Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kaszap István sírja a Nemzeti Sírkert része lett
Kaszap István sírja a Nemzeti Sírkert része lett Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. március 30.
Szentmisével emlékeztek a 100 esztendeje született Kaszap Istvánra. A 19 éves korában elhunyt egykori jezsuita novícius Székesfehérvár díszpolgára. A város Önkormányzata köszönetét fejezi ki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak, amelynek képviseletében dr. Gedai István elnökhelyettes bejelentette: Kaszap István sírja a Nemzeti Sírkert része lett.

 

Székesfehérvár Önkormányzata ezúton mond köszönetet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak, hogy Kaszap István sírja a Nemzeti Sírkert részévé válhatott. A döntést dr. Gedai István elnökhelyettes jelentette be a mindössze 19 évet élt jezsuita novícius születésének 100. évfordulója alkalmából megtartott szentmisén, ahol az erről szóló okmányokat is átnyújtotta Spányi Antal megyés püspöknek.

A Nemzeti Sírkert virtuális jellegű sírkert, vagyis nem egy konkrét temetőhöz, illetve temetőrészhez, parcellához köthető, hanem egy Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a magyar nemzet jeles halottainak a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) által annak minősített temetési helyei tartoznak. A Nemzeti Sírkert részévé minősítés minden esetben az elhunyt életművének megítélése alapján történik. A minősítésnél döntő szempontnak az számít, hogy a szóban forgó személy jelleme, cselekedetei, műveltsége és tehetsége révén a közélet, a politika, a tudomány, a kultúra, a vallás, a gazdaság vagy a sport területén maradandót alkotott, illetve a hazát önfeláldozóan szolgálta, s így elvitathatatlan és a közösség által is elismert érdemek tulajdoníthatóak számára. Mindezek alapján pedig, minthogy tevékenységével a nemzet érdekeit szolgálta, az ország fejlődését előmozdította, valamint hírnevét öregbítette, az utókor megkülönböztetett kegyeletére számot tarthat.

 


Az Egyházmegye, a város és az itt élők máig méltón őrzik Kaszap István emlékét, poszthumusz Székesfehérvár díszpolgárává is választották őt. Testét a Prohászka Ottokár-emléktemplom őrzi, a kripta mellett szobor állít emléket a fiataloknak örök példaként szolgáló ifjúnak, akinek boldoggá-avatási eljárását a Székesfehérvári Egyházmegye megindította.

Székesfehérvár nagy örömmel fogadta a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntését, az Önkormányzat az itt élők nevében ezúton is köszönetet mond a fontos és szimbolikus bejelentésért.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >