Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
295 köbméternyi illegális hulladékot számoltak fel Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. március 31.
ImageA Hiemer-házban tartották a Gaja Környezetvédő Egyesület által meghirdetett Tájsebészet 2015 program díjátadó ünnepségét. Az elmúlt évben 22 megyei szervezet több mint 2100 önkéntessel 295 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakókon.

 

A Hiemer-házban tartották a Fejér megyei Tájsebészet program az illegális hulladéklerakók felszámolásáért 2015 programzáró díjátadó ünnepségét. A pályázat négy szakaszában a résztvevő önkéntes közösségek feltérképezték az illegális szemétlerakókat, majd a figyelemfelkeltő, tervező-szervező tevékenységeket követően felszámolták azokat. A pályázók között társadalmi szervezetek, iskolai öntevékeny csoportok, baráti körök és intézmények is szerepeltek.

„Fontos, hogy a programhoz csatlakozó közösségek tevékenységükkel egymásban és ezáltal a társadalom minden tagjában erősítik a környezettudatosságot!” – köszöntötte a résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester, majd a közelmúltban a Sóstón történt gyújtogatással okozott károkra utalt. Elmondta, hogy egyre jelentősebb szerepet kapnak azok az önkéntes társadalmi szerepvállalások, amelyeket az intézmények, egyesületek, kisebb közösségek tanúsítanak az illegális szemétlerakók felszámolásában. „Az Önkormányzat komoly környezetvédelmi programokat indított, amelyek egyrészt éppen a Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó teljes rehabilitációjához kapcsolódnak, ezenkívül tervezzük a Fehérvár Tüdeje programot, amelynek során komoly erdősítési munkálatokat fogunk elvégezni.” Az alpolgármester köszönetet mondott a Gaja Környezetvédő Egyesületnek a program szervezéséért, koordinálásáért, valamint valamennyi csatlakozó és támogató közösségnek.

Juhász László környezetvédelmi tanácsnok csatlakozott Mészáros Attila gondolataihoz a köszönetnyilvánításban: „A 15 éve működő program társadalomformáló ereje vitathatatlan, több mint kétezren vettek részt tavaly a Tájsebészetben. Nagyon jó látni, hogy ebben a tevékenységben több generáció munkálkodott együtt a környezetért, ami több mint egy egyszerű szemétgyűjtés, hiszen az egyes közösségek a megtisztított terület karbantartását is felvállalták. Így lehet valóban eredményes hosszú távon is ez a kezdeményezés.”


A Gaja Környezetvédő Egyesület értékelése alapján 2015-ben 22 megyei szervezet mintegy 2110 önkéntessel 295 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakókon. Az önkéntesek munkája 5-6 millió forintos megtakarítást jelent: ennyibe került volna a hulladék összegyűjtése, szállítása, legális elhelyezése. Az utóbbi években jelentős szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában a Vadex Zrt. segítségével, valamint 2015-ben a programhoz önkormányzati dolgozók, helyi vállalatok is csatlakoztak.

A kiíró Gaja Környezetvédő Egyesület a beérkezett programok szerint a felszámolási munkák egy részét a rakodási, szállítási vagy elhelyezési költségek fedezésével, zsákok, kesztyűk biztosításával támogatta, valamint környezettudatos ajándékokkal, szemléletformáló kiadványokkal kedveskedett a résztvevőknek. A programot a Denso gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkák elvégzésében, jutalmak vásárlásával, a Depónia Kft. a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek fedezésével, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap és Székesfehérvár Önkormányzata pedig szervezési, felszámolási, valamint értékelési munkálatokkal segítette.

Gárdonyi László programvezető köszönetet mondott a támogató vállalatoknak, valamint Deák Lajosné, Dr. Horváth Miklósné, Östör Annamária és Viza Attila önkormányzati képviselőknek a megvalósításban nyújtott segítségért.

2015-ben többek között a következő közösségek végeztek környezetvédő munkát, amiért Gárdonyi László ajándékot és elismerő oklevelet adott át: az „Együtt Kőszárhegyért” Közhasznú Egyesület, a Csóri Alkotó Közösség, a Videoton Horgász Egyesület, a Szivárvány Óvoda Püspök-kertvárosi Tagóvodája, a Kríziskezelő Központ, a Hétvezér Általános Iskola, az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület, az Alcoa- Köfém Kft. Keréktermék Üzletág, a Napsugár óvoda Nefelejcs tagóvodája, Székesfehérvár MJV Polgármesteri Hivatala, az Öreghegyi Nyugdíjas Klub és a Vadex Zrt. A közösségek képviselői közül többen megosztották tapasztalataikat az egybegyűltekkel, ismertették az elmúlt év elvégzett munkája során megfogalmazott új célokat, valamint felhívták a figyelmet a közeljövő programjaira.

 

 


A Tájsebészet országos programot először 2001 áprilisában a Hulladék Munkaszövetség a Gaja Környezetvédő Egyesület közreműködésével hirdette meg azzal a céllal, hogy kezeljék az illegális hulladéklerakók és az illegális hulladéklerakás okozta környezetvédelmi és társadalmi problémákat. A kampány jelentősége abban áll, hogy korábban az év 365 napján zajló, a köztisztasági kultúrát előtérbe helyező megmozdulásra még nem volt példa a magyar zöld mozgalom történetében. A csoportok – sokszor önkormányzati segítséggel - őrjáratokat szerveztek és szerveznek a megtisztított területek sorsának nyomon követése érdekében. A program a környezeti nevelésben is fontos szerepet tölt be.

A programot országos szinten 2006 után már nem hirdették meg, de Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívásaira minden évben tucatnál több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. Ezekből a spontán szerveződésekből több helyen bejegyzett civilszervezetek is alakultak, amelyek már a lakossági érdekek képviseletét, önálló programok kidolgozását is megvalósították.

A legközelebbi környezetvédő program, amihez a lakosság csatlakozhat, a TeSzedd! 2016 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, amely idén már négy napos kampány lesz: április 28-tól május 1-ig. Gárdonyi László zárszóként meghirdette a Tájsebészet 2016-ot, amelyhez várják az önkéntes kisebb-nagyobb környezetvédő közösségeket!
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >