a kiváló együttműködés is fennmarad, ami Székesfehérvár, a Magyar Vöröskereszt és a társszervezetek egymáshoz fűződő viszonyát jellemzi.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki a város nevében köszönetét fejezte ki a sok segítségért és támogatásért, amit a város közössége a Vöröskereszttől kap.

Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt alelnöke örömét fejezte ki, hogy egy újabb olyan rendezvényen vehet részt, ahol a Magyar Vöröskereszt önkénteseivel és az Ifjúsági Vöröskereszt mozgalmának tagjaival találkozhat. Mint mondta, a Vöröskereszt az ország legnagyobb civil szervezete, amely 90 ezer taggal büszkélkedhet. Bobrovics Árpád kiemelte: a Vöröskereszt két legfontosabb alapját jelentik az önkéntesek és az ifjúsági mozgalom tagjai, akik elévülhetetlen szerepet töltenek be a véradó-akciók szervezésében. A Magyar Vöröskereszt alelnöke arra is kitért, hogy az Ifjúsági Vöröskereszt javaslata alapján ünnepeljük 1925 óta az Anyák Napját.

Dr. Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének elnöke kiemelte: napjainkban különösen nagy jelentőséggel bír a Magyar Vöröskereszt tevékenysége. A környezeti változások miatt többször kerülünk ugyanis a Kárpát-medencében is katasztrófahelyzetbe, árvizekbe, valamint  nagymennyiségű hóesés okozta környezeti fennakadásokba. Mint mondta, örömmel vették a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának felkérését, hogy mutassák be szervezetük tevékenységét a pénteki rendezvényen.

A program keretében bemutatót tartott a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, ahol a tűzhelyen felejtett olaj okozta tűz szabályos oltását ismerhették meg.

Ezt követően egy tömegbaleset szimulációs bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. A kitalált történet szerint egy fiatalokból álló társaság a szórakozóhelyet gépjárművel hagyja el – a kocsi bizonytalan úttartása miatt a rendőrmotoros járőr az autó után hajt, igazoltatás céljából. A gépjárművezető alkoholos befolyásoltsága miatt balesetet okoz, összeütközik két másik gépjárművel, melyekből az egyik a baleset során megpördül, és elsodorja a buszmegállóban várakozó fiatalokat.

Nagy hangsúlyt fektettek a sérültek ellátásának bemutatására, így a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is a helyszínre siettek. Az élethű imitációs gyakorlat során a mentési folyamat lépéseit mutatták be, melynek végén egy komplett baleseti helyzetet számoltak fel sikeresen.

Ugyancsak izgalmas élményt nyújtott a programon résztvevőknek a Bory Jenő Általános Iskolánál tartott bemutató: egy földrengést követően a lakóépület lakhatatlanná vált, ezért a lakókat ki kellett telepíteni egy ideiglenes befogadó állomásra. A természeti csapás során egy fő súlyos sérülést szenvedett, a lakóházban rekedt. A szakemberek látványos, úgynevezett alpinista technika alkalmazásával menekítették ki a bajbajutott egyént. Ezen kívül azt is bemutatták, hogy a lakóépület környékén összedőlt faházak alól hogyan lehet kimenekíteni a sérülteket, akik a romok alá szorultak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >