Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Terror Brüsszelben: magyar sérültek
Terror Brüsszelben: magyar sérültek Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. március 22.
A novemberi párizsi merényletek után ma reggel újabb terrorcselekményre került sor, most Brüsszelben: öngyilkos robbantás történt a belga főváros Zaventem nemzetközi repülőterén, majd a metróban is robbantottak. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

 

Az esetnek az első információk alapján magyar áldozatai nincsenek, viszont két sérültről tud a brüsszeli nagykövetségünk. Az incidens egy magyar repülőjáratot is érintett, amely éppen a robbantások idején landolt. Belgiumban szinte minden határt lezártak.

Két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik terminálját. A rendőrség megerősítette: öngyilkos robbanás történt. Később a Maelbeek metróállomáson is robbantottak - ennek a támadásnak a friss hírek szerint nincs halálos áldozata. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket. Eközben kiderült, két magyar is megsérült a brüsszeli robbantásokban - mondta Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A brüsszeli magyar nagykövetségnek azonban nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk vagy sérültjük is lenne.

A metróállomáson történt robbantás az Európai Bizottság központi épületéhez közel történt, de az ottani dolgozók egyelőre biztonságban vannak. Egy, az Európai Bizottság egyik külső épületében, a robbanás helyszínéről körülbelül húsz percre dolgozó munkatárs azt mondta lapunknak: folyamatosan kapják az értesítéseket az eseményekről, valamint arról, hogy mi a teendőjük. Aki bent van a munkahelyén, az maradjon is ott, aki pedig még otthon volt a támadás idején, most már ne menjen el onnan - erre utasították őket.

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál, megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva. Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. 

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. A legmagasabbra emelték a készültségi szintet a római Leonardo da Vinci Nemzetközi Repülőtéren, összeült a nemzetbiztonsági tanács.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek. Eközben Pintér Sándor belügyminiszter kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Magyarországon.

Legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van a kedd reggeli robbantásoknak - közölte Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője. Tájékoztatása szerint a repülőtéri robbantásban tizenegy, az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban pedig "mintegy tíz" ember vesztette életét. "A sebesültek többségét elszállították, a helyzet elég kaotikus" - mondta a szóvivő.

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést és a metróközlekedést is felfüggesztették, miután az állomástól tíz percre van az Európai Bizottság és az Európai Parlament épülete. Lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben.

(MTI / VG.hu / Média24)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >