Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Háromszor  háromszor  három  három  háromszor!
Háromszor  háromszor  három  három  háromszor! Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. március 22.
ImageA nyári Madárlátta Fesztiválon mutatják be a Lúdas Matyit: Seregélyes legújabb szabadtéri színpadi produkciójának első olvasópróbáját a napokban tartották.

 

Az össznépi zenés játék rendezője Kalányos Tamás, a producer Sajtos József. A főbb szerepekben Szegedi Tamás Andrást, Széplaky Gézát, ifj. Dvéri Zsoltot és Resetár Danit láthatja majd a közönség, az előadásban közreműködik az Alba Regia Táncegyüttes és a Kákics Együttes. Seregélyes Matyija összeakad a vándorcigányokkal, Spanyolországban tanul építeni és kuruzslók között sajátítja el az „orvoslást”, lesz kacagó kórus és a ludaknak sajátos kapcsolata lesz a tollaslabdával. A jelszó pedig: „háromszor – háromszor – három – három – háromszor”!


A Pál utcai fiúk nagysikerű tavalyi bemutatói után Seregélyesen újabb előadás lesz: a Madárlátta Fesztiválon mutatják be a Lúdas Matyit. Sajtos József, a darab producere, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI igazgatója bizakodó az elmúlt nyár tapasztalatai alapján: „Az iskola, az iskola alapítványa, az önkormányzat, a helyi művelődési ház, a seregélyesi vállalkozók és a lakosok segítségére számítunk mindenképpen, azonkívül várjuk a külső támogatókat a darabhoz, a fesztiválhoz. Ahogy a Lúdas Matyi előadása össznépi játék lesz – össznépi játék lesz az egész megteremtése is. A Madárlátta Fesztivál a népi kultúrára, a sportra és a természetre fókuszál majd: június 23-26. között elsősorban délutáni és esti programokra várjuk az érdeklődőket!”

Virágvasárnap tartották az össznépi zenés játék első olvasópróbáját. „Az élőzenés, táncos produkció megmozgatja az egész falut és környékét, velünk lesz az Alba Regia táncegyüttes Majoros Róberttel és kísérő zenekaruk, a Kákics Együttes Tárnok Ákossal. Az előadás bővelkedik majd humorban, gegekben, rímes-játékos szövegekben – egy népi regét így képzelek el.” – Kalányos Tamás rendező, a fesztivál művészeti vezetője elárulta, hogy Fazekas Mihály művét alapul véve tartogat majd meglepetéseket a seregélyesi előadás, hiszen a főhős életében fontos szerepet kap a népművészetből ismerős piros alma szimbóluma, megjelenítik Matyi édesanyjának halálát, és az ifjú a nagy verés után elvetődik egy vándorcigányokból álló karavánhoz, ahol fontos jóslatot kap,  Spanyolországba tanulja ki az építés mesterségét, a „gyógyítást” pedig kuruzslók között sajátítja el... A játékból persze a ludak sem maradnak ki!

Kalányos Tamás és Kocsis Rita írták a szövegkönyvet: „A Rudas gyógyfürdőjében üldögélve kezdődött a közös alkotómunkánk. Néha csapongva dobtuk egymásnak a témákat, az ötleteket, a rímeket, állandóan ezen járt az agyunk. Az alap az volt, hogy népi, helyi motívumokra épüljön a szöveg, ehhez igazítottuk a többit – a lírai betéteket, a rímes poénokat. Személyes kedvenceim a kuruzslók földjének jelenete, a jóslat és a második verés, ami tulajdonképpen egy wellness-jelenet – ez emlékeztet a legjobban a rudasbeli alkotásra.”

A Lúdas Matyi főbb szerepeiben Szegedi Tamás Andrást (Matyi), Széplaky Gézát (Döbrögi), ifj. Dvéri Zsoltot (Tollaska), Héhn Csillát (Matyi anyja) és Resetár Danit (Ispán) láthatja majd a közönség. Bemutató a Madárlátta Fesztiválon: 2016. június 23-án. A jelszó pedig: „háromszor – háromszor – három – három – háromszor”!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >